Melbourne yang dikurung bersiap sedia untuk menerima lebih banyak protes apabila kes Covid-19 meningkat, Berita & Top Stories Australia/NZ

SYDNEY (REUTERS) – Polis menyerbu pusat bandar Melbourne kedua terbesar di Australia pada hari Rabu (22 Sep) dalam usaha untuk menutup protes pada hari ketiga protes terhadap sekatan penutupan Covid-19, sebagai negeri Victoria. mencatatkan satu lagi peningkatan dalam jangkitan.

Polis membuat lebih 60 tangkapan pada Selasa selepas lebih 2,000 penunjuk perasaan merosakkan harta benda, menyekat lebuh raya yang sibuk dan mencederakan tiga polis selepas pihak berkuasa menutup tapak pembinaan selama dua minggu untuk mengehadkan penularan penyakit itu.

Penunjuk perasaan sekali lagi berkumpul dalam kumpulan yang merayau-rayau di jalan-jalan bandar pada hari Rabu walaupun merayu agar mereka kekal di rumah, tetapi sebahagian besarnya mengelak pertempuran dengan bas yang penuh dengan polis, manakala ketua polis negeri Shane Patton berikrar untuk mencegah lebih banyak keganasan.

“Saya tidak akan bercakap mengenai taktik yang akan kami gunakan hari ini,” kata Patton kepada media di Melbourne. “Saya mahu mereka tidak sedar sepenuhnya tentang apa yang akan kami lakukan dan kapasiti yang mungkin mereka hadapi.”

Menjelang awal petang, rakaman televisyen menunjukkan beberapa ratus penunjuk perasaan telah berkumpul di Shrine of Remembrance, sebuah tugu peringatan berhampiran pusat bandar menghormati perkhidmatan dalam peperangan, di bawah pengawasan polis.

“Terdapat beberapa tangkapan,” kata Timbalan Pesuruhjaya Rick Nugent kepada stesen radio 3AW.

Protes itu susulan keputusan pihak berkuasa untuk mewajibkan vaksin untuk pekerja binaan dan menguatkuasakan penutupan tapak bangunan mulai Selasa, dengan alasan ketidakpatuhan peraturan kesihatan.

Pihak berkuasa dan pegawai kesatuan telah berkata kumpulan pelampau dan sayap kanan telah menyertai protes itu.

“Ada beberapa orang di sana yang anda akan katakan adalah dari industri pembinaan. Ada orang lain yang tidak … mereka tidak berada di sana untuk membantah, mereka berada di sana untuk bergaduh, berpura-pura membantah,” kata perdana menteri negeri itu, Daniel Andrews.

Penunjuk perasaan enggan bercakap dengan pemberita di tempat kejadian, melaungkan “berita palsu” apabila didekati, kata media.

Bandar terbesar di Australia di Sydney dan Melbourne, serta ibu kotanya, Canberra, telah dikurung selama berminggu-minggu untuk membendung wabak Delta.

Ia adalah penutupan keenam untuk Melbourne, yang paling banyak di mana-mana bandar Australia sejak wabak itu bermula.

Pihak berkuasa menyasarkan untuk meneruskan aktiviti harian di Sydney dan Melbourne secara berperingkat-peringkat, mengurangkan beberapa sekatan apabila bahagian orang dewasa yang divaksin sepenuhnya dalam populasi mencapai 70 peratus, yang dijangkakan bulan depan.

Kelonggaran selanjutnya akan menyusul apabila angka itu mencecah 80 peratus.

Kira-kira 54 peratus daripada orang yang berumur 16 tahun ke atas telah diberi vaksin sepenuhnya di negeri paling ramai penduduk di New South Wales dan 45 peratus di Victoria.

Walaupun perbincangan meredakan itu, Sydney membatalkan rancangan untuk pertunjukan bunga api tradisional 9 malam Malam Tahun Baru untuk tahun kedua berturut-turut, tetapi mungkin akan tetap dengan rancangan untuk paparan tengah malam yang berasingan.

Jurucakap bandar itu berkata pihak berkuasa bertujuan untuk mengehadkan “percampuran orang ramai” antara kedua-duanya.

Victoria merekodkan 628 jangkitan baharu pada hari Rabu, peningkatan sehari terbesar tahun itu, melebihi paras tertinggi sebelumnya iaitu 603 sehari sebelumnya. New South Wales, yang ibu kotanya adalah Sydney, mempunyai sejumlah 1,035 jangkitan baharu, meningkat daripada 1,022 pada Selasa.

Jumlah jangkitan di Australia berjumlah kira-kira 90,300, termasuk 1,186 kematian, dengan lapan kematian baharu dilaporkan.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *