Mengucapkan selamat tinggal kepada telefon pintar LG dan semangat inovasi mereka

Kita semua tahu perkara yang tidak hebat untuk LG sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun telefon seperti LG V60 telah berjaya mengukir tempat di kalangan ahli audio dalam ruang Android, ia masih belum mencukupi. Syarikat itu telah melihat terlalu banyak kegagalan seperti LG G8, dan hampir semua telefon lain yang dikeluarkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Hari-hari awal

Tetapi LG juga akan memegang tempat yang istimewa di hati saya, kerana ia membantu memupuk cinta saya untuk Android pada masa yang pelik. Lihat, telefon Android pertama saya ialah beberapa keganasan HTC yang membantu saya tertarik dengan dunia pengakaran. Tetapi memandangkan Samsung sudah pun menjadi salah satu peneraju dalam Android pada masa itu, bersaing pada hari jerami menentang orang-orang seperti Motorola, LG, dan HTC, sudah tiba masanya untuk melihat tentang maksud Samsung.

Saya tidak mengambil masa yang lama, tetapi telefon seperti Galaxy Note boleh dikatakan tidak boleh digunakan. TouchWiz meninggalkan rasa tidak enak di mulut saya sehingga saya kembali ke akar iOS saya dan meninggalkan Android dalam habuk. Kemudian, saya memutuskan untuk mencuba sesuatu sekali lagi dengan pengenalan Nexus 4. Telefon ini mempunyai paparan yang besar dan cantik, dan menampilkan reka bentuk padat yang diserlahkan oleh corak unik di bahagian belakang telefon, dan yang paling penting, ia menampilkan stok Android yang dahulu (dan masih) versi Android kegemaran saya untuk digunakan.

Kesakitan yang semakin meningkat

The Nexus 5 adalah langkah seterusnya yang logik di sini, dan anda benar-benar tidak boleh meminta telefon yang lebih baik. Versi Android Google masih menjadi impian untuk digunakan, tetapi Nexus 5 adalah lebih besar daripada pendahulunya yang hebat. Tetapi reka bentuk. Alamak. Reka bentuk itu benar-benar cantik. Kemasan matte di bahagian belakang adalah magnet cap jari, tetapi ia masih sangat selesa di tangan.

Terdapat banyak perkara yang disukai tentang Nexus 5, tetapi terdapat terlalu banyak masalah untuk terus menggunakannya untuk jangka masa yang lama. Hayat bateri sangat teruk, dan terdapat isu pelik ini di mana kamera tidak akan sentiasa berfungsi apabila anda memerlukannya. Ini adalah ketika saya mengambil satu langkah kembali ke dunia iOS, tetapi tidak lama kemudian LG membawa saya kembali ke dalam lipatan.

The LG G3 menjadi telefon utama saya untuk seketika. Telefon ini mempunyai paparan yang besar dan bertenaga, bateri boleh tanggal dan versi Android yang tidak membuatkan saya mahu merobek rambut saya, walaupun bukan stok. Seperti yang berlaku dengan seseorang yang mempunyai kebolehan untuk bermain dengan telefon baharu sebaik sahaja ia keluar, G3 bertahan seketika sebelum saya pergi ke sesuatu yang lain.

Silap langkah yang boleh dipersoalkan

Apabila melihat ke belakang, titik perubahan sebenar untuk LG bermula dengan LG G5. Ini adalah contoh utama idea hebat dengan pelaksanaan yang boleh dipersoalkan. Pada zaman di mana telefon pintar telah diturunkan kepada mempunyai bateri yang tidak boleh ditanggalkan, dan “terperangkap” dengan apa yang anda miliki, LG cuba menukar permainan dengan G5 dan modul “Rakan”nya.

Terdapat modul untuk menjadikan telefon anda berasa lebih seperti kamera dengan CAM PLUS, yang menambahkan bateri yang lebih besar, bersama-sama dengan kunci fizikal untuk fungsi kamera yang berbeza. Ini termasuk zum nyata, butang fokus dan butang pengatup, semuanya sambil menjadikan LG G5 lebih mudah dipegang jika anda merancang untuk mengambil banyak gambar.

Di sinilah juga LG cuba membawa audio berkualiti tinggi kepada siri G telefonnya dengan Hi-Fi Plus. LG bekerjasama dengan B&O untuk modul tersebut, yang telah meningkatkan kualiti bunyi yang datang daripada telefon anda, sambil menyaingi DAC terbina dalam yang terdapat pada LG V10. LG juga mencuba tangan mereka di VR dengan modul 360 VR dan 360 CAM, kedua-duanya jatuh dalam amalan. Yang sekali lagi, adalah tema yang berulang sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Yang jatuh ke belakang

Sekarang, anda boleh melihat corak di sini. Pada hari-hari awal pengalaman Android saya, LG adalah syarikat yang saya kembalikan secara konsisten. Telefon itu tidak sempurna dan tidak selalu mempunyai ciri baharu atau mencolok untuk membezakannya daripada orang ramai. Tetapi ia juga terima kasih kepada LG yang membantu saya menemui kecintaan saya terhadap telefon Nexus dan stok Android secara keseluruhannya.

Selama bertahun-tahun, saya telah bermain-main dengan telefon LG di sana sini, yang membawa kepada LG G6. Dengan bezel ultra nipis di bahagian tepi dan persediaan dwi-kamera di bahagian belakang, saya telah dijual. Paparan 18:9 adalah impian untuk digunakan, dan gabungan kaca dan aluminium terasa sama premiumnya dengan iPhone yang biasa saya gunakan. Tetapi pada masa ini juga seolah-olah ada masalah di syurga.

Permulaan akhir

LG mula mencatatkan kerugian besar dalam bahagian mudah alihnya, dengan kerugian lebih daripada $330 juta pada Q3 2017. Cawangan LG yang lain berjalan lancar, yang membantu mengekalkan bahagian mudah alih, tetapi masa berubah, dan LG terus dikalahkan oleh orang seperti Samsung, Motorola, dan Apple.

Namun begitu, saya tetap dengan LG melalui semua itu, malah menaik taraf daripada LG G6 saya kepada G7. Telefon ini adalah antara yang pertama dengan paparan hampir tanpa bezel, kecuali takuk kecil di bahagian atas. Takik yang masih lebih kecil daripada barisan iPhone 12 2020 Apple.

Sebahagian daripada masalah yang menutup nasib LG pada masa itu ialah keputusan tertunggak Samsung untuk menukar sepenuhnya reka bentuk siri Galaxy Snya. Galaxy S8 menandakan kali pertama kami melihat peranti Samsung dengan hampir tiada bezel di hadapan, dan trend ini berterusan dengan S9 kerana ia “menewaskan” G7 dari sudut reka bentuk.

Mencuba tetapi tiada yang dapat melekat

Saya harus mengakui bahawa sepanjang hubungan saya dan mati dengan LG, tidak sekali pun saya mempunyai peluang untuk bermain-main dengan salah satu siri-V. Diakui, itu boleh berubah dalam masa terdekat, kerana saya lebih suka untuk merebut V60 untuk menggunakannya, bersama-sama dengan perdana terakhir dikeluarkan oleh LG.

LG cuba beralih kepada membuat telefon “dwi-paparan”, tetapi ini menggunakan sarung untuk menambah skrin kedua. Ia adalah konsep yang kemas tetapi nampaknya tidak begitu berkesan untuk semua orang. DAC berkualiti tinggi syarikat itu dikhaskan untuk siri V, membantu mengukir niche di suatu tempat.

Melihat telefon seperti LG Velvet yang anggun dan langsing merupakan satu perubahan yang bagus, kerana syarikat itu mencuba menggunakan telefon pintar kelas pertengahan. Tetapi kemudian, LG Wing mencuba, dan gagal, membawa reka bentuk unik lain yang tidak pernah ditangkap. Sebaliknya, Galaxy Fold besar Samsung dan Galaxy Z Flip mengekalkan semua perhatian bagi mereka yang mahukan reka bentuk yang unik.

LG juga telah menunjukkan konsep telefon boleh gulungnya, yang dinamakan sebagai LG Rollable. Tetapi sejak itu, semuanya menurun dari sana. Menyiarkan kerugian besar suku demi suku, dan tahun demi tahun akhirnya mengejar syarikat. Kini nampaknya LG tidak dapat mencari pembeli untuk bahagian mudah alihnya, yang bermaksud ini mungkin penghujungnya.

Terima kasih LG untuk semua yang anda lakukan dan berada di sisi saya sepanjang perjalanan saya dalam dunia Android.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *