Maserati Ghibli Hybrid baharu menandakan permulaan elektrifikasi jenama itu

Maserati mungkin agak lambat untuk permainan eko ini, tetapi seperti yang mereka katakan, lebih baik lewat daripada tidak sama sekali.

Legenda pengembara sukan Itali yang terkenal dengan kenderaan yang marah dan lantang seperti Quattroporte dan GranTurismo akhirnya telah memperkenalkan model elektrik pertamanya, memulakan agenda hijau yang pertama kali diumumkan pada 2018.

Menariknya, Ghibli Hybrid tidak akan mendapat sistem plug-in untuk menyamai pesaingnya dari Jerman. Sebaliknya, ia bermula dengan persediaan hibrid ringan untuk menggerakkan bola, menggantikan diesel enam periuknya dengan turbo petrol empat sebaris 2.0 liter (diadaptasi daripada Alfa Romeo) yang turut dipadankan dengan alternator 48 volt dan pengecas super elektrik di belakang. Sistem hibrid ini bergantung pada brek penjanaan semula untuk mengecas bateri, menjana kuasa eBooster yang mengisi ruang tork sebelum turbo bermula. Transmisi datang dari automatik lapan kelajuan yang memacu roda belakang sahaja.

Ia mungkin percubaan pertama Maserati tetapi angka masih cukup mengagumkan. Bersama-sama, hibrid ini memberikan tork 330hp dan 450Nm untuk masa 5.7 saat 0-100kph, sebelum mencapai kelajuan tertinggi 255kph. Hebatnya, hibrid itu telah berjaya menurunkan berat 80kg daripada rakan sejawatnya V6 Ghibli walaupun mempunyai bateri, semuanya sambil menghasilkan 25 peratus kurang karbon dioksida, menjadikannya alternatif yang cukup menjanjikan mengikut piawaian hari ini.

Walaupun menjadi hijau, pembuat kereta itu masih akan menyemai sifat paling digemari Maserati ke dalam Ghibli Hybrid, melengkapkan ekzos yang dioptimumkan dengan resonator yang direka khas.

Di bahagian luar, Ghibli menerima peningkatan muka yang sesuai dengan evolusinya, termasuk reka bentuk gril hadapan baharu yang menampilkan bar yang direka bentuk semula untuk mewakili garpu tala, peranti yang dikenali untuk mengeluarkan nota dengan ketulenan dan ketepatan yang melampau sambil turut membangkitkan simbol Trident jenama. Terdapat perincian trim biru di mana-mana, dan gugusan cahaya di bahagian belakang telah digayakan semula dengan profil seperti bumerang yang dipinjam daripada kereta konsep 3200GT dan Alfieri. Selain itu, kereta itu akan menerima warna eksklusif Grigio Evoluzione.

Maserati Ghibli Hybrid akan ditawarkan dengan sistem infotainment Penolong Pintar terbaharu firma itu, yang akan disesuaikan sepenuhnya mengikut keutamaan peribadi pemandu. Skrin HD juga kini lebih besar daripada 8.4″ hingga 10.1″ untuk mempamerkan grafik baharunya dengan lebih baik, yang bersama-sama panel instrumen baharu akan menyampaikan (akhirnya) pengalaman memandu kepada peminat yang ingin beralih kepada alternatif yang lebih hijau.

www.maserati.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *