Mengapa iPhone Mahal Di India Berbanding Negara Lain?

Bukan rahsia lagi bahawa Apple iPhone sentiasa lebih mahal di India berbanding bahagian lain di dunia. Saya tidak salah jika saya mengatakan bahawa India adalah salah satu tempat paling mahal di dunia untuk membeli iPhone. Ia bukan sahaja berlaku dengan pelancaran iPhone X baharu, sejarah menyatakan bahawa iPhone sentiasa paling mahal di India.

Dengan demonetisasi, dan pengenalan GST di seluruh negara, adalah diandaikan bahawa inflasi akan berkurangan. Tetapi itu tidak berlaku; jadi apakah yang mendorong harga iPhone ke langit di India? Inilah yang kami analisis.

Kerajaan Modi sejak hari pertama telah menjelaskan agenda mereka bahawa mereka mahu syarikat asing mengeluarkan di India jika mereka ingin menikmati pasaran India yang luas. Untuk perkara yang sama, kerajaan turut melancarkan kempen Make in India. Kempen ini telah mengambil momentum, dan banyak syarikat kecil dan besar sedang menyediakan kemudahan pembuatan mereka di negara ini.

Walau bagaimanapun, itu tidak berlaku dengan Apple. Tim Cook bertemu Perdana Menteri, Narendra Modi beberapa kali pada masa lalu, dan mereka juga telah bersetuju untuk menubuhkan kemudahan di Bangalore untuk mengeluarkan iPhone SE. Tetapi unit itu belum beroperasi, dan iPhone diimport untuk menjualnya kepada orang India.

Untuk mempromosikan Make in India dan juga melemahkan semangat import, Kerajaan telah meningkatkan duti import ke atas telefon dan aksesorinya. Memandangkan Apple tidak mengeluarkan perantinya, ia perlu membayar yuran import yang tinggi, yang secara langsung merupakan kos kepada pelanggan.

Bagaimana GST Mempengaruhi Harga iPhone di India

GST baru-baru ini diperkenalkan di India; ia tidak menaikkan kadar cukai pada telefon mudah alih, tetapi kadar cukai ke atas aksesori adalah sama ada 18% atau 28%. Ini tidak menjejaskan harga iPhone secara langsung, tetapi pengguna akan mempertimbangkan segala-galanya sebelum membuat pembelian. Jika aksesori lebih mahal, pengguna mungkin akan memberikan tawaran membeli iPhone itu sendiri.

Perkara yang positif ialah dengan GST, setiap negeri India akan mempunyai harga yang hampir sama, yang tidak berlaku sebelum ini.

Syarikat telefon pintar Android lain turut mengimport peranti mereka di India, tetapi harganya tidaklah begitu mahal. Untuk menjelaskannya, mari kita lupakan cukai import buat sementara waktu dan fokus pada kerugian forex yang secara amnya bertindak sebagai turun naik kadar mata wang.

Kebanyakan syarikat telefon pintar menyerap kerugian ini dan tidak menyerahkannya kepada pelanggan. Walau bagaimanapun, itu tidak berlaku dengan Apple. Gergasi Cupertino mempunyai dasar ketat untuk mengekalkan margin. INR telah menyusut dengan ketara berbanding USD dan kesannya jelas kelihatan pada harga iPhone X terkini.

Setiap pengeluar telefon pintar sama ada Google, Samsung, Xiaomi, atau mana-mana yang lain memerhatikan pasaran India. Kebanyakannya kerana penduduk dan kuasa belinya. Mengatakan bahawa terdapat perang pemasaran yang agresif sedang berlaku antara syarikat daripada membeli halaman penuh akhbar nasional kepada membeli sebahagian daripada masa TV untuk pengiklanan.

Semua kos ini akhirnya dibawa ke hadapan di atas kepala pelanggan. Apple tidak berbeza, ia juga telah memasuki perang pemasaran di India untuk peranti utamanya, tetapi ia tidak dapat menembusi segmen pasaran pertengahan yang telah ditawan oleh pengeluar lain. iPhone XR, yang sepatutnya rendah sedikit pada harga, juga merupakan salah satu telefon termahal di India.

Tiada petunjuk jelas bila pengguna India akan membayar harga yang serupa dengan negara lain untuk iPhone mereka. Unit pembuatan Apple di India akan menjadikan iPhone SE dan bukan peranti terkini. Walaupun kilang itu beroperasi pada kapasiti maksimumnya, pengguna India sama ada perlu membayar harga premium untuk peranti perdana atau menyelesaikan dengan versi yang lebih lama, iaitu iPhone SE.

Itu sahaja kalian! Kongsikan pendapat anda tentang perkara ini dalam ulasan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *