Microsoft Edge untuk mendapatkan ciri PDF baharu dan banyak lagi

Setiap kali kami membuka apl desktop kegemaran kami dan fail penting, penyelesaian biasa ialah menggunakan peranti Windows utama. Perkhidmatan Microsoft baharu yang dipanggil “Cloud PC” mencadangkan konsep “Windows di mana-mana” versi baharu sistem pengendalian yang hidup pada pelayan berkuasa dalam awan, sebagai sebahagian daripada Microsoft 365.

Sejak satu setengah tahun yang lalu, Microsoft telah mengusahakan penyelesaian untuk penstriman Windows 10 atau Windows 11 daripada pelayan berkuasa dalam awan kepada apl pada Android, iOS dan platform desktop seperti Windows. Terima kasih kepada kebocoran dan penyiaran kerja baharu, kami kini tahu bahawa Cloud PC akan dipasarkan sebagai “langkah seterusnya dalam pengkomputeran peribadi”.

Cloud PC berbeza daripada Azure Virtual Desktop, yang dioptimumkan untuk perniagaan besar dan pelanggan perusahaan. Tidak seperti Desktop Maya Azure (sebelum ini dikenali sebagai Desktop Maya Windows), perkhidmatan ini pada mulanya akan ditujukan kepada perniagaan kecil dengan harga yang berpatutan. Edisi pengguna boleh diumumkan kemudian.

Cloud PC akan menyediakan desktop Windows anda, apl popular, tetapan dan kandungan sedia untuk penstriman pada mana-mana peranti yang disokong. Dengan Cloud PC, Microsoft akan menyediakan pengguna dengan tempat yang selamat untuk menyimpan dan mengakses apl, fail dan dokumen mereka.

Anda boleh pergi ke Cloud PC pada mana-mana peranti yang disokong dan disambungkan ke Internet. Pada masa ini, Microsoft merancang untuk menyokong peranti berikut:

Menurut laporan, Windows Cloud PC boleh didedahkan semasa acara Inspire Microsoft, yang ditetapkan untuk bermula lewat minggu ini.

Kami menjangkakan pratonton Cloud PC akan dihantar dengan Windows 10. Apabila Windows 11 tersedia secara umum, ia boleh ditingkatkan kepada Windows 11.

Setakat ini, Microsoft masih berdiam diri pada Cloud PC, tetapi kami telah melihat banyak penyenaraian kerja dan dokumen untuk perkhidmatan Cloud PC. Halaman sokongan untuk Cloud PC sudah pun disiarkan di tapak web syarikat, mencadangkan Cloud PC menggunakan Microsoft Graph untuk mendayakan penyepaduan perkhidmatan Microsoft 365 dan banyak lagi.

Windows Cloud PC akan menjadi persekitaran pengkomputeran yang mudah dan terurus untuk pelanggan Microsoft 365 yang sanggup membayar.

Pengambilan terkini Microsoft pada Windows Virtual Desktop akan ditawarkan dalam berbilang konfigurasi.

Sebagai contoh, konfigurasi sederhana akan termasuk 2 vCPU, 4GB RAM dan 96GB SSD dan konfigurasi berat akan meningkatkan RAM kepada 8GB. Pengguna juga boleh menaik taraf kepada konfigurasi lanjutan untuk mendapatkan akses kepada 3 vCPU dan 8GB RAM.

Cloud PC Microsoft akan menjadi perkhidmatan berbayar dan dioptimumkan untuk pengkomputeran peribadi tujuan umum sahaja, yang bermaksud anda tidak boleh menjalankan aplikasi intensif sumber dalam bekas awan. Walau bagaimanapun, suite Office Microsoft akan disokong.

Seperti yang dinyatakan pada awalnya, Microsoft akan mengumumkan Cloud PC lewat minggu ini dan ia akan memasuki pratonton awam tidak lama lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *