Microsoft mempunyai satu lagi pembetulan untuk menatal Chrome pada Windows 10

Microsoft kini melancarkan Kemas Kini Windows 10 Mei 2020 kepada lebih banyak konfigurasi dan pengguna, dan syarikat itu juga telah memulakan proses kemas kini ciri kepada PC yang masih menjalankan Kemas Kini Oktober 2018 (versi 1809).

Pembuat perisian telah mengumumkan bahawa ia telah mula memaksa mereka yang masih pada Kemas Kini Oktober 2018 untuk menaik taraf kepada Windows 10 versi 2004, memandangkan tarikh tamat perkhidmatan untuk Kemas Kini Oktober 2018 semakin hampir.

Microsoft berkata ia akan menggunakan pembelajaran mesin dan algoritma Kemas Kini Windowsnya untuk memaksa naik taraf. Jika anda masih menggunakan Kemas Kini Oktober 2018 (versi 1809), tiada apa yang boleh anda lakukan dan anda akan ditingkatkan secara automatik kepada versi 2004.

Jika tidak mahu mencuba Kemas Kini Mei 2020 (versi 2004), yang dibelenggu dengan beberapa pengeluar, anda harus meningkatkan PC anda secara manual kepada versi 1903 atau 1909 dan anda tidak akan dipaksa naik taraf kepada versi 2004.

Windows 10 versi 1903/1909 telah dikeluarkan tahun lepas dan oleh itu ia lebih stabil sedikit.

Di samping itu, Microsoft berkata bahawa lebih ramai orang mendapat Kemas Kini Mei 2020 apabila mereka menyemak peningkatan secara manual.

Microsoft tidak begitu agresif seperti dahulu mengenai Kemas Kini Windows kepada versi Windows yang disokong. Dalam erti kata lain, jika anda tidak menyemak kemas kini, ia tidak akan dimuat turun atau dipasang.

Kemas kini automatik akan digunakan pada PC anda hanya apabila versi Windows 10 yang anda gunakan pada PC anda hampir tamat sokongan.

Kemas Kini Mei 2020 mungkin tidak ditawarkan kepada semua orang kerana isu yang diketahui. Contohnya, jika anda menggunakan pemacu Nvidia lama dan pengguna Bluetooth Realtek, kemas kini akan disekat daripada dipaparkan dalam halaman Kemas Kini Windows walaupun anda cuba mencetuskan proses secara manual.

Walaupun Microsoft mengatakan lebih ramai orang mendapat pilihan untuk memasang Windows 10 versi 2004 melalui Kemas Kini Windows, ia masih akan mengambil masa untuk mencapai semua konfigurasi.

Sudah tentu, jika anda benar-benar mahukan kemas kini dan anda yakin bahawa apl atau pemacu anda serasi, anda masih boleh mendapatkannya dengan Alat Penciptaan Media atau dengan memuat turun imej ISO Kemas Kini Windows 10 Mei 2020 secara manual.

Microsoft terus bekerja keras pada platform Chromium sumber terbuka dan baru sahaja melaksanakan perubahan yang akan menjadikan penatalan lancar dalam Google Chrome dan membetulkan pengalaman menatal yang sangat perlahan pada sesetengah tapak web.

Perubahan baharu ini adalah sebahagian daripada usaha Microsoft untuk membawa penatalan berasaskan peratus kepada penyemak imbas Chromium. Pada masa ini, penyemak imbas Chromium seperti Chrome menggunakan nilai delta tatal tetap (100px setiap tanda roda tetikus) dan ia membawa kepada tatal tersentak.

Awal tahun ini, Microsoft mengesahkan bahawa mereka mengemas kini tingkah laku ini dengan ‘menatal berasaskan peratusan’, yang menggunakan ketinggian penatal untuk mengira delta tatal.

Microsoft percaya bahawa ciri menatal berasaskan peratus baharu akan menjadikannya lebih mudah untuk menavigasi penatal yang lebih kecil.

Dalam komitmen, yang telah ditandakan sebagai aktif, Microsoft menyatakan bahawa penatal kecil mempunyai delta kecil, yang menjadikan pengalaman tatal sangat perlahan. Sekurang-kurangnya 16 piksel boleh ditetapkan, kerana ia adalah nilai yang biasa digunakan untuk saiz fon lalai dalam banyak penyemak imbas dan boleh memadankan dalam banyak kes kandungan teks dalam subscroller.

Microsoft mengehadkan penatal besar kepada 12.5% ​​daripada port pandangan, iaitu delta skrol jangkaan penatal akar.

“Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengalihkan dan meningkatkan penatalan gaya Edge ke Chromium,” tambah syarikat itu.

Penatalan berasaskan peratus seharusnya lebih responsif dan akan sangat membantu apabila ia berkaitan dengan tapak web yang sibuk.

Anda akan melihat peningkatan ini apabila ciri menatal berasaskan peratus dilancarkan ke Google Chrome. Mulai 18 Jun, komitmen telah pun ditandakan sebagai aktif dan faedah menatal ini akan dilaksanakan dalam Chrome Canary tidak lama lagi.

Satu lagi perubahan berguna dalam saluran paip untuk Chromium ialah ‘lantunan tatal berlebihan’ atau ‘tali getah’.

Tatal lantun

Kesan lantunan (menatal anjal) akan ketara apabila anda telah sampai ke penghujung halaman apabila menatal ke mana-mana arah. Semasa menatal lantunan masih dalam ujian, ia juga telah tiba di Chrome Canary dan Edge stable.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *