M1 Mac mini vs Mac Pro – Ketahui yang mana lebih pantas

Cip M1 ialah Apple Silicon for Mac generasi pertama yang bukan sahaja telah meningkatkan pengalaman pengguna pada model M1 Mac baharu tetapi juga mengalahkan pemproses Intel dengan prestasi dan kecekapan satu batu. Untuk menguji prestasi mini Mac M1 baharu berbanding Mac Pro berasaskan Intel profesional, YouTubers @MaxTech meletakkan kedua-dua mesin di bawah pelbagai ujian untuk mengetahui yang mana satu lebih pantas.

Dalam ujian Intel Apple vs M1 Apple ini, mesin yang digunakan ialah Mac mini dan Mac Pro. Walau bagaimanapun, Mac Pro menjalani beberapa pengubahsuaian seperti pengurangan dalam storan dan RAM untuk penilaian yang sedikit adil. YouTuber menjalankan pelbagai tugas untuk apl pengeluaran dan penyuntingan peringkat Pro seperti Xcode, Logic Pro X, Lightroom dan permainan, untuk menguji Mac.

Berikut ialah spesifikasi kedua-dua Mac:

Bermula dengan pemproses, @MaxTech meletakkan Apple Silicon Mac mini dengan CPU 8 teras (4 teras berprestasi tinggi dan 4 teras kecekapan tinggi) berbanding Mac Pro 3.3GHz 12-teras Intel Xeon W. Markah untuk prestasi teras tunggal adalah lebih tinggi pada mini M1 Mac tetapi dalam prestasi berbilang teras, Mac Pro berada di hadapan sebanyak 63% dalam Geekbench dan 83% dalam skor Cinebench.

Walaupun skor berbilang teras Mac Pro mengagumkan, penguji menjangkakan lebih banyak disebabkan oleh 193 markah yang lebih tinggi. penggunaan watt daripada mesin yang lebih besar. M1 Mac mini baru sahaja menggunakan 13 watt ini adalah penggunaan yang sangat rendah sebahagiannya disebabkan oleh seni bina 5nm berbanding cip Intel 14nm.

Kerana penggunaan kuasa yang lebih rendah, M1 Mac mini kekal lebih sejuk daripada pendahulunya. The ujian haba mendedahkan bahawa walaupun pada muatan penuh, ia masih kurang panas daripada Mac Pro.

Beralih ke grafik, Intel Mac Pro pada Vega II 32GB mempunyai prestasi empat kali lebih baik daripada Apple silikon Mac mini pada 16GB.

Dengan grafik yang dinyatakan di atas, Mac Pro 2016 memberikan prestasi 2 kali lebih baik daripada Mac mini 2020 dalam ujian permainan.

Setelah berkata demikian, Youtuber kagum dengan penggunaan kuasa yang sangat rendah oleh mini Mac 2020.

Membandingkan Storan SSD, markah ujian Blackmagic SSD (baca dan tulis) mini Apple Silicon Mac sedikit di belakang Mac Pro 12 teras. Walau bagaimanapun, ia adalah 72% lebih pantas dalam ujian penyemakan imbas web pada Speedometer 2.0 dalam Safari. Dioptimumkan sepenuhnya untuk M1, Xcode berjalan lebih pantas pada Apple Silicon Mac mini dan menyelesaikan ujian 5 saat lebih awal daripada Intel Mac Pro.

Walau bagaimanapun, dalam ujian pengeluaran audio pada Logic Pro X, Mac mini 2020 ranap selepas 90 trek manakala Mac Pro menjalankan 227 trek. Walaupun bilangan trek jauh lebih sedikit, untuk mesin saiznya, M1 Mac mini menunjukkan prestasi yang mengagumkan.

YouTuber menggunakan Lightroom Classic untuk penyuntingan foto ujian yang belum lagi dioptimumkan untuk cip M1 dan dijalankan melalui terjemahan Rosetta 2. Malah pada Rosetta 2, pengalaman menyunting foto seperti menggerakkan peluncur dan membuat pelarasan adalah sama pada Mac mini seperti pada Mac Pro. Dalam beberapa ujian, Mac mini 2020 lebih responsif sedikit daripada Mac Pro 2019. Walau bagaimanapun, Mac Pro dieksport 50 imej 42MP dalam separuh masa yang diambil oleh Mac mini.

Diuji dalam Potongan Akhir, suntingan video pada Mac Pro adalah 2x lebih pantas tetapi M1 Mac mini adalah 2x lebih pantas dalam melengkapkan Penstabilan HEVC selama 1 min. Di samping itu, pengeditan video 4K H.264 adalah sama pada kedua-dua mesin dan dalam mengeksport 5 min fail 4K H.264, Pro lebih pantas sedikit sebanyak 34 saat.

R5 10 BIT main balik lancar pada Mac mini dan eksport lebih pantas sebanyak 5 minit 21 saat. Apabila menukar pengekodan fail HEVC 10-BIT, Mac Mini telah dihisap oleh Mac Pro dengan menyelesaikan tugas 17 minit selepas itu. Namun begitu 4K & 8K MERAH MENTAH main balik dan eksport tidak begitu hebat.

Walaupun terdapat perbezaan besar dalam CPU kedua-dua mesin, M1 Mac mini melakukan kerja yang baik. Ia mengalahkan Intel Mac Pro dalam pengekodan, manakala prestasi penyuntingan foto dan video adalah sama pada kedua-duanya. Untuk keperluan pengeluaran muzik ringan juga, mini melakukan kerja yang baik. Kata-kata akhir YouTuber itu ialah “secara keseluruhannya, sungguh mengagumkan prestasinya.”

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *