Microsoft mengesahkan pemisahan Carian dan Cortana dalam Windows 10

Menurut pelbagai laporan di Twitter dan Reddit, sesetengah pengguna tidak dapat menyambung ke Windows Update dan Microsoft Store pada peranti Windows 10. Walaupun pengguna menyalahkan Microsoft atas isu Kemas Kini Windows, ia kelihatan seperti pepijat DNS dan pembuat perisian tidak bertanggungjawab untuk gangguan tersebut.

Sistem Nama Domain (DNS) membolehkan anda membuka tapak web dan mengakses perkhidmatan internet. DNS mengarahkan komputer anda untuk mengakses perkhidmatan, jadi masalah dengan DNS boleh menyebabkan perkhidmatan seperti Windows Update tidak tersedia buat sementara waktu.

DNS telah diperkemaskan dengan baik untuk pengguna internet, tetapi itu tidak bermakna ia sentiasa bebas masalah. Berdasarkan jumlah laporan, sesetengah pengguna dengan sambungan internet daripada syarikat tertentu terjejas terutamanya disebabkan gangguan DNS ini.

Satu benang pada Reddit mendakwa bahawa kedua-dua Windows Update dan Windows Store (juga dikenali sebagai Microsoft Store) rosak untuk beberapa pengguna. Satu lagi Redditor mendakwa bahawa Gedung Windows juga rosak dan aplikasi atau permainan tidak boleh dimuat turun.

Pengguna yang kecewa di forum Microsoft Answers mendakwa bahawa Kemas Kini Windows menghadapi masalah sejak 29 Januari 2019, dan ia masih belum ditangani. Penasihat forum bebas menyatakan bahawa ini telah menjadi isu sejak semalam tetapi jumlah orang yang terjejas adalah rendah yang mencadangkan isu tidak berleluasa.

Seperti yang dinyatakan di atas, Microsoft Store juga mengalami masalah apabila pengguna memuat turun atau mengemas kini apl dan permainan. Seorang pengguna mengatakan bahawa mereka telah mencuba setiap kemungkinan pembetulan, termasuk tetapan semula Gedung Windows dan

“Malah mempunyai sokongan teknologi Microsoft menyelesaikan masalah itu. Juga mencuba segala-galanya berkaitan dengan kemas kini. Malah pergi ke panjang menetapkan semula pc saya memikirkan isu itu di tangan saya,” kata pengguna di Reddit.

Mesej ralat kemas kini adalah generik dan mengikut tangkapan skrin yang dikongsi oleh pengguna, ralat mengatakan bahawa sistem tidak dapat menyambung ke perkhidmatan kemas kini.

“Kami tidak dapat menyambung ke perkhidmatan kemas kini. Kami akan cuba lagi kemudian, atau anda boleh menyemak sekarang. Jika ia masih tidak berfungsi, pastikan anda disambungkan ke Internet,” ralat berbunyi.

Menurut laporan, anda boleh membetulkan isu Kemas Kini Windows dengan menukar tetapan DNS pada PC anda. Anda boleh bertukar kepada Google DNS atau Cloudflare’s privacy-focusedDNS untuk menangani isu Windows Update. Untuk menukar tetapan DNS pada peranti Windows 10 anda, lakukan perkara berikut:

Anda boleh memulakan semula komputer anda dan menyemak semula untuk kemas kini semula. Jika isu itu masih tidak dapat diselesaikan, anda boleh menggunakan VPN atau tunggu sehingga penyelesaian rasmi tersedia.

Setakat semalam (3/2/19) masih rosak di UK untuk pelanggan BT. Menukar tetapan DNS saya kepada Google dan ia berjaya

dipecahkan di sini juga di Comcast, AS.

Dan mereka menganggap saya bodoh apabila saya mengatakan bahawa Snapdragon 810 adalah pemproses yang berkuasa dan boleh dengan sempurna dengan perisian Cshell dan mengatakan bahawa tidak mungkin adalah pemproses lama dan akan berjalan ketinggalan dan lebih karut dan terdapat ujian boleh walaupun dengan penuh Windows 10 dan permainan Daripada orang yang cerewet.

Saya kenal lelaki itu. Dia berani dan bijak. Cukup bijak untuk mengetahui bahawa Lumia 950 XL masih menarik perhatian!

Hari ini, Microsoft mengesahkan bahawa kemas kini Windows 10 19H1 memisahkan Cortana dan Carian Windows dalam bar tugas. Perubahan ini masuk akal, kerana ia memberikan kebebasan kepada pengguna untuk melakukan carian dalam sistem pengendalian tanpa berinteraksi dengan pembantu digital, Cortana.

Walaupun Cortana berguna dalam banyak kes, tidak semua orang menyukainya, jadi Microsoft membahagikan kedua-duanya dalam kemas kini ciri Windows 10 yang akan datang. Ini adalah perubahan yang baik untuk orang yang ingin menggunakan carian, tetapi bukan Cortana (atau sebaliknya).

Dalam Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018 atau lebih lama, Cortana dan Carian disepadukan secara mendalam, lebih kurang anda perlu menggunakan pembantu digital untuk perkara mudah seperti mencari dokumen. Begitu juga, penyepaduan carian ke dalam Cortana menyembunyikan beberapa ciri pembantu digital.

Cari dalam Windows 10 bahagian 2

Dalam catatan blog, Microsoft menekankan bahawa Carian dan Cortana yang tidak bergandingan akan membolehkan syarikat membawa ciri baharu dan penambahbaikan kepada setiap satu secara bebas.

“Bagi mereka yang baharu kepada kemas kini ini, apabila ia dilancarkan kepada anda, anda akan mendapati mengklik kotak carian dalam bar tugas kini melancarkan pengalaman kami yang memberi tumpuan kepada memberikan anda pengalaman carian dalaman yang terbaik dan mengklik ikon Cortana akan melancarkan anda terus ke dalam pengalaman pembantu digital suara kami yang pertama,” jelas syarikat itu.

Cortana berwajah baharu

Microsoft masih menguji pengalaman Carian Windows dan Cortana yang dipisahkan. Kemas kini Musim Bunga 2019 Windows 10 belum dimuktamadkan lagi dan lebih banyak perubahan berkemungkinan besar akan dibuat ke desktop. Carian dan Cortana boleh mendapatkan peningkatan atau peningkatan selanjutnya dalam binaan masa hadapan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *