Microsoft Beri Amaran Mengenai Peningkatan Serangan Siber Data COVID-19

Untuk menunjukkan betapa tertumpunya seluruh dunia untuk menyerap semua yang boleh berkaitan dengan maklumat coronavirus, Microsoft mengeluarkan amaran tentang lonjakan serangan siber data COVID-19. Segala-galanya tentang krisis kesihatan global sangat memakan semua, sehingga sangat mudah untuk tidak berjaga-jaga apabila berurusan dengan data coronavirus. Orang ramai tertumpu pada menyelamatkan nyawa bukan untuk menyimpan data.

Tom Burg, naib presiden korporat keselamatan dan kepercayaan pengguna Microsoft, berkata dalam Laporan Pertahanan Digital syarikat itu, bahawa “aktor ancaman telah meningkat dengan pesat dalam kecanggihan sepanjang tahun lalu, menggunakan teknik yang menjadikannya lebih sukar untuk dikesan dan mengancam walaupun sasaran yang paling selamat. .”

Ini sepatutnya menimbulkan ketakutan kepada semua orang secara umum dari awal lagi peningkatan dalam teknik canggih untuk menyasarkan maklumat anda. Selain itu, laporan itu berkata negara seperti Rusia memberi tumpuan kepada pertubuhan bukan kerajaan, kumpulan hak asasi manusia, badan pemikir, kolej dan universiti serta kumpulan lain yang berurusan dengan dasar awam. Satu sasaran yang kerap adalah penyelidik coronavirus.

“Microsoft memerhatikan enam belas pelakon negara bangsa yang berbeza sama ada menyasarkan pelanggan yang terlibat dalam usaha tindak balas COVID-19 global atau menggunakan krisis dalam gewang bertema untuk mengembangkan taktik pencurian kelayakan dan penyampaian perisian hasad mereka,” tulis Burt dalam laporan itu.

“Serangan bertemakan COVID ini menyasarkan organisasi penjagaan kesihatan kerajaan yang terkemuka dalam usaha untuk melakukan peninjauan pada rangkaian atau orang mereka. Organisasi akademik dan komersial yang terlibat dalam penyelidikan vaksin juga disasarkan.”

Lebih separuh, 52 peratus, daripada semua sasaran negara bangsa yang telah berlaku sepanjang tahun lepas berasal dari Rusia. Baki penyasaran berasal dari China, Korea Utara dan Iran.

Serangan siber semakin meningkat. Awal bulan ini, Microsoft mengeluarkan penilaian yang mengatakan ia memerhatikan serangan “meningkatkan” dari Rusia, China dan Iran. Kumpulan politik AS, termasuk calon presiden semasa, telah menjadi sasaran.

Dalam hampir 70 peratus daripada serangan ini, Amerika Syarikat menjadi sasaran. United Kingdom dengan 19 peratus adalah yang kedua paling disasarkan. Ia diikuti oleh Kanada, Korea Selatan, dan Arab Saudi.

Pelakon berniat jahat yang melakukan serangan siber dari negara-negara ini mengeksploitasi ketakutan orang ramai terhadap COVID-19, kata Burt dalam laporan Microsoft. Serangan itu termasuk e-mel pancingan data bertemakan coronavirus dan virus perisian hasad dan meningkat pada bulan Mac, tepat ketika wabak itu mula melonjak ke seluruh dunia.

Puak pekerja yang dipaksa untuk melakukan perniagaan mereka di rumah menjadi sasaran khusus. Sekali lagi, pekerja berasa letih, bimbang akan jatuh sakit dan cuba mendirikan pejabat di tempat kerja. Melindungi data daripada serangan siber bukanlah perkara utama dalam fikiran semua orang.

Tiga belas bilion e-mel berniat jahat dan mencurigakan telah disekat, dengan Microsoft menentukan bahawa 1 bilion daripadanya cuba mencuri bukti kelayakan.

Hospital dan kumpulan penjagaan kesihatan lain telah dilanda serangan siber ini juga. Majoriti sistem hospital dengan lokasi di AS dan UK, Universal Health Services, telah dilanda serangan perisian tebusan awal minggu ini.

Burt menjelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Microsoft untuk bertindak balas terhadap serangan siber COVID-19: “Walaupun dengan semua sumber yang kami dedikasikan untuk keselamatan siber, sumbangan kami hanya akan menjadi sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan untuk menangani cabaran itu.”

“Ia memerlukan penggubal dasar, komuniti perniagaan, agensi kerajaan, dan, akhirnya, individu untuk membuat perubahan yang nyata, dan kami hanya boleh memberi kesan yang ketara melalui maklumat dan perkongsian yang dikongsi,” tambah Burt.

Serangan siber COVID-19 ini yang diberi amaran oleh Microsoft hanya meningkatkan apa yang telah menjadi trend. Teruskan membaca untuk mengetahui tentang peningkatan 200 peratus dalam kes perisian hasad yang merosakkan pada tahun 2019.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Laura telah menghabiskan hampir 20 tahun menulis berita, ulasan dan op-ed, dengan lebih daripada 10 tahun itu juga sebagai editor. Dia telah menggunakan produk Apple secara eksklusif selama tiga dekad yang lalu. Selain menulis dan menyunting di MTE, dia juga menjalankan program semakan tajaan tapak tersebut.

Memandangkan sebahagian besar PC dunia menjalankan Windows, MS boleh membantu usaha keselamatan dengan memasang dan/atau mengalih keluar pintu belakang dan lubang keselamatan yang mereka masukkan ke dalam Windows untuk mengumpulkan data pada pengguna mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *