Lumina, Persekitaran Desktop Ringan

Sistem ringan memerlukan desktop yang ringan. XFCE pernah menjadi persekitaran ringan kegemaran ramai, kemudian ia menjadi lebih besar. Ia mungkin masih menggunakan lebih sedikit sumber berbanding adik-beradiknya yang lebih berat, tetapi ia terus menambah lebih banyak lagi ciri yang kini ada yang mengatakan ia kembung. Kemudian terdapat LXDE, LXQt, dan pisau cukur Qt, yang semuanya merupakan pilihan terbaik tetapi tidak seringan fluxbox atau openbox. Walaupun pilihan terdahulu menawarkan lebih banyak kebolehgunaan dengan perbelanjaan penggunaan sumber yang lebih sedikit, pilihan kedua boleh berasa kikuk dan asing untuk digunakan. Lumina mengambil jalan tengah. Ia sangat ringan, mesra pengguna dan sangat boleh disesuaikan.

Lumina adalah projek yang agak baru. Ia dibina pada kotak fluks, menggunakan Qt, dan belum lagi tersedia untuk banyak pengedaran. Laman web Lumina mempunyai arahan yang sangat terperinci tentang cara membina atau memasangnya pada pelbagai sistem, tetapi binari Linux nampaknya hanya tersedia untuk Arch, Debian, Fedora, Manjaro dan beberapa BSD. Sangat menarik untuk melihat perisian bukan segera tersedia untuk ekosistem Ubuntu. Mungkin logik pemaju adalah bahawa sistem super-ringan jika dibina, mereka juga mungkin menggunakan pengedaran yang lebih maju. Walau bagaimanapun, pemasangan adalah mudah walaupun anda memutuskan untuk memasang dari sumber, yang mana arahan yang baik dan terperinci juga diberikan dalam tiga senario berbeza (termasuk penggunaan pada Ubuntu).

Untuk arahan pemasangan, sebaiknya layari laman web Lumina untuk memilih senario yang paling sesuai.

Apabila anda mula-mula log masuk, anda akan menemui desktop biasa dengan panel atas tunggal dan widget kalendar yang diletakkan secara ganjil.

lumina-desktop

Tiada menu mula, tetapi anda akan melihat butang “pengguna”. Di sebelah kanan, terdapat jam, dan apa yang dipanggil “papan pemuka sistem”, dari mana pengawal kelantangan, penunjuk status bateri, penukar ruang kerja, penukar tempat dan butang log keluar kelihatan.

papan pemuka-sistem-lumina

Jika peletakan kalendar mengganggu anda, ia boleh dialihkan dengan membuka kunci desktop dahulu (klik kanan pada desktop di mana-mana sahaja dan pilih buka kunci)

lumina-unlock-desktop

yang akan menjadikan kalendar menumbuhkan bar tajuk, kemudian mengalihkannya ke mana-mana yang anda suka atau menyingkirkannya sepenuhnya. Sebaik sahaja anda menemui lokasi pilihan, desktop boleh dikunci semula.

Apabila anda mengklik butang pengguna, anda akan mendapati bahawa menu itu kosong. Ini, tentu saja, tidak berlaku. Cuma anda berada dalam pandangan “kegemaran” yang tidak mempunyai apa-apa lagi.

lumina-menu-kosong

Anda boleh menyimpan tempat, aplikasi dan fail kegemaran di sini yang menunjukkan potensi penggunaan segera.

Mengklik butang Aplikasi di sebelah kiri, menu anda akan diisi. Secara lalai anda melihat semua aplikasi anda yang dipasang dalam susunan abjad tanpa sebarang pengelompokan.

lumina-applications-menu

Anda mempunyai pemilih kumpulan di bahagian atas, pada masa ini menunjukkan “semua”. Mengkliknya akan menunjukkan menu lungsur dari mana anda boleh mengakses mana-mana kumpulan Aplikasi, walaupun anda hanya boleh mendapatkannya untuk menunjukkan satu kumpulan pada satu masa.

lumina-games-menu

Memilih ikon “Direktori Rumah” di sebelah kiri memaparkan paparan folder. Anda boleh membuka mana-mana direktori semasa dalam pengurus fail lalai dengan mengklik ikon sudut kiri atas.

lumina-tempat-menu

Menu Direktori Rumah juga menawarkan fungsi carian dengan mengklik ikon teropong di penjuru kanan sebelah atas untuk melancarkan aplikasi carian Lumina.

lumina-search

Bahagian terakhir ialah Keutamaan Desktop, yang menawarkan Konfigurasi Desktop (yang pada asasnya ialah konfigurasi Lumina, juga boleh diakses dari terminal dengan menaip lumnina-config), Konfigurasi skrin (untuk berbilang monitor, saiz skrin, dll.), dan konfigurasi XScreensaver.

Dalam Konfigurasi Desktop anda boleh menukar rupa dan kelakuan sistem. Sentuhan yang bagus ialah pemutar kertas dinding terbina dalam yang berfungsi di luar kotak. Pemilih tema menawarkan beberapa skema warna yang kelihatan pelik secara lalai.

lumina-emas

Tema boleh disesuaikan. Panel tetapan membolehkan pengguna mengedit CSS templat, yang bermaksud desktop boleh diubah menjadi apa sahaja yang anda suka (atau mampu).

lumina-tema-editor

Di bawah tetapan Antara Muka anda boleh menukar komponen menu akses pantas (klik kanan desktop) dan widget terbenam, seperti kalendar yang disebutkan di atas.

lumina-quickaccess-setings

Tab Panel akan membolehkan anda mengkonfigurasi panel lalai dan menambah panel lain jika anda suka. Di bawah Aplikasi, anda boleh mengurus aplikasi permulaan

lumina-autostart-menu

dan persatuan fail daripada senarai yang luas. Anda boleh, sudah tentu, menentukan pintasan papan kekunci dan pelbagai sesi

lumina-session-settngs

dan tetapan khusus sistem tetingkap. Menariknya, hiasan tetingkap (yang berubah apabila menukar tema) hanya boleh disediakan dari sini dan bukannya menu tema. Juga, ditawarkan nampaknya menyerupai kawalan tetingkap lalai.

penetapan-tetingkap-lumina

Selepas bereksperimen dengan panel sedikit, ternyata terdapat menu Mula klasik “betul” untuk digunakan yang memberikan cara ketiga untuk mengakses aplikasi (selepas butang Pengguna, dan dari menu konteks klik kanan).

lumina-start-menu

Lumina bukanlah DE biasa anda, datang dengan semua jenis aplikasi dan suite pejabat, dsb., tetapi sebaliknya antara muka yang anda boleh berinteraksi dengan sistem. Oleh itu, ia hanya mempunyai set mudah aplikasi yang tersedia, yang terdiri daripada “carian lumina” yang telah disebutkan yang juga boleh diakses daripada menu. Pengurus fail ringkas yang dipanggil “Insight” (lumina-fm), aplikasi tangkapan skrin asas (screenshot lumina) dan “maklumat desktop lumina,” memberitahu anda tentang DE. Apa-apa lagi yang anda perlu pasang sendiri.

lumina-apps

Lumina memang ringan. Ia adalah berasaskan fluxbox, yang, sudah tentu, salah satu pengurus tetingkap paling ringan di luar sana. Lumina mengatasi penggunaan memori sub 10MB fluxbox dengan 70 MB lagi dengan tetapan standard. Ini bermakna Persekitaran Desktop yang boleh disesuaikan sepenuhnya, mesra pengguna dan tidak kelihatan buruk ini menggunakan kurang daripada 80MB RAM, yang tidak betul-betul berat mengikut mana-mana standard. Dengan permintaan memori yang banyak itu, ia pasti tidak menghalangnya.

Sudah tentu, sukar untuk menanda aras DE. Untuk menunjukkan betapa pantasnya Lumina pada pemasangan Debian 8 minimum yang baru, di mana tiada DE lain telah digunakan, memulakan persekitaran desktop secara manual bermakna pengurus tetingkap telah siap dan berjalan dalam serpihan saat. Selepas memasang beberapa aplikasi, mengklik mana-mana pelancar menghasilkan respons segera. Segala-galanya bermula sebaik sahaja butang tetikus dilepaskan, dengan satu-satunya kelewatan disebabkan oleh program yang lebih berat memuatkan diri mereka lebih perlahan ke dalam ingatan. Lumina sepantas mungkin.

Untuk sistem yang kecil, lama atau ringan, Lumina ialah satu pilihan terbaik untuk persekitaran desktop. Ia mungkin kurang dikenali berbanding beberapa yang lain tetapi pastinya lebih mudah digunakan daripada pengurus tetingkap ringan yang serupa. Lumina sangat ringan dan sangat boleh disesuaikan. Pendekatan berasaskan pemalam modular membolehkan ia dilucutkan atau (secara relatif) kaya ciri seperti yang pengguna suka. Walaupun beberapa ciri mungkin kelihatan asing pada mulanya, terutamanya bagi seseorang yang datang membentuk persekitaran yang lebih berat atau berbeza, Lumina membuat konfigurasi bukan sahaja mudah tetapi juga intuitif. Buat masa ini, ketersediaannya agak terhad, tetapi diharapkan ia akan datang dibungkus untuk lebih banyak pengedaran. Sehingga itu, anda juga boleh mempertimbangkan untuk beralih kepada Debian, yang akan menjadi asas yang sangat baik untuk sistem ringan, atau pertimbangkan untuk memasang dari sumber git.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Attila ialah seorang penulis, penulis blog dan pengarang dengan latar belakang dalam pengurusan IT. Menggunakan sistem GNU/Linux secara peribadi dan profesional, nasihat beliau berpunca daripada pengalaman lebih 10 tahun. Pada masa lapangnya, dia juga mengendalikan blog Meditasi untuk Pemula yang popular.

Terima kasih atas ulasan anda!

Hai Ken,

Terima kasih atas komen anda. Dan terima kasih untuk Lumina, saya semakin menyukainya. 🙂 Sudah tentu sangat difahami, bahawa BSD adalah sasaran utama anda, dan sejujurnya ia agak menyegarkan untuk melihat seseorang akhirnya mengabaikan Ubuntu 😀 (tetapi saya tidak dapat meletakkan ini dalam artikel, atas sebab-sebab yang jelas). Seperti yang saya tulis, jika seseorang memerlukan pemasangan yang sangat ringan, mereka tidak sepatutnya menggunakan cara Ubuntu, kedua-dua Debian dan Arch adalah lebih sesuai untuk tujuan itu. Jadi terima kasih atas kerja keras, DE yang hebat!

Lumina adalah apa yang sepatutnya menjadi DE – bebas daripada kembung namun saya dapat menyesuaikannya secara meluas. Lebih-lebih lagi daripada XFCE dan LXDE. Arch dan Manjaro kedua-duanya mempunyai Lumina dalam repo mereka sekarang. Semoga distro lain akan mendapat perhatian. Saya sedang menggunakan Manjaro dengan Lumina pada komputer riba berusia 10 tahun dan ia sepantas kilat.

PC-BSD juga kukuh. Sayang sekali mereka menggugurkan versi 32-bit, jika tidak, saya akan menggunakannya pada semua peralatan saya.

Saya benci Qt!

Perkara itu menerangkan banyak perkara…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *