Microsoft mengesahkan kemas kini Windows 10 21H1 tanpa perubahan besar

Pada separuh kedua 2021, Windows 10 mendapat antara muka yang dibaik pulih dengan rupa baharu yang menampilkan Reka Bentuk Fasih dan WinUI. Perubahan tersebut termasuk Menu Mula baharu, bar tugas, dan termasuk pelbagai animasi dan ia akan mula muncul dalam binaan pratonton dalam beberapa bulan akan datang.

Sun Valley, seperti yang diketahui, tidak akan mereka bentuk semula sistem pengendalian secara radikal, tetapi ia akan membuat beberapa tweak menarik untuk meningkatkan pengalaman keseluruhan Windows 10, terutamanya pengalaman membuka aplikasi.

Microsoft telah pun mengesahkan bahawa ia sedang mengusahakan animasi baharu dan nampaknya syarikat itu kini sedang menguji varian lain yang akan menjadi ‘lebih pantas’ dan ‘lebih lancar’.

“Berdasarkan maklum balas, kami telah membuat beberapa pelarasan kecil pada animasi pelancaran aplikasi baharu untuk meningkatkan kelajuan dan menjadikannya lebih lancar,” kata Microsoft dalam log perubahan Build 21313.

Menurut sumber yang biasa dengan rancangan itu, Windows 10 Sun Valley juga akan membawa animasi baharu ke Menu Mula dan menu konteks.

Walau apa pun, animasi baharu ini sentiasa boleh dilumpuhkan.

Selain animasi yang lebih pantas dan lancar, kemas kini Windows 10 Sun Valley akan mengembalikan beberapa ciri reka bentuk Windows 7 (ketelusan dan sudut bulat), sambil memfokuskan pada konsistensi dan kesederhanaan UI.

Salah satu ciri utama kemas kini Windows 10 Sun Valley ialah sokongan untuk WinUI, yang pada asasnya membolehkan pembangunan reka bentuk yang lebih pantas untuk komponen teras dan ia juga akan menambah kesan kabur atau sudut bulat pada tingkap dan bar sisi untuk rupa UI yang lebih ‘bersatu’.

Dalam binaan pratonton terbaharu, Microsoft sedang menguji peningkatan kecil untuk Windows 10. Ini termasuk pengalaman menaip suara baharu, yang pertama kali diumumkan pada September 2020, dan akhirnya menuju ke semua penguji dalam program Windows Insider.

Begitu juga, Microsoft juga sedang bereksperimen dengan perubahan untuk pengurus sejarah papan keratan dan bar carian emoji. Sebagai sebahagian daripada percubaan, Microsoft mendayakan sokongan untuk menyemat item dalam pengurus sejarah papan keratan dan enjin carian yang lebih pantas/tepat dalam panel emoji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *