Masih mengalami Ralat 0x8000FFF semasa memasang Win7 Monthly Rollup? Ada sebabnya.

Terdapat pepijat yang terkenal dalam pemasang kemas kini Win7 yang boleh menimbulkan ralat 0x8000FFF melainkan anda prapasang peningkatan pada pemasang. Saya menulis tentang keperluan Servising Stack Update (SSU) ini kira-kira sebulan yang lalu.

Tiga minggu lalu, Microsoft berjanji untuk memperbaiki masalah. Secara dangkal, masalah itu sepatutnya tidak wujud lagi. Tetapi disebabkan pelaksanaan yang tidak betul, pepijat masih ada, dan orang ramai masih mengalami ralat 0x8000FFF apabila mereka cuba memasang Win7 Monthly Rollups. Rakan kolumnis Steven J. Vaughan-Nichols memukul masalah yang sama semalam.

Untuk memahami sebab pepijat terus muncul, anda perlu memahami konsep Kemas Kini Windows “eksklusif”. Secara ringkasnya, kemas kini Windows yang ditandakan “eksklusif” tidak akan muncul dalam senarai Kemas kini sehingga keseluruhan baris gilir dikosongkan, sama ada dengan memasang semua yang disandarkan atau dengan menyembunyikan kemas kini yang tersedia.

Pada Patch Tuesday, Microsoft menambah baik SSU yang berusia bertahun-tahun untuk Windows 7, KB 3177467 dan, ini adalah Microsoft, mengeluarkan versi baharu dengan nombor KB versi lama. Sebagai John Wilcox janji tiga minggu lepas, kemas kini itu ditandakan sebagai “kritikal” dan “keselamatan.” (Ramai orang tidak memasangnya tahun lalu kerana ia tidak ditandakan sebagai kemas kini “keselamatan”.)

Malangnya, SSU baharu juga ditandakan sebagai “eksklusif.” Ada sebab untuk itu. Microsoft mahu anda memasang SSU secara berasingan daripada mana-mana tampung lain yang anda tidak mahu membetulkan bilah pengisar semasa ia berputar, eh? Malangnya, logik pemasang tidak cukup kukuh untuk mengimbas kemas kini sendiri dahulu, memasang kemas kini itu sahaja, but semula dan teruskan.

Alternatif lama adalah untuk memaksa Kemas Kini Windows menunggu sehingga ia tidak mempunyai sebarang kemas kini lain yang disenaraikan, dan kemudian menawarkan SSU. Itu “eksklusif.”

Ia juga merupakan penyelesaian gaya 1960-an kepada masalah yang berterusan dan boleh diramal.

Saya pasti anda boleh melihat masalah ayam-dan-telur. Rollup Bulanan Win7 muncul. Jika anda belum memasang SSU, ia akan mati pada ralat 0x8000FFF, dan kemudian Rollup Bulanan akan ditambahkan semula pada baris gilir Windows Update, sekali gus menyembunyikan SSU.

Kami ada banyak jawatan pada AskWoody yang menerangkan masalah itu.

Mungkin kami akan mendapat jawapan, selain daripada, oh golly, anda perlu memasang KB 3177467 secara manual sebelum anda memasang Rollup Bulanan dan anda harus mengetahuinya melalui osmosis.

Thx, @abbodi86, @PKCano, @geekdom

Masih ada kehidupan yang tinggal di Win7 yang lama dan berbekas pertempuran. Kami membuktikannya setiap hari di AskWoody Lounge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *