Mac klien nipis berasaskan awan menjadi kenyataan

Appleholic, (kata benda), 忙p路蓹lh蓱l路瑟k: Orang yang berimaginasi yang berfikir tentang apa yang Apple lakukan, mengapa dan ke mana ia pergi. Menyampaikan berita, nasihat dan hiburan yang berkaitan dengan Apple sejak 1999.

Adakah tenaga kerja anda sebenarnya memerlukan peralatan syarikat, atau adakah mereka hanya memerlukan akses kepada Mac dan PC berasaskan awan? Teradici dan MacStadium mempertaruhkan masa depan ialah Mac As A Service.

Ke arah Mac klien nipis

Kedua-dua syarikat itu menggabungkan kemahiran untuk menawarkan masa depan seperti ini, yang membolehkan pengguna mengakses Mac mereka dari mana-mana peranti di mana-mana sahaja.

Mungkin sudah tiba masanya untuk model sedemikian. Konteks semasa adalah di mana kerja jauh membawa kepada tenaga kerja yang lebih tangkas dan fleksibel, manakala kerjasama tak segerak bermakna majikan boleh menggunakan kumpulan pekerja antarabangsa. Projek menjadi didorong permintaan, dan bilangan orang yang diambil bekerja oleh syarikat mungkin berubah dengan cepat.

Ini adalah senario yang menjadikan penggunaan komputer sefleksibel seperti membolehkan lesen tempat duduk Office 365 masuk akal. (Persekitaran yang sama yang diuntungkan oleh pembangun Apple MDM dari hari ini, yang membolehkan konfigurasi peranti amanah sifar.)

Namun, jika anda boleh mengkonfigurasi perkakasan di dunia nyata, anda boleh mengkonfigurasinya di awan.

“Model penggunaan AAS (sebagai perkhidmatan) memberikan begitu banyak kelebihan kepada perusahaan dalam setiap industri: akses atas permintaan yang fleksibel kepada infrastruktur pengkomputeran, masa beroperasi yang lebih baik, overhed operasi yang dikurangkan, keselamatan yang lebih baik, kebolehskalaan dan juga keupayaan untuk menarik bakat di seluruh dunia. Pengguna tidak lagi perlu berada di lokasi yang sama dengan perkakasan,” Ziad Lammam, naib presiden produk di Teradici, memberitahu saya selepas pengumuman syarikatnya dengan MacStadium.

Apa beritanya?

Untuk meringkaskan berita, menggunakanPCoIPCloud Access Software pembangun teknologi Teradiciis bekerja denganMacStadiumuntuk menawarkan pengguna dan pencipta keupayaan untuk mengakses perkakasan Apple dari jauh seolah-olah mereka berada pada mesin tempatan.Jadi anda mungkin menggunakan tetikus dan papan kekunci yang disambungkan ke iPad anda untuk mengakses yang dikonfigurasikan sepenuhnya Mac dalam awan.

Ini bermakna perusahaan dan perniagaan boleh menggunakan Mac akses jauh yang selamat, berprestasi tinggi, yang menjalankan sama ada macOS Catalina atau macOS Big Sur. Pengalaman pengguna dijanjikan selamat, responsif dan mampu menyokong aliran kerja intensif grafik.

Semua titik akhir PCoIP sedia ada, termasuk pelanggan macOS, pelanggan Windows, pelanggan Linux, Pelanggan Sifar PCoIP dan klien nipis PCoIP akan dapat menyambung ke hos macOS. Perkhidmatan ini akan dilancarkan pada pertengahan 2021.

Temu bual dengan Teradaci

Lamman Teradaci bercakap tentang apa yang berlaku dalam temu bual:

ini untuk siapa? Saya perhatikan tumpuan kepada pengguna kreatif. Saya rasa ini bermakna anda melihat peluang dalam pasaran seperti pengekodan dan output video, analitik data dan pembelajaran mesin? Betul ke?

“Ini bertujuan untuk pengguna Mac yang ingin mengakses aplikasi mereka dengan selamat dan dengan fleksibiliti untuk menggunakan Mac berprestasi tinggi tanpa perlu risau tentang menguruskan infrastruktur perkakasan. Kami pastinya melihat permintaan dalam industri kreatif (artis VFX, animator, editor video, pembangun permainan) sebagai tambahan kepada kes penggunaan grafik lain serta dalam komuniti pembangun (pembangun apl dan perisian).”

Sudah tentu, Mac-as-a-service sama seperti perisian-sebagai-perkhidmatan dari segi keselamatan, tetapi apakah pertimbangan lebar jalur ideal yang anda perlukan?

“Protokol pengekodan Teradici yang dibangunkan (dipanggil PCoIP) mampu dengan cekap dan selamat (kami menggunakan penyulitan AES-256) memampatkan dan menyahmampat piksel di bawah keadaan rangkaian yang berbeza (ia menyesuaikan secara dinamik kepada perubahan lebar jalur, kependaman dan kehilangan paket) dan jumlah lebar jalur yang diperlukan juga bergantung pada resolusi, saiz dan bilangan paparan. Dengan itu, secara idealnya pengguna kreatif akan mempunyai sekurang-kurangnya 10Mbps lebar jalur yang tersedia atau lebih daripada 50Mbps untuk aplikasi kadar bingkai yang sangat tinggi.”

Tolong jelaskan PCoIP? Mengapa ia perlu penting kepada pengguna?

“PCoIP ialah protokol paparan jauh yang popular dengan pengguna yang memerlukan pengalaman pengkomputeran definisi tinggi dan responsif tinggi. Ia memampatkan, menyulitkan dan menghantar hanya paparan maklumat dalam bentuk piksel ke julat luas titik akhir, jadi ia sangat selamat dan tidak maklumat perniagaan pernah meninggalkan pusat data korporat.

“PCoIP menyediakan banyak fleksibiliti untuk perusahaan, kerana aplikasi mereka boleh dikesan dan diuruskan dalam awan atau pusat data. …Dari perspektif pengguna, tiada perbezaan antara bekerja dengan komputer tempatan yang dimuatkan dengan perisian dan titik akhir menerima perwakilan piksel yang distrim daripada komputer maya terpusat.”

Apakah maksud ini untuk perusahaan dan pencipta yang menggunakan MacOS?

“Perusahaan dan pencipta yang mengendalikan perkakasan Mac dan macOS sebagai pengkomputeran dan platform IT pilihan mereka akan dapat menggunakan teknologi capaian jauh yang selamat dan berprestasi tinggi dengan mudah kepada tenaga kerja mereka. Ini mempunyai banyak kelebihan, daripada menyediakan pekerja dengan kerja dari rumah pilihan, untuk memudahkan jabatan IT mengurus keselamatan dan sumber perkakasan.”

Seterusnya

Walaupun kemalangan seperti MobileMe dan .Mac agak melemahkan hujah, DNA Apple sentiasa memasukkan awan. Steve Jobs memikirkan perkara ini di NeXT, dan Apple Bud Tribble (Teknologi Perisian VP dan ahli pasukan di belakang Apple Mac yang asal) mempunyai kepakaran hebat dalam apa yang pernah kami panggil pengkomputeran Thin Client.

Di sinilah kami selalu pergi.

IPad adalah sebahagian daripada takdir itu, kerana kita boleh melihat dengan jelas sekarang kedua-dua Mac dan iPad menggunakan cip yang sama. Adakah masa depan akan lebih baik esok? Adakah kami akan memakai Mac klien nipis kami seperti cermin mata hitam, menggunakan realiti maya untuk berinteraksi dengan mesin jauh ini? Dan bagaimana model tersebut akan memberi manfaat kepada perusahaan anda?

Sila ikuti sayaTwitteratau sertai saya dalam bar & gril dan kumpulan Perbincangan AppleHolic di MeWe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *