Letupan awal pagi di restoran barbeku Shenyang membunuh 4, mencederakan 47, Berita & Top Stories Asia Timur

BEIJING -Letupan awal pagi di sebuah restoran di timur laut China telah membunuh empat orang dan mencederakan 47 termasuk orang yang lalu-lalang, kata pegawai pada Khamis (21 Okt).

Kejadian berlaku sejurus sebelum 8.20 pagi di sebuah restoran barbeku di Shenyang, ibu kota wilayah Liaoning, kata Jabatan Bomba Liaoning.

Ia nampaknya berpunca daripada kebocoran gas, kata pihak berkuasa.

“Letupan itu turut merosakkan bangunan berhampiran, dan terdapat juga bas awam yang terjejas dalam kejadian itu,” kata jabatan itu dalam kemas kini di laman Weibo rasminya sebelum tengah hari.

“Perkhidmatan kecemasan bandar, pegawai utiliti dan jabatan keselamatan awam semuanya berada di tempat kejadian. Usaha menyelamat masih dijalankan.”

Dalam catatan sebelum ini, ia berkata letupan itu berlaku di sebuah bangunan bercampur yang mempunyai kedua-dua unit komersil dan kediaman.

Bangunan itu terletak di persimpangan lalu lintas yang sibuk dan ramai daripada mereka yang cedera kelihatan seperti orang yang lalu lalang dalam perjalanan awal pagi mereka.

Siaran langsung tempat kejadian menunjukkan tingkap yang diterbangkan di tiga tingkat pertama bangunan itu, dengan serpihan bertaburan di seberang jalan. Kenderaan berhampiran dan sekurang-kurangnya sebuah bas awam rosak manakala beberapa basikal roda tiga bermotor tergeletak di sisinya, terbabas akibat rempuhan itu.

Rakaman yang dimuat naik di media sosial menunjukkan asap berkepul-kepul dari bangunan itu ketika orang ramai melarikan diri untuk menyelamatkan diri.

Jabatan Bomba Liaoning seketika mendapat kritikan apabila ia meneruskan siaran langsung pertandingan kemahiran antara jabatan semasa usaha menyelamat sedang dijalankan.

“Adakah anda bergurau dengan kami? Tunjukkan kepada kami tempat penyelamatan,” baca satu komen pada suapan langsung, yang berakhir sejurus selepas itu.

Pada Jun, sekurang-kurangnya 25 orang terbunuh dan lebih 100 cedera selepas paip gas meletup di pasar yang sibuk di wilayah Hubei tengah.

Ia mendorong Presiden China Xi Jinping untuk mengarahkan pegawai supaya “tetap berwaspada dan sensitif dari segi politik” dalam mencegah bahaya keselamatan yang besar.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *