LG mengumumkan keluar dari perniagaan telefon pintar

LG telah berkata bahawa ia akan keluar dari perniagaan telefon pintar, dalam satu pengumuman yang akan mengejutkan segelintir orang, dan kekecewaan bermakna kepada ramai. LG terkenal dengan beberapa telefon yang paling ikonik sejak beberapa dekad yang lalu dan merupakan salah satu pengeluar telefon pintar utama pada satu masa.

Menurut kenyataan akhbar syarikat, ia akan terus memfokuskan pada kenderaan elektrik, peranti rumah pintar, robotik dan peralatan:

Keputusan strategik LG untuk keluar dari sektor telefon mudah alih yang sangat kompetitif akan membolehkan syarikat memfokuskan sumber dalam bidang pertumbuhan seperti komponen kenderaan elektrik, peranti bersambung, rumah pintar, robotik, kecerdasan buatan dan penyelesaian perniagaan ke perniagaan, serta platform dan perkhidmatan.

Bagi pelanggan yang baru-baru membeli telefon pintar LG, syarikat itu berhasrat untuk memberikan sokongan untuk beberapa lama, namun, ia hanya memberikan maklumat yang tidak jelas dalam siaran akhbar. Syarikat itu mungkin perlu menyelesaikan masalah ini dengan rakan kongsi serantaunya untuk melihat bagaimana ia boleh menyediakan perisian dan sokongan perkhidmatan kepada pelanggan sedia ada.

LG akan menyediakan sokongan perkhidmatan dan kemas kini perisian untuk pelanggan produk mudah alih sedia ada untuk tempoh masa yang berbeza mengikut wilayah. LG akan bekerjasama dengan pembekal dan rakan kongsi perniagaan sepanjang penutupan perniagaan telefon mudah alih. Butiran berkaitan pekerjaan akan ditentukan di peringkat tempatan.

Siri G LG untuk telefon pintar utama adalah yang paling berjaya pada masa itu, diikuti rapat oleh telefon pintar siri-V. Walaupun telefon pintar siri G yang terakhir dibelenggu oleh isu perkakasan, dan pilihan reka bentuk yang tidak dapat dijelaskan, syarikat itu mempunyai pengikut dan ia mampu bersaing dengan tawaran perdana daripada syarikat lain. LG turut dikenakan tindakan undang-undang di AS kerana isu gelung but untuk telefon pintar G4, V10, G5, V20 atau Nexus 5X, dan terpaksa membayar $425 bagi setiap peranti. Isu bootloop biasanya akan menjadikan peranti tidak berguna kerana kecacatan pembuatan.

Baru-baru ini, syarikat itu telah menukar fokus pada telefon pintar dengan faktor bentuk yang ganjil, seperti peranti dwi skrin. Walaupun peranti ini menarik perhatian dan mendapat minat daripada peminat, kepraktisan mereka dipersoalkan.

Sebagai peminat, adalah mengecewakan untuk melihat satu lagi pengeluar telefon pintar menjadi nota kaki dalam buku sejarah. Walau bagaimanapun, apabila anda melihatnya, terdapat pengajaran yang boleh dipelajari dari mana kesilapan telefon pintar LG dan bagaimana mereka boleh mengelakkan azab yang akan berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *