Maksimumkan Strategi Pemasaran dan Komunikasi Dengan Generasi Terbesar di Planet

Pendapat yang diutarakan oleh Usahawan penyumbang adalah mereka sendiri.

Anda sedang membaca Entrepreneur United States, francais antarabangsa Entrepreneur Media.

Generasi Gen Z berada di puncak untuk menjadi generasi paling berkuasa dan berpengaruh dalam sejarah. Walaupun sesetengah pemasar mungkin tergoda untuk melihat mereka sebagai kumpulan yang berubah-ubah, tidak dapat dinafikan bahawa mereka mempunyai kuasa perbelanjaan dan pengaruh yang besar ke atas masyarakat. Untuk perniagaan, adalah penting untuk mengetahui lebih lanjut tentang siapa mereka pemasaran dan bagaimana status quo telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Gen Z, juga dikenali sebagai Zoomers, dengan cepat menjadi kumpulan terbesar pengguna aktif. Tetapi saiz bukan satu-satunya sebab Gen Z menjadi kumpulan yang unik untuk belajar. Pemikiran, tingkah laku dan keutamaan mereka sangat berbeza daripada apa yang berjaya disasarkan oleh kebanyakan strategi pemasaran dan komunikasi.

Bagi Gen Z, kreativiti dan kejujuran adalah dua faktor yang paling menentukan identiti mereka. Lapisan internet yang luas telah membolehkan mereka meluahkan perasaan mereka secara terbuka, meneroka dan mencipta identiti serta mencari tujuan dan semangat melalui saluran ini.

Generasi ini pada asasnya hidup dalam dunia digital yang sentiasa berubah, bermakna perkataan yang menarik tidak mencukupi lagi. Dengan ini datang masalah unik penciptaan kandungan. Gen Zers secara semula jadi adalah pembuat yang mereka sukakan projek buat sendiri berteknologi (DIY), mencipta kandungan asli dan ekspresif untuk tujuan hiburan, dan mahir dalam membuat sesuatu dengan dua tangan anda sendiri.

Generasi ini juga mempunyai kecenderungan “penggodam”. Mereka adalah individu yang menikmati cabaran yang menguji intelek mereka dan membuat penyelesaian kreatif untuk mengatasi batasan sistem perisian kami untuk mencapai hasil yang bijak. Dengan pemikiran ini, berkomunikasi dengan mereka memainkan peranan yang lebih penting dalam masalah ini. Berkomunikasi dengan teks, imej dan video ialah amalan popular untuk Gen Zers berkomunikasi. Pengetahuan mereka tentang kaedah ini menjadikan bar lebih tinggi, memerlukan syarikat untuk membawa lebih banyak ke meja untuk dianggap sebagai pelaburan yang layak.

Gen Zers juga berada di landasan yang betul untuk menjadi generasi yang paling berpendidikan, dengan lebih ramai peserta kolej dan lebih sedikit keciciran sekolah menengah berbanding mana-mana generasi sebelumnya. Dengan mengambil kira perkara ini dan pelbagai maklumat yang tersedia di hujung jari mereka, pemasaran kepada Gen Zers boleh berasa seperti situasi yang menggembirakan bagi pasukan pemasaran di seluruh dunia.

Berkaitan:41 Peratus Generasi Z-ers Merancang untuk Menjadi Usahawan

Disebabkan oleh kemajuan pantas teknologi, Gen Zers juga mempunyai pelbagai maklumat yang tersedia di hujung jari mereka pada bila-bila masa dan dengan ini, kerinduan untuk keaslian dan kebenaran.

Gen Z ialah generasi yang semakin dewasa pada masa kebenaran diserang, yang menjadikan keinginan untuk mencari kebenaran itu sebagai keutamaan tertinggi mereka. Bersikap telus dan terbuka tentang syarikat anda boleh menjadi salah satu kelebihan anda yang paling ketara berbanding pesaing anda.

Dari perspektif syarikat, adalah penting untuk memahami bahawa mengetahui, mempercayai dan mempercayai jenama anda akan memaksa mereka untuk melabur dalam perniagaan anda dan kejayaannya. Sebaik sahaja syarikat berkenaan memecahkan kepercayaan itu, ia adalah jalan yang panjang untuk dibaiki, jika boleh sama sekali. Di samping itu, melihat wang yang diperoleh oleh syarikat untuk tujuan yang baik meningkatkan lagi kepercayaan dan kepercayaan mereka terhadap syarikat dan misinya.

Memandangkan bilangan pembeli digital terus meningkat dan tidak menunjukkan tanda-tanda untuk berhenti, berada di hadapan Gen Z mungkin sukar. Jadi apakah yang boleh dilakukan oleh syarikat anda untuk berubah dengan gelombang baharu pembeli digital? Di bawah ialah lima strategi utama yang boleh membantu anda mencapai dan mengekalkan Generasi Zer.

1. Menjual pengalaman

Jualan keras adalah penolakan besar kepada Gen Z. Disebabkan pengalaman mereka dengan internet semasa mereka dewasa, kempen pemasaran yang terang-terangan tidak meyakinkan mereka untuk membelanjakan wang mereka. Sebaliknya, mereka ingin mengetahui manfaat yang mereka peroleh daripada perniagaan anda dan pengalaman yang akan diberikan oleh produk atau perkhidmatan anda kepada mereka. Sebuah syarikat yang menjual pengalaman terdengar lebih menarik bagi mereka daripada membeli produk tanpa ikatan dengannya.

2. Penglibatan dan komuniti

Gen Zers mendambakan sebuah syarikat yang berinteraksi dengan pelanggan dan menyesuaikan respons mereka, jadi mereka tahu ini bukan hanya balasan standard yang sesuai untuk semua. Satu kajian menunjukkan bahawa 76% daripada Generasi Zer mahu jenama bertindak balas terhadap maklum balas, dan mereka melihat ini sebagai kunci untuk menentukan sejauh mana keaslian dan kejujuran sesuatu jenama.

Berkaitan:Bagaimana Generasi Z Mengubah Wajah Keusahawanan untuk Kebaikan

3. Ketelusan dan privasi

Ketelusan dan privasi berjalan seiring. Gen Zers mahukan syarikat yang boleh telus dan terbuka tetapi juga melindungi dan tidak berkongsi maklumat mereka. Ketelusan membolehkan pelanggan mempercayai jenama, mewujudkan kesetiaan dan memastikan mereka berasa selesa tentang ke mana wang mereka pergi. Gen Zers tidak teragak-agak untuk memboikot dan membantah syarikat sokongan apabila amalan perniagaan tidak beretika dan pengiklanan palsu dikesan.

4. Mendapat kepada intipati

Gen Zers mempunyai lapan saat rentang perhatian, digabungkan dengan jadual yang sibuk dan sibuk. Disebabkan oleh cara Generasi Zer membesar dengan teknologi dan skrin, mereka biasanya melantun antara lima skrin pada bila-bila masa. Ini bermakna anda mempunyai sedikit masa untuk menarik perhatian mereka dan meyakinkan mereka untuk melihat ke dalam perniagaan dan produk anda. Selain itu, kandungan anda mestilah menarik dan mengujakan kerana mempunyai pendapat atau pandangan boleh menjadi langkah perniagaan yang berisiko, tetapi tindakan yang berbaloi dengan ganjaran komuniti yang boleh anda bina.

5. Bercakap melalui jenama anda

Mewujudkan jenama atau syarikat yang mencapai semua perkara penting yang penting boleh menjadi rumit. Pertama, jenama anda perlu bercakap untuk dirinya sendiri dalam tindakan dan niatnya. Gen Z ialah generasi yang terkenal menjaga dunia, bermakna mereka sangat menyedari masalah yang dihadapi oleh masyarakat hari ini. Gen Zers mahu syarikat bertanggungjawab terhadap alam sekitar dan sosial. Mereka mahu jenama menjadi lanjutan daripada personaliti, nilai dan jangkaan mereka. Anda bukan sahaja menjual produk atau pengalaman anda juga menjual nilai.

Kesimpulan

Dalam era pembeli digital yang semakin meningkat, maklumat yang melimpah ruah dan membelanjakan wang untuk selaras dengan akhlak seseorang, maju mengikut zaman adalah lebih kritikal. Dengan keinginan untuk membuat perubahan, Gen Z dan jumlah wang mereka bercakap tentang betapa mereka menghargai jenama yang baik yang boleh mereka percayai. Sehubungan dengan ini, perniagaan mesti maju mengikut peredaran zaman dan populasi pembeli digital yang semakin meningkat.
Gen Zers mempunyai lebih 140 bilion dolar kuasa perbelanjaan, bersama-sama dengan keupayaan untuk mempengaruhi orang lain dan menyebarkan maklumat dengan cepat. Membuat perubahan pada strategi pemasaran dan komunikasi syarikat anda adalah penting untuk menarik perhatian Generasi Zer dan mewujudkan ikatan kepercayaan dengan mereka dan jenama anda. Walaupun merombak strategi pemasaran syarikat anda untuk menarik kumpulan pelanggan yang sama sekali baharu boleh menjadi jalan yang panjang dan mencabar, ini akan menjadi pelaburan yang sangat baik untuk masa depan anda dan jangka hayat syarikat anda.

Berkaitan:4 Cara Bukan Konvensional untuk Memasarkan Lebih Baik kepada Generasi Z

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *