Microsoft: Kualiti gedung apl Windows 11 akan dipertingkatkan dengan baik

Kami tahu Microsoft bersedia untuk memperkenalkan pelbagai ciri Windows dalam beberapa hari akan datang. Windows 11 telah pun bocor dalam talian, tetapi terdapat lebih banyak lagi untuk rancangan itu, seperti yang dicadangkan oleh pemegang Twitter syarikat itu. Menurut dokumentasi terkini dan penyenaraian kerja yang dilihat oleh kami, Microsoft sedang mengusahakan kawalan gerak isyarat baharu untuk OS.

Microsoft merancang untuk “menginovasi dan membangunkan teknologi sensor yang menarik” untuk keluaran Windows pada masa hadapan. Sebagai sebahagian daripada Windows 11 atau kemas kini Windows yang akan datang, ciri popular seperti “pengesanan kehadiran pengguna”, pengesanan gerak isyarat dan cahaya ambien akan dipertingkatkan untuk “mendayakan pengalaman pengguna yang mempesonakan pada Windows”.

Pengalaman tablet adalah salah satu kelemahan Windows 10, terutamanya jika dibandingkan dengan Windows 8. Dengan Windows 11, Microsoft juga sedang memikirkan semula antara muka tablet Windows 10 untuk 2-dalam-1 dan tablet. OS generasi seterusnya merangkumi pelbagai perubahan pada cara antara muka pengguna dipaparkan apabila menggunakan mod tablet 2-dalam-1.

Microsoft nampaknya sedang mengusahakan pengalaman gerak isyarat lalai baharu yang akan diletakkan di atas antara muka pengguna (dan apl anda) untuk membenarkan gerak isyarat seperti pad jejak pada skrin sentuh, menurut sumber yang biasa dengan rancangan syarikat dan dokumen yang diterbitkan pada September 2020.

“Microsoft sedang mempertimbangkan untuk memperkenalkan gerak isyarat berasaskan sentuhan tambahan dalam Windows untuk memudahkan pengguna menyelesaikan pelbagai tugas menggunakan sentuhan,” pengurus program Azure Microsoft, Pranav Hippargi menulis dalam dokumen sokongan.

Microsoft nampaknya mahu OS mengawal gerak isyarat skrin sentuh yang terdiri daripada lebih daripada dua jari walaupun semasa aplikasi dibuka pada skrin.

Sebagai sebahagian daripada cadangan ini, gerak isyarat tiga atau lebih jari akan dihalakan ke OS secara lalai dan apl yang mempunyai kawalan gerak isyarat sendiri tidak akan menerima input dalam konfigurasi lalai kerana gerak isyarat akan dihalakan ke OS itu sendiri.

Pegawai Microsoft percaya ini akan menjadi tingkah laku lalai untuk peranti Windows dan ia akan dihantar sebagai “hidup”. Walau bagaimanapun, pengguna akan dapat mematikan kawalan gerak isyarat seluruh sistem dan memulihkan gelagat semasa. Apabila ciri dilumpuhkan, apl yang menggunakan lebih daripada dua jari untuk gerak isyarat akan dapat mendapatkan input.

“Pengenalan pelbagai gerak isyarat sentuhan baharu ke dalam Windows bertujuan untuk mempercepatkan tugas biasa & penting untuk pelanggan,” kata syarikat itu dalam dokumentasi.

Memandangkan syarikat itu ingin mengekalkan keserasian apl, Microsoft sedang bekerjasama dengan komuniti pembangun dan meneroka “laluan berbeza” seperti membenarkan pengguna bertukar antara berbilang konfigurasi jika mereka menggunakan lebih daripada dua jari untuk mencetuskan gerak isyarat pada peranti sentuh.

“Satu contoh adalah untuk menyediakan aplikasi dengan keupayaan untuk membuat pertanyaan untuk tetapan dan menggesa pengguna untuk menavigasi ke tetapan dan mengubahnya,” jelas Microsoft.

‘Lapisan isyarat’ yang dikhabarkan yang akan dihantar dengan Windows 11 juga akan membenarkan gerak isyarat seperti pad jejak pada skrin sentuh.

Selain penambahbaikan tablet, kami menjangkakan kawalan gerak isyarat baharu untuk pad sentuh/pad jejak juga, tetapi butirannya terhad pada masa ini dan kami tidak tahu sama ada semua perubahan ini dirancang untuk Windows 11 / Sun Valley.

Pada 24 Jun, Microsoft melancarkan Windows 11, juga dikenali sebagai Sun Valley secara dalaman, dengan wajah baharu untuk desktop dan apl asli.

Sebagai tambahan kepada antara muka baharu yang mewah, satu lagi pengumuman utama yang dibuat adalah di sekitar Microsoft Store. Microsoft sedang mereka bentuk semula gedung aplikasi pada Windows 11 dan Windows 11, dan menambah sokongan untuk ciri seperti Amazon Appstore, program desktop, sambungan Microsoft Edge, dsb.

Pratonton Windows 11 binaan 22000.51 kini tersedia untuk ujian beta dan ia termasuk sokongan untuk Kedai Microsoft yang serba baharu. Kedai telah direka bentuk semula sepenuhnya dan beberapa apl desktop lengkap seperti OBS Studio, Canva dan Zoom kini tersedia untuk dimuat turun.

Nampaknya Microsoft juga merancang untuk menambah baik algoritma Kedai untuk memaparkan apl berkualiti dalam hasil carian dan katalog. Untuk pengguna akhir, hasil carian akan meletakkan lebih banyak apl berkualiti berbanding panduan atau produk berkualiti rendah, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

Begitu juga, kualiti katalog kedai akan “sangat dipertingkatkan” dalam beberapa bulan akan datang, Menurut kepada Microsoft.

Masih belum jelas bagaimana Microsoft merancang untuk menambah baik pengalaman untuk pengguna, tetapi ada kemungkinan syarikat itu akan menggunakan isyarat kualiti aplikasi untuk memastikan apl berkualiti tinggi muncul. Apl panduan yang mengelirukan akan dialih keluar atau apl tersebut akan diberi kedudukan lebih rendah.

Seperti yang anda lihat dalam imej di atas dan di bawah, Microsoft telah mereka bentuk semula Kedai dari bawah ke atas. Antara muka kini dioptimumkan untuk kandungan dan skrol/navigasi kini lebih responsif, terima kasih kepada bar skrol WinUI baharu. Berikut ialah pratonton ringkas ciri Kedai baharu.

Microsoft juga sedang mengusahakan ciri baharu yang dipanggil “Cerita”. Seperti namanya, ciri Cerita boleh digunakan untuk memaparkan kandungan edisi kaya di halaman utama Kedai untuk memastikan pengguna dimaklumkan tentang ciri baharu.

Menurut Panos Panay, Microsoft mahu Kedai menjadi tempat untuk semua aplikasi kegemaran anda dan syarikat itu berharap untuk mengintegrasikan kedai lain seperti Amazon Appstore ke dalam platform kedainya sendiri.

Penyepaduan kedai dan penyemak imbas

Bagi mereka yang lebih suka memuat turun aplikasi melalui pelayar web, Microsoft turut memperkenalkan kedai pop timbul baharu. Ini akan muncul apabila anda mengklik lencana Microsoft Store pada halaman web, dan ia akan membantu anda memasang aplikasi tanpa memaksa anda membuka kedai.

Selain penambahbaikan yang mementingkan pengguna, Microsoft juga memperkenalkan dasar pembangun baharu untuk Kedai. Contohnya, pembangun boleh menerbitkan mana-mana apl ke Gedung tanpa mengira teknologi rangka kerja. Akibatnya, apl seperti OBS dan Canva kini tersedia di Gedung.

Begitu juga, pembangun kini boleh menggunakan platform e-dagang mereka sendiri atau pihak ketiga dan mengelakkan perkongsian keuntungan dengan Microsoft.

Menurut syarikat itu, kedai aplikasi baharu ini akan datang ke Windows 10 dan Windows 11 PC pada akhir tahun ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *