Microsoft melancarkan kemas kini Windows 10 KB4589212 sekali lagi

Hari ini, Microsoft membuat perubahan besar pada cara Wikipedia kelihatan dan berfungsi dalam Microsoft Edge. Pengalaman Wikipedia baharu adalah sebahagian daripada mod “Pembaca Imersif” sedia ada penyemak imbas, yang menghilangkan bar sisi tapak web dan elemen tidak penting untuk memaparkan teks dalam format yang bersih.

Semua halaman Wikipedia (55+ juta) kini menyokong penuh Pembaca Imersif di Edge. Pengalaman membaca baharu yang mengagumkan masih dilancarkan dan ia turut disertakan dengan cara pantas untuk menavigasi halaman dengan ‘Jadual Kandungan’.

Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah, anda kini boleh mengklik pada ikon “Jadual Kandungan” untuk membuka anak tetingkap navigasi di sebelah kiri tetingkap. Ini akan membolehkan anda menavigasi dengan cepat antara bahagian halaman dan anda boleh menutup anak tetingkap pada bila-bila masa dengan mengklik pada butang ‘X’.

Microsoft juga memperkenalkan ciri baharu yang membolehkan anda meruntuhkan jadual data semasa anda membaca. Contohnya, selepas kemas kini, anda boleh menyembunyikan jadual yang tidak penting untuk memfokus pada jadual data penting yang lain.

Untuk tablet data panjang, Microsoft Edge dalam mod Immersive Reader hanya akan memaparkan beberapa baris pertama. Jika anda ingin melihat jadual lengkap atau baris yang lain, anda perlu mengklik pada butang “tunjukkan lagi”, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di atas.

Seperti setiap penyemak imbas Chromium yang lain, Microsoft Edge mempunyai berbilang saluran keluaran untuk menguji ciri dan penambahbaikan baharu sebelum ia mencapai pengguna akhir.

Pada masa ini, kemas kini pembaca mendalam baharu ini dilancarkan untuk memilih pengguna dalam Saluran Canary.

Jika penyemak imbas anda disertakan dalam kumpulan pertama ujian A/B, anda seharusnya boleh membuka halaman Wikipedia dalam Pembaca Imersif dengan mengklik ikon ‘buku dan pembesar suara’ dalam bar alamat.

Sebagai tambahan kepada perubahan ini, Microsoft juga sedang mengusahakan pengalaman ‘Pautan Dikongsi’ baharu untuk Edge, yang dijangka meningkatkan aliran kerja anda, terutamanya apabila peranti anda disambungkan ke Microsoft 365.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *