Makluman Keselamatan: Pastikan peranti yang tidak dibenarkan tiada pada rangkaian anda

Anda memastikan sistem pengendalian peranti anda dikemas kini. Anda menggunakan perisian keselamatan internet. Anda cukup arif tentang tidak terpengaruh dengan penipuan dalam talian.

Walaupun begitu, perisian hasad dan penjenayah siber masih boleh melaluinya. Jalankan semakan percuma ini untuk melihat sama ada penghala anda telah digodam oleh penjenayah memberi mereka akses terbuka kepada semua fail, kata laluan anda dan banyak lagi.

Senjata keselamatan anda termasuk tembok api. Berikut ialah ujian percuma untuk memastikan bahawa tembok api anda menyekat akses kepada pelakon dan bot jahat.

Berapakah bilangan peranti yang disambungkan ke rangkaian wayarles rumah anda? segenggam? berpuluh-puluh? Apabila masa berlalu dan anda menambah alat baharu, mudah untuk kehilangan jejak semua yang berkaitan, atau lebih teruk lagi, perasan perkara yang bukan milik.

Berikut ialah cara untuk menentukan perkara yang ada pada rangkaian anda dan memangkas apa-apa yang tidak sepatutnya.

Masuk ke halaman pentadbir penghala anda

Ini ialah cara yang agak mudah untuk mendapatkan idea tentang siapa yang menggunakan rangkaian anda. Bonus: Ia percuma! Log masuk ke penghala anda untuk melihat senarai terkini peranti yang disambungkan. Komputer anda mempunyai alamat IP unik atau alamat Protokol Internet.

Untuk bermula, anda memerlukan alamat IP komputer anda. Ketik atau klik di sini untuk mengetahui cara mencarinya.

Kemudian, taip alamat IP ke dalam bar alamat penyemak imbas anda. Ini akan membuka menu penghala anda. Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan tersuai untuk penghala anda atau maklumat lalai jika anda tidak pernah menetapkannya. Berikut ialah arahan untuk mencari dan menukar kata laluan jika anda tidak mengetahuinya.

Sebaik sahaja anda masuk, semak senarai yang menyatakan Klien DHCP atau Peranti Bersambung. Dari sana, anda akan melihat senarai peranti yang sedang menggunakan rangkaian anda. Jika anda melihat sesuatu yang anda tidak kenali, sudah tiba masanya untuk mengambil tindakan.

Tukar kata laluan Wi-Fi anda dan sambung semula hanya peranti yang anda percayai. Ia satu proses yang agak panjang, tetapi satu proses yang patut dilakukan.

SENARAI:Berikut adalah semua utiliti Windows percuma terbaik di satu tempat.

Gunakan Pengimbas IP Lanjutan

Jika anda tidak berasa selesa untuk menerokai rangkaian anda, anda sentiasa boleh mempunyai apl untuk melakukannya untuk anda.

Pengimbas IP Lanjutan ialah pilihan percuma dan boleh dipercayai yang memberikan hasil yang cepat dengan input yang sangat sedikit daripada anda. Ia serasi dengan Windows 10. Dapatkan pautan terus ke sini.

Untuk menggunakan Pengimbas IP Lanjutan, anda hanya perlu memuat turun dan memasangnya, kemudian jalankan program untuk menganalisis rangkaian wayarles anda. Klik butang hijau besar yang tertera SCAN. Imbasan rangkaian mula menunjukkan kepada anda semua peranti yang sedang disambungkan ke Wi-Fi anda.

Ia hanya mengambil masa beberapa saat dan anda boleh mengeksport hasil anda untuk disimpan.

KESELAMATAN 101: Menyediakan peranti baharu? Ambil masa 5 minit untuk mengamankannya dengan cara yang betul.

Gunakan Akrilik Wi-Fi Professional

Jika anda sedang mencari sesuatu dengan lebih oomph, cuba Apl Profesional Wi-Fi Akrilik.

Versi percuma memberi anda maklumat mengenai sehingga lima peranti, manakala versi berbayar memberi anda peranti tanpa had. Apl ini juga boleh memantau trafik pada rangkaian anda, mengurus kata laluan dan banyak lagi. Ia merupakan penyelesaian atau pilihan perniagaan yang hebat untuk sesiapa sahaja yang mempunyai pelbagai rangkaian.

Menjadi lebih sedar tentang orang yang menggunakan rangkaian anda ialah satu langkah ke hadapan yang penting untuk kelajuan dan privasi internet anda dan kita semua boleh menjadi lebih berhati-hati tentang perkara itu.

PERLUKAN TANGAN DENGAN PC LAMBAT, ISU TELEFON PINTAR ATAU MASALAH PERISIAN YANG ANDA TIDAK BOLEH CRACK? Siarkan soalan teknologi anda untuk jawapan konkrit daripada saya dan pakar teknologi lain. Lawati Forum Soal Jawab saya dan dapatkan bantuan teknologi sekarang.

Apakah soalan gaya hidup digital yang anda ada? Hubungi rancangan radio kebangsaan Kim dan ketik atau klik di sini untuk mencarinya di stesen radio tempatan anda. Anda boleh mendengar atau menonton The Rancangan Kim Komandopada telefon, tablet, televisyen atau komputer anda. Atau ketik atau klik di sini untuk podcast percuma Kim.

Lagi:

Mengapa tidak berkongsi sumber berita gaya hidup digital, petua dan nasihat anda dengan orang lain? Apabila rakan dan keluarga anda melanggan surat berita percuma Kim, anda memperoleh mata untuk ganjaran yang hebat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *