Mengurangkan mabuk BYOD dalam perusahaan – TechRepublic

Walaupun Bawa Peranti Anda Sendiri (BYOD) pada tahun 2015 kekal kukuh, mana-mana inisiatif perusahaan besar boleh menjadi permulaan yang salah (atau dua) jadi mungkin terdapat titik di mana perusahaan boleh mempertimbangkan untuk menarik balik semua atau sebahagian daripada BYOD. Istilah “mabuk BYOD” telah digunakan dalam kalangan penganalisis, penulis dan jenis industri mudah alih untuk beberapa waktu sekarang.

Mabuk BYOD hanyalah reaksi terhadap perubahan sifat BYOD dan keselamatan khususnya. Keupayaan untuk menyesuaikan diri dan berubah adalah kunci untuk menyesuaikan perusahaan anda dan melindungi pengguna mudah alih sambil mengekalkan inisiatif BYOD yang berkembang maju.

Ubah pemikiran keselamatan anda

Pemikiran saya tentang keselamatan mudah alih telah dicabar secara rutin sejak saya menulis untuk TechRepublic, dan itu bukan perkara yang buruk. Bukannya saya mempunyai paranoia yang sihat tetapi keselamatan mudah alih dan mengamankan BYOD, khususnya, masih merupakan usaha baru apabila vektor ancaman berubah dan berkembang.

Pengurusan Peranti Mudah Alih (MDM) ialah penyelesaian keselamatan peranti mudah alih pasaran massa yang pertama yang mengawal keselamatan peranti dan dasar pengguna BYOD. Pengurusan Mobiliti Perusahaan (EMM) ialah pendekatan yang lebih holistik kepada keselamatan mudah alih. Beberapa terminologi ini boleh menjadi pemasaran (terjadi mabuk BYOD sekali lagi!) tetapi bergantung kepada vendor terdapat perbezaan yang menandakan pemikiran semula yang lebih strategik tentang keperluan keselamatan mudah alih

Berfikir di luar MDM/EMM bermakna alat keselamatan lain menyertai platform keselamatan mudah alih termasuk yang berikut:

  • Analitis dan pengurusan ancaman jenis keselamatan siber menyertai platform keselamatan mudah alih tradisional untuk menjaga BYOD dan peranti perusahaan daripada perisian hasad
  • Pengurusan Aplikasi Mudah Alih (MAM) yang menumpukan semata-mata pada keselamatan apl mudah alih dan mengawal apl mudah alih berisiko

Semak kos data dan pertimbangkan penyelesaian yang lebih baik

Aspek kewangan BYOD, terutamanya kos data, semakin tidak menjadi misteri apabila pengebilan berpecah semakin mendapat tempat di pasaran. Saya juga menyukai operator rangkaian maya mudah alih (MVNO) termasuk DataXoom dan kini Cricket Wireless menawarkan pilihan baharu untuk perusahaan yang mencari kaedah dan alatan yang lebih baik untuk mengurus data yang mereka beli untuk peranti pekerja.

Jangan mengelirukan e-mel Hillary dengan BYOD

Apabila skandal e-mel Hillary Clinton mendapat perhatian negara, naluri pertama beberapa penulis teknologi adalah untuk menyamakannya dengan BYOD. Ia bukan cerita teknologi tetapi lebih kepada cerita politik atau malah jenayah jika anda telah melakukan sebarang kerja dengan kerajaan Persekutuan Amerika Syarikat.

Walaupun Jabatan Negara melakukan yang terbaik untuk menerangkan asas kepada pengguna mereka, anda boleh bertanya kepada sesiapa sahaja yang pernah bekerja di rangkaian agensi persekutuan, dan mereka akan memberitahu anda melepaskan hak privasi anda apabila anda log masuk. Anda melihat amaran setiap kali anda log masuk ke PC atau peranti mudah alih anda. Undang-undang persekutuan mengawal log masuk pengguna ke dalam sistem persekutuan sama ada pelayan e-mel, tapak SharePoint atau aplikasi belakang lain. Ini menunjukkan orang ramai menghadapi log masuk ke sistem Jabatan Negara:

figure-a-byod-hangover.jpg

Will Kelly ialah seorang penulis teknikal bebas dan penganalisis yang kini memfokuskan pada mobiliti perusahaan, Bring Your Own Device (BYOD), dan penggunaan IT. Beliau juga telah menulis tentang pengkomputeran awan, Data Besar, virtualisasi, aplikasi pengurusan projek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *