MediaTek meminta kebenaran untuk menjual cip kepada Huawei

Semua TAWARAN HITAM JUMAAT yang anda perlukan!

Kami disokong pembaca. Pautan luar mungkin memberi kita komisen.

Chipset MediaTek 5G

Huawei telah mengesahkan bahawa siri Mate 40 baharu akan menjadi yang terakhir daripada perdananya yang menyertakan pemproses Kirin. Ini kerana larangan AS telah menghalang TSMC daripada menjual kerepek kepada gergasi teknologi China itu. Syarikat itu masih mencari kemungkinan pembekal cip, dan nampaknya MediaTek boleh menjadi satu-satunya syarikat yang bersedia untuk mengambil tindakan.

MediaTek telah mengumumkan bahawa ia telah secara rasmi mengemukakan permintaan untuk mendapatkan lesen untuk menjual cip kepada Huawei. AS akan membuat beberapa pelarasan terhadap larangan semasa pada 15 September untuk menutup kelemahan yang akan menghalang MediaTek dan syarikat lain daripada menjual produk kepada Huawei. Mari kita ingat bahawa MediaTek juga merupakan syarikat China, tetapi ia “mengulangi rasa hormatnya untuk mengikuti perintah dan peraturan yang berkaitan mengenai perdagangan global, dan telah pun memohon kebenaran dengan pihak AS mengikut peraturan.”

Huawei perlu mencari sumber untuk pemproses, dan MediaTek mungkin yang paling sesuai untuk kedudukan ini. Walau bagaimanapun, jika pentadbiran Trump memutuskan untuk menolak permintaan itu, Huawei akan dibiarkan tanpa pemproses untuk peranti masa hadapan. Kedua-dua syarikat China juga boleh memilih untuk mengabaikan larangan itu dan bekerjasama, tetapi pada masa ini, kami tidak dapat memberitahu atau mula meramalkan apa yang mungkin berlaku.

Sumber Android Authority

Melalui Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *