Masih menjalankan Windows 7 dan bukannya Windows 10? Anda lebih berisiko daripada perisian hasad, kata laporan – TechRepublic

Purata PC Windows 7 menempatkan perisian hasad dua kali lebih banyak daripada mesin Windows 10, menurut angka dari Webroot.

Trend itu konsisten merentas PC Windows di kedua-dua rumah dan perniagaan, firma keselamatan mendapati, dalam analisis berdasarkan mesin yang dipantaunya.

“Walaupun lebih sedikit fail perisian hasad dilihat pada 2017 berbanding pada 2016, angka itu lebih menarik apabila dilihat oleh sistem pengendalian,” kata laporan Webroot.

“Hanya 15% daripada jumlah fail yang ditentukan sebagai perisian hasad pada 2017 dilihat pada sistem Windows 10, manakala 63% penuh ditemui pada Windows 7, OS paling biasa seterusnya untuk perniagaan.”

Ketidakseimbangan ini berlaku walaupun lebih separuh sistem (54%) diperhatikan oleh Webroot menjalankan Windows 10, berbanding kurang daripada 33% menjalankan Windows 7, 8% menjalankan Windows 8, 1% menjalankan Vista dan kurang daripada 1% XP.

LIHAT: Dasar kemas kini sistem (Tech Pro Research)

Untuk PC yang digunakan oleh firma, Webroot melihat purata .04 fail perisian hasad bagi setiap peranti Windows 10, separuh daripada .08 fail bagi setiap mesin yang menjalankan Windows 7. Pengesanan lebih tinggi untuk PC rumah yang menjalankan Windows, walaupun OS terbaharu sekali lagi terbukti lebih berdaya tahan, dengan .07 fail bagi setiap peranti Windows 10, berbanding .16 untuk Windows 7. Menariknya, perisian hasad ditemui hampir sama kerap pada peranti Windows 7 berbanding Windows XP yang kini tidak disokong, dengan fail .17 bagi setiap mesin Windows XP.

“Walaupun Windows 10 tidak akan menyelesaikan semua masalah keselamatan, ia adalah satu langkah ke arah yang betul. Digabungkan dengan perlindungan titik akhir lanjutan yang menggunakan analisis tingkah laku dan pembelajaran mesin, penggunaan Windows 10 boleh mengurangkan kerentanan perusahaan terhadap serangan siber,” kata Webroot.

Perlu diingat bahawa rangkaian penuh perlindungan yang disebut oleh Webroot tidak mungkin tersedia untuk semua pengguna Windows 10, terutamanya pengguna rumah dan perniagaan kecil. Contohnya Windows Defender Advanced Threat Protection — sistem pengesanan perisian hasad berasaskan awan yang mengesan ancaman dengan memeriksa pelbagai gelagat sistem, mencari segala-galanya daripada manipulasi memori yang mencurigakan kepada pengelogan kunci — memerlukan perjanjian pelesenan volum E5.

Menurut angka Microsoft, 18% peranti Windows 7 dan Windows 8, dan lebih 50% peranti Windows 10, menggunakan perisian anti-virus Defender milik Microsoft sendiri.

Microsoft telah memasang beberapa kempen yang menyerlahkan faedah keselamatan berpindah dari Windows 7 ke Windows 10, malah pergi sejauh mencadangkan patch tidak dapat memastikan Windows 7 selamat.

Walau bagaimanapun, sekali lagi, beberapa ciri keselamatan utama Windows 10 tidak tersedia untuk semua pengguna Windows 10, memerlukan sama ada edisi Perusahaan atau langganan kepada perkhidmatan awan Microsoft yang berbeza.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, beberapa angka pihak ketiga telah mula mencadangkan bilangan komputer yang menjalankan Windows 10 telah mengatasi Windows 7 buat kali pertama. Walau bagaimanapun, analisis angka pengguna Windows Microsoft mencadangkan bilangan PC yang menjalankan Windows secara keseluruhan nampaknya semakin berkurangan.

    Nick Heath ialah pelajar sains komputer dan pernah menjadi wartawan di TechRepublic dan ZDNet.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *