Microsoft: Gunakan dasar tarikh akhir dan ‘mindset irama awan’ untuk tampalan yang lebih pantas

Microsoft minggu lepas berkata dasar Windows yang paling penting yang boleh ditetapkan oleh perusahaan untuk mempercepatkan perkhidmatan Windows ialah tarikh akhir mengkonfigurasi.

“Menetapkan Tarikh Akhir Pematuhan ialah dasar paling penting yang perlu ditetapkan oleh setiap perusahaan yang mengambil berat tentang mencapai halaju kemas kini yang boleh dipercayai,” kata syarikat Redmond, Wash. dalam dokumen “Mengoptimumkan penggunaan kemas kini Windows 10” yang diterbitkan baru-baru ini. (Dokumen disertakan dalam muat turun ini, “Windows 10 Update Baseline,” sebagai PDF yang berasingan.)

Dengan menetapkan dasar tarikh akhir, pentadbir IT menentukan seberapa cepat komponen kemas kini Windows harus menyelesaikan tugas. Menurut Microsoft, “Komponen Windows ini menyesuaikan heuristik tingkah laku mereka berdasarkan tarikh akhir ini untuk cuba memenuhi tarikh akhir yang dinyatakan.”

Pentadbir IT, kemudian, mempunyai kawalan muktamad ke atas berapa lama pengguna boleh berlengah-lengah atau menangguhkan kemas kini, tetapi saat yang tepat apabila kemas kini dipasang diserahkan kepada kotak hitam Windows dan kecerdasan yang wujud.

Dasar yang terdapat pada masa ini empat telah diperkenalkan dengan Windows 10 1903, peningkatan ciri yang dilancarkan pada Mei 2019. Kemudian pada musim panas itu, ia telah ditambahkan pada Windows 10 1709 melalui Windows 10 1903 dengan kemas kini keselamatan Ogos versi tersebut. (Ini bermakna semua versi Windows 10 yang disokong pada masa ini, tanpa dua SKU LTSC/LTSB pertama, menyokong dasar tarikh akhir.)

Dasar ini memulakan kira detik ke tarikh akhir pemasangan kemas kini dari hari kemas kini diterbitkan serta sebarang penangguhan IT mungkin telah ditetapkan. Oleh itu, jika penangguhan untuk kemas kini kualiti (tempoh Microsoft untuk kemas kini bulanan yang dikeluarkan pada Patch Tuesday, Selasa kedua setiap bulan) telah ditetapkan kepada 7 hari dan tarikh akhir kepada 3 hari (cadangan Microsoft, by the way), Windows akan mencuba untuk menyelesaikan pemasangan kemas kini dalam masa 10 hari selepas dikeluarkan.

Tarikh akhir yang disyorkan Microsoft untuk kemas kini ciri, penyegaran dua kali setahun (setakat ini) yang sepatutnya menyertakan beberapa ciri dan fungsi baharu ialah 7 hari lebih lama sedikit.

Pengguna boleh memilih daripada beberapa pilihan apabila pemberitahuan muncul mengenai kemas kini kualiti atau ciri, termasuk meminta peringatan kemudian, menjadualkan semula pemasangan pada masa dan/atau tarikh kemudian atau dimulakan semula dengan serta-merta. Windows memutuskan pilihan mana yang akan ditunjukkan, “bergantung pada seberapa dekat tarikh akhir.” Dalam erti kata lain, dengan tarikh akhir yang menjulang jika hari ini, contohnya satu-satunya pilihan adalah untuk memulakan semula.

Di sini, seperti di tempat lain dalam menetapkan dasar kemas kini, Microsoft menasihatkan pelanggan supaya menutup sarung tangan mereka, pada dasarnya memberitahu mereka bahawa Windows tahu yang terbaik. “Kami mengesyorkan agar anda TIDAK menetapkan sebarang dasar pemberitahuan, kerana ia dikonfigurasikan secara automatik dengan lalai yang sesuai,” kertas putih menyatakan.

Microsoft juga menggesa pentadbir IT untuk menetapkan tempoh tangguh untuk tarikh akhir kemas kini. Tempoh tangguh, dinyatakan dalam hari, ialah jumlah masa yang diberikan oleh Windows untuk “mencari masa mula semula automatik dengan gangguan minimum sebelum mulakan semula dikuatkuasakan.” Kuncinya ialah frasa “gangguan minima.” Tanpa tempoh tangguh Windows hanya akan menguatkuasakan permulaan semula pada tarikh akhir, tidak kira apa yang berlaku pada peranti.

Satu senario yang mungkin: Pengguna kembali bekerja selepas tidak hadir beberapa hari, tempoh semasa peranti dimatikan dan tarikh akhir datang dan pergi. Dalam kes itu, tolak tempoh tangguh, Windows mungkin memaksa memulakan semula serta-merta sebaik sahaja pengguna log masuk sebagai balasan.

Tidak sejuk.

(Tempoh tangguh yang disyorkan Microsoft? Hanya dua hari.)

Sebaik sahaja tarikh akhir dan ihsan telah tamat tempoh, Windows menggunakan kemas kini dan mulakan semula berlaku, walaupun semasa waktu kerja (seperti yang dinyatakan oleh tetapan Waktu Aktif Windows 10).

Dokumen “Mengoptimumkan penggunaan kemas kini Windows 10” termasuk pelbagai nasihat Microsoft lain tentang mempercepatkan penyelenggaraan Windows, mulai daripada cara mengendalikan PC yang jarang digunakan (yang disebabkan ia jarang dihidupkan, boleh digunakan selama beberapa minggu atau bulan tanpa dikemas kini. ) kepada cara IT boleh memantau pematuhan kemas kini. Pertimbangkan a mesti dapat.

Ia juga merupakan sebahagian daripada Microsoft untuk menggesa pelanggan komersil menggunakan alatan pengurusan kemas kini berasaskan awan. a yang menjadi lebih ketara dengan pengumuman Windows 11 pengganti kepada Windows 10 sekali selamanya dan kemudian pengenalan Windows 365.

Gabe Frost, pengurus program kumpulan yang mengetuai pasukan kejuruteraan Windows-as-a-Service komersial, menggunakan frasa “minda irama awan” untuk menerangkan falsafah tampalan yang lebih pantas. Tidak menghairankan, model itu memerlukan pelanggan beralih daripada platform tampalan di premis terutamanya Perkhidmatan Kemas Kini Pelayan Windows (WSUS) kepada satu yang bergantung pada alatan berasaskan awan Redmond, terutamanya Intune dan Windows Update for Business (WUfB).

Frost memetik data yang katanya diperoleh daripada “berpuluh-puluh juta peranti yang menghantar telemetri” untuk mendakwa bahawa perubahan kepada minda irama awan terbukti mampu menambal lebih banyak peranti organisasi pada kedua-dua 14- dan 28- tanda hari selepas keluaran kemas kini.

Walaupun itu mungkin benar, ia juga demi kepentingan Microsoft untuk menggunakan alatan berasaskan awan kerana tidak seperti alternatif di premis, ia dilesenkan melalui pelan langganan terutamanya Microsoft 365 yang lebih disukai syarikat untuk hasil tetap mereka.

Garis Dasar Kemas Kini Windows 10 boleh dimuat turun dari tapak web Microsoft, di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *