Microsoft memfailkan paten untuk Surface Phone dengan reka bentuk kamera yang mengagumkan

Kami melihat laporan dan paten produk yang paling dinanti-nantikan pernah dibangunkan oleh Microsoft ‘Surface Phone’ dengan nama kod Andromeda hampir setiap bulan. Peranti mudah alih boleh lipat muktamad yang dikuasakan oleh Windows 10 sepatutnya tiba akhir tahun ini, dan hari ini satu lagi titik paten pada teknologi kamera dalam Surface Phone (Andromeda). Tablet telefon boleh lipat boleh mengekalkan projek Windows 10 pada Mudah Alih syarikat itu hidup.

Terdapat kemungkinan besar peranti jenis mudah alih berjenama Microsoft Surface pada masa hadapan tidak akan dikuasakan oleh Windows 10 Mobile OS dan peranti itu akan mencipta kategori baharu peranti tablet mudah alih dalam faktor bentuk boleh lipat. Paten adalah bukti hidup syarikat sedang meneroka peranti faktor bentuk baharu.

Paten baharu untuk telefon/tablet lipat Microsoft telah diterbitkan oleh USPTO dan ia menunjukkan peranti dengan teknologi kamera yang mengagumkan. Paten berkenaan dengan reka bentuk kamera dalam peranti boleh lipat, paten berkenaan dengan pelaksanaan unit kamera dalam badan boleh lipat nipis.

Pembahagian kamera Surface Phone

Paten “SPLIT-CAMERA AUTOALIGNMENT” menerangkan penggunaan satu unit kamera yang dibahagikan kepada dua bahagian berbeza. Komponen kamera berada di kedua-dua bahagian peranti boleh lipat. Sama ada peranti dalam bentuk tablet atau telefon, kamera akan terus berfungsi tanpa berkompromi dengan kualiti gambar.

Paten Surface Phone

Paten “MODUL KAMERA TERApung” pula menerangkan pendekatan di mana unit kamera akan terapung, bermakna unit kamera akan berfungsi tanpa mengira faktor bentuk dan tidak akan berlaku sebarang benjolan kamera.

Cam Telefon Permukaan

Satu lagi paten “TUDUNG KAMERA BOLEH DIBUAT” menunjukkan teknologi canggih di mana kamera akan berada di dalam badan dengan penutup menutupi permukaan. “Contoh peranti elektronik seterusnya termasuk kamera yang memanjang dari muka dalam pertama, dan penutup pada muka dalam kedua dan sejajar dengan kamera dalam konfigurasi terlipat, penutup dikonfigurasikan untuk menarik balik dari muka dalam kedua dalam konfigurasi terlipat ke menampung sambungan kamera dari muka dalaman pertama” jelas syarikat itu.

Reka bentuk kamera Surface Phone

Paten telefon lipat Microsoft ‘Surface Phone’ terus menjadi tajuk utama. Salah satu paten terbaharu yang memperincikan cara reka bentuk boleh lipat pada peranti jenis mudah alih boleh dicapai, paten telah pun memperincikan bahawa peranti yang menampilkan dua skrin boleh lipat yang disambungkan dengan engsel sedang berfungsi.

Seperti mana-mana paten lain, ini tidak semestinya bermakna peranti mudah alih muktamad akan diperkenalkan dengan teknologi kamera baharu. Apakah pendapat anda tentang peranti mudah alih boleh lipat baharu yang dipatenkan ini? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *