Lumpuhkan Kesan Bunyi pada Mac Anda Menggunakan Dua Kaedah Berbeza

Setiap kali anda melakukan tindakan pada Mac anda Mac anda bertindak balas dengan memainkan bunyi. Terdapat bunyi untuk pelbagai tindakan pada Mac anda dan anda mendengarnya setiap sekarang. Sama ada memindahkan fail ke Sampah, menangkap tangkapan skrin atau mengosongkan Sampah, Mac anda memainkan bunyi yang memberitahu anda tindakan itu telah dilakukan.

Jika anda sering melakukan tugas yang disebutkan di atas dan tidak mahu mendengar bunyi tersebut setiap kali, anda boleh menyahdayakannya pada Mac anda. Dengan cara itu mereka tidak akan bermain dan akan kekal diredam tidak kira apa tindakan yang anda lakukan.

Begini cara anda boleh mematikan kesan bunyi pada Mac anda.

Terdapat dua cara untuk melakukan kerja. Yang pertama menggunakan panel keutamaan sistem, dan yang kedua menggunakan Terminal. Kami merangkumi kedua-dua cara dalam panduan ini untuk anda.

Berikut adalah pilihan pertama.

1. Klik pada logo Apple di penjuru kiri sebelah atas skrin anda dan pilih “Keutamaan Sistem…”

macsounds-syspref

2. Apabila panel pilihan dibuka, klik pada pilihan yang mengatakan “Bunyi.”

macsounds-bunyi

3. Klik pada tab “Kesan Bunyi” pada skrin berikut untuk mengakses tetapan kesan bunyi.

Dalam tab Kesan Bunyi anda akan melihat pilihan membaca “Mainkan kesan bunyi antara muka pengguna.” Itulah yang membolehkan pelbagai bunyi dimainkan pada Mac anda. Apa yang anda perlu lakukan di sini ialah nyahtanda kotak semak untuk pilihan untuk melumpuhkan ciri.

macsounds-disable

Anda tidak akan mendengar kesan bunyi lagi apabila anda melakukan tindakan pada Mac anda. Anda boleh menyemak untuk melihat sama ada ia berfungsi dengan melakukan tindakan pantas seperti menangkap tangkapan skrin

Jika anda lebih suka menggunakan Terminal untuk melakukan kerja, maka inilah pilihan kedua.

Walaupun kebanyakan pengguna akan menggunakan cara GUI untuk melakukan kerja, kaedah Terminal ini berguna untuk mereka yang sering menggunakan Terminal dan biasa dengannya serta mereka yang menulis skrip. Mereka boleh memasukkan perintah berikut dalam skrip mereka.

1. Lancarkan Terminal pada Mac anda.

2. Taipkan arahan berikut ke dalam Terminal dan tekan Enter. Perintah akan dilaksanakan, dan ia akan melumpuhkan kesan bunyi.

macsounds-turnoff

3. Anda tidak akan mendapat mesej pengesahan atau apa-apa seperti itu, tetapi arahan itu berjaya dilaksanakan.

4. Jika anda ingin membawa kembali kesan bunyi pada Mac anda, anda boleh menjalankan arahan berikut dalam Terminal.

macsounds-enable

5. Kesan bunyi kini sepatutnya kembali pada Mac anda.

Jika anda terganggu dengan kesan bunyi yang dibuat oleh Mac anda, anda boleh menggunakan panduan di atas untuk melumpuhkannya pada mesin anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Mahesh Makvana ialah seorang penulis teknologi bebas yang telah menulis beribu-ribu siaran tentang pelbagai topik teknologi di pelbagai tapak. Beliau pakar dalam menulis tentang siaran teknologi Windows, Mac, iOS dan Android. Dia telah menceburi bidang itu selama lapan tahun yang lalu dan tidak menghabiskan satu hari pun tanpa memikirkan perantinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *