Microsoft dan Google bekerjasama untuk memerangi isu keserasian penyemak imbas

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Chromebook Lenovo 100S

Microsoft dan Google berkumpul untuk membantu pembangun web dengan mewujudkan keserasian tapak web merentas semua penyemak imbas. Titik kesakitan utama pembangun Web ialah keserasian tapak web mereka merentas pelayar. Dan, dengan perkongsian bernama #Compat2021 ini Microsoft dan Google menyasarkan untuk menyelesaikan lima isu utama untuk isu keserasian penyemak imbas: CSS Flexbox, CSS Grid, kedudukan: melekit, nisbah aspek dan perubahan CSS. Mereka juga menjemput pemaju Web untuk menyumbang kepada usaha itu.

Perkembangan terkini datang daripada a tweet daripada Pembangun Chrome, yang mendedahkan bahawa Microsoft dan Google bergabung dalam Projek #Compat2021. Mereka akan berusaha menyelesaikan isu utama yang dihadapi oleh pembangun Web mengenai keserasian merentas penyemak imbas. Google mengatakan ia mengumpulkan maklumat melalui projek Google yang dipanggil Kepuasan Pembangun Web, atau DevSAT, yang mendedahkan lima isu utama. Penyelidikan tambahan telah dilakukan dalam pelbagai saluran, seperti kaji selidik State of CSS dan State of JS. Syarikat itu mengatakan bahawa matlamat pada 2021 adalah untuk menghapuskan masalah keserasian penyemak imbas dalam lima bidang fokus utama untuk membantu pembangun membina tapak web mereka di atas asas yang boleh dipercayai.

CSS Flexbox ialah alat yang membantu pembangun menyelaraskan imej pada halaman web mereka. Isunya ialah fungsi penjajaran automatik yang tidak berfungsi. Akibatnya, imej tidak dikadarkan dengan betul merentas pelayar yang berbeza. Bagi Grid CSS, penambahbaikan akan membantu mencipta reka letak grid animasi pada Chromium dan WebKit kerana Gecko sudah menyokong ciri ini. Selanjutnya, kedudukan CSS: sticky membantu meletakkan dan membetulkan kandungan pada halaman web. Memperbaik ini akan membawa konsistensi merentas pelayar.

Google juga mengatakan bahawa perkongsian itu bertujuan untuk membetulkan nisbah bidang untuk mengekalkan nisbah ketinggian-ke-lebar yang konsisten untuk pelbagai elemen. Selain itu, peningkatan dalam transformasi CSS akan membantu dengan konsistensi dalam kesan 3D dan animasi pada pelayar yang berbeza. Akan ada kemas kini tetap tentang kemajuan di sini di web.dev dan anda juga boleh mengikuti kemajuan untuk setiap kawasan fokus dalam Papan Pemuka Compat 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *