LG menunjukkan kaca ‘Real Folding Window’ untuk bersaing dengan Samsung

Sehingga kini, Samsung telah mendahului dengan mudah dalam hal paparan boleh lipat. Kami telah melihat konsep daripada syarikat lain seperti TCL dan juga pelaksanaan daripada Xiaomi dalam Mi Mix Fold. Malah khabar angin menunjukkan Google bergantung pada paparan Samsung untuk Pixel Fold yang dikhabarkan. Kini, Samsung sebenarnya mungkin mempunyai beberapa persaingan di tangannya semua terima kasih kepada LG.

Awal hari ini, LG mengumumkan ‘Tetingkap Lipat Sebenar’nya, yang bukan kaca tetapi bukan plastik juga. Menurut pengumuman itu, “kaca” baharu ini menggunakan lapisan filem PET di kedua-dua belah untuk mengelakkan sebarang keretakan daripada muncul. Ia benar-benar kelihatan serupa dengan apa yang telah dilakukan oleh Samsung dengan Galaxy Z Fold 3 dan Z Flip 3, kerana kedua-dua peranti juga menampilkan lapisan filem PET.

Tetapi daripada hanya menggunakan ini pada telefon pintar masa depan, LG menyatakan ia merancang untuk membawa paparan baharu ini kepada orang seperti komputer riba dan tablet. Memandangkan Samsung telah menunjukkan beberapa pemaparan komputer riba futuristik yang boleh dilipat tanpa menggunakan papan kekunci perkakasan, ia tidak sepatutnya mengejutkan.

LG mungkin telah memutuskan untuk menyerah pada bahagian telefon pintar mudah alihnya awal tahun ini, jadi pengumuman ini mungkin kelihatan agak ganjil. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya datang daripada LG Chem, yang merupakan sub-bahagian LG dan yang pakar dalam segala-galanya daripada bateri litium-ion kepada polarizer LCD, dan banyak lagi.

Mungkin masih sedikit masa sebelum kita melihat peranti pertama dikeluarkan menggunakan ‘Tetingkap Lipat Sebenar’ baharu ini. LG Chem mengesahkan rancangannya untuk meningkatkan pengeluaran besar-besaran pada penghujung tahun 2022, dengan bahan itu tiba dalam peranti bermula pada tahun 2023. Itu mungkin terasa seperti jauh, tetapi jika lebih banyak syarikat akan bersaing dengan Samsung dalam pasaran boleh lipat , mereka memerlukan pembekal paparan untuk berbuat demikian, dan LG mungkin sesuai dengan bil dengan sempurna.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *