Microsoft Edge mendapat bar alat baharu dengan penyepaduan menu flyout

Microsoft nampaknya menambah pilihan baharu pada pengepala besar dalam apl Tetapan Windows 10, menurut ujian dan laporan pengguna kami sendiri yang kami terima. Microsoft mula bereksperimen dengan pengepala Tetapan dua tahun lalu dan ia dikeluarkan kepada lebih ramai pengguna dengan Kemas Kini Mei 2020 atau lebih baharu.

Microsoft kini melancarkan dua pilihan baharu kepada apl Tetapan: Mari pergi dan butang menyemak imbas web. Kami telah melihat pilihan dalam binaan pengeluaran Kemas Kini Windows 10 Oktober 2020 dan kedua-dua pilihan direka untuk mengesyorkan perkhidmatan Microsoft, Edge dan Office 365.

Dalam minggu-minggu akan datang, anda akan melihat sepanduk baharu “Get more out of Windows” di bahagian atas apl tetapan. Sepanduk akan muncul apabila anda memasang kemas kini terkumpul bulanan Windows 10, tetapi kebanyakan pengguna harus melihat sepanduk selepas but semula sistem.

Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di bawah, sepanduk menyatakan bahawa butang “Jom” membolehkan anda menikmati “pengalaman penuh Microsoft”.

Pilihan ini akan membuka antara muka skrin penuh yang dipanggil “pengalaman luar kotak” dan ia meliputi keseluruhan skrin, yang bermaksud anda tidak akan menemui bar tajuk tradisional dengan pilihan untuk meminimumkan, memaksimumkan atau menutup tetingkap.

Halaman pertama dalam skrin “Mari” ini menyerlahkan perkhidmatan Microsoft yang patut anda cuba.

Ini termasuk Windows Hello, apl Telefon Anda, Office 365, dll. Anda boleh mengklik pada “ingatkan saya dalam 3 hari” dan pop timbul akan muncul semula selepas tiga hari atau anda boleh mengklik pada ‘teruskan’.

Skrin seterusnya ialah “Gunakan tetapan penyemak imbas yang disyorkan” dan ia mencadangkan agar anda menggunakan tetapan penyemak imbas yang disyorkan, yang menasihati Edge sebagai penyemak imbas lalai dan Bing sebagai enjin carian lalai. Microsoft juga akan menyematkan penyemak imbas Edge ke bar tugas dan desktop apabila anda memilih pilihan pertama dan menggunakan tetapan.

Skrin ketiga ialah cadangan halaman penuh untuk tawaran diskaun Microsoft 365 untuk tahun pertama. Microsoft sedang bereksperimen dengan dua iklan Office 365 dan bergantung pada sejarah akaun anda, anda akan sama ada menerima tawaran 50% atau tawaran percuma 1 bulan.

Anda boleh mengklik pada “tidak terima kasih” untuk keluar dari persediaan.

Sebaik sahaja anda selesai dengan pengalaman persediaan skrin penuh, anda akan dibawa kembali ke Tetapan dan pilihan ‘Semakan imbas Web’ baharu akan muncul. Pilihan ‘Pelayaran web’, yang tidak boleh dilumpuhkan, menasihati pengguna untuk memulihkan penyemak imbas ‘disyorkan’.

Anda boleh melalui skrin pop timbul dan memulihkan tetapan penyemak imbas yang disyorkan kepada Microsoft Edge dan Bing. Ini juga akan menyematkan penyemak imbas pada bar tugas dan desktop.

Menariknya, pilihan itu juga akan muncul apabila pelayar lalai komputer anda sudah menjadi pelayar Microsoft Edge.

Microsoft Edge mendapat pengalaman bar alat baharu yang membolehkan anda mengakses kegemaran, sejarah dan koleksi anda serta-merta dari mana-mana sahaja. UI baharu sudah tersedia untuk halaman kegemaran dan sejarah, dan ia kini hadir ke koleksi.

Bagi mereka yang tidak sedar, Microsoft telah menguji menu kegemaran dengan susun atur pokok atau flyout baharu, supaya anda boleh mengedit, mengurus dan mencari penanda halaman tanpa melawati halaman penanda halaman khusus dalam penyemak imbas.

Mendengar maklum balas pengguna, Microsoft kini telah mendayakan pengalaman flyout yang sama untuk koleksi untuk menyediakan cara yang lebih konsisten dan cekap untuk mengakses dan mengurus projek anda dengan pantas.

Sama seperti menu kegemaran dan bar sejarah, tetingkap pop timbul kini akan muncul apabila anda membuka menu koleksi.

UI koleksi tepi

Seperti yang anda boleh lihat dalam tangkapan skrin di atas, Koleksi kini akan muncul dalam menu flyout dan anda masih boleh menyimpan pautan, tajuk halaman web, menyusun kandungan ke dalam folder dan halaman web masih akan menunjukkan imej muka depan. Anda juga boleh menambah nota tentang halaman yang anda simpan. Dan, sudah tentu, anda boleh bertukar kembali kepada UI lama dengan mengetik pada ikon pin.

Pengalaman bar alat yang akan datang dengan paparan pokok baharu atau susun atur flyout membolehkan anda mengakses sejarah, kegemaran dan koleksi anda tanpa perlu pergi ke halaman penuh.

Menu kegemaran Microsoft Edge

Menurut ujian kami, menu koleksi baharu tersedia untuk Orang Dalam terpilih sahaja dan kemungkinan besar ia akan dikeluarkan kepada semua orang dalam saluran Dev dan Canary pada bulan Januari.

Sebagai tambahan kepada pengalaman bar alat baharu, Microsoft juga sedang mengusahakan ciri baharu yang akan menghalang anda daripada menutup semua tab anda secara tidak sengaja. Ciri lain yang akan datang termasuk rangsangan permulaan, warna aksen tersuai, tab tidur, pengurangan penggunaan memori dan banyak lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *