Microsoft mengesahkan Windows 11 tidak menyokong ciri bar tugas ini

Windows 11 akan datang lewat tahun ini, dan Microsoft telah mengesahkan bahawa hanya peranti yang layak akan mendapat sistem pengendalian baharu melalui Kemas Kini Windows. Jika desktop anda tidak serasi dengan Windows 11, Microsoft mengatakan anda boleh memandu uji sistem pengendalian baharu menggunakan Alat Penciptaan Media, tetapi proses ini tidak disyorkan.

Microsoft telah pun memberikan butiran khusus tentang perkara yang menjadikan peranti layak untuk Kemas Kini Windows 11 Oktober 2021. Peranti anda dianggap sokongan jika ia disertakan dengan Intel generasi ke-8, Ryzen 2000 dan lebih baharu. Senarai yang dikemas kini juga termasuk sokongan untuk pemproses gen ke-7 terpilih, seperti siri X Teras, siri Xeon W dan cip Core i7-7820HQ

Malangnya, tidak akan ada lagi cip yang ditambahkan pada senarai, sekurang-kurangnya buat masa ini. Microsoft juga telah mengesahkan bahawa produk Surface mereka sendiri seperti Surface Laptop tidak akan mendapat peningkatan kepada Windows 11. Tidak akan ada sebarang layanan istimewa untuk produk Surface kerana hanya model yang lebih baharu akan dibenarkan memasang Windows baharu.

Dalam sesi Soal Jawab, Microsoft sebelum ini mengesahkan mereka boleh mengenal pasti peranti dengan isu keserasian perkakasan atau perisian.

Pada masa ini, anda perlu menggunakan Alat Semak Kesihatan PC untuk menyemak isu keserasian dengan Windows 11. Walau bagaimanapun, dalam Saluran Pratonton Keluaran, Microsoft telah menambah pemberitahuan yang akan mendedahkan lebih lanjut tentang situasi tersebut.

Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di atas, mesej memberitahu pengguna bahawa peranti mereka sedia untuk Windows 11:

“Berita baik PC anda memenuhi keperluan sistem minimum untuk Windows 11. Masa khusus untuk masa ia akan ditawarkan boleh berbeza-beza semasa kami menyediakannya untuk anda. Nota: Sesetengah ciri Windows 10 tidak tersedia dalam Windows 11. Apl dan ciri tertentu mungkin mempunyai” Kemas Kini Windows tambahan.

Ia juga memaut kepada artikel sokongan yang berkaitan yang merangkumi lebih banyak maklumat tentang keperluan Windows 11 dan ciri yang dialih keluar.

Itu adalah langkah yang berguna, terutamanya jika anda tidak biasa dengan keperluan Windows 11.

Microsoft sedang melancarkan mesej keserasian di atas kepada penguji dalam Saluran Pratonton Keluaran program Windows Insider.

Kemungkinan mesej keserasian yang serupa akan muncul pada peranti yang tidak memenuhi keperluan. Microsoft cuba mengenal pasti isu keserasian menggunakan data telemetri dan proses itu tidak boleh ditipu.

Sebagai tambahan kepada penambahbaikan ini, Microsoft juga telah mengeluarkan versi baharu semakan keserasian Windows 11nya yang dipanggil “Pemeriksaan Kesihatan PC” untuk memberi penerangan lebih lanjut pada peranti yang tidak serasi. Sebagai contoh, apl kini akan menyebut jika Secure Boot dilumpuhkan atau desktop anda tidak mempunyai sokongan untuk TPM 2.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *