Lembaga IMF menyokong Georgieva selepas menyemak tuntutan penipuan data: Sumber, Berita Amerika Syarikat & Cerita Teratas

WASHINGTON (REUTERS) – Lembaga eksekutif Tabung Kewangan Antarabangsa akan mengeluarkan kenyataan sokongan untuk Pengarah Urusan Kristalina Georgieva selepas menyemak dakwaan beliau menekan kakitangan Bank Dunia untuk mengubah data bagi memihak kepada China, sumber yang biasa dengan keputusan itu berkata pada Isnin (11 Okt).

Lembaga 24 ahli itu mencapai keputusan itu pada hari Isnin selepas mesyuarat maraton sepanjang minggu lalu, di mana ahli membahaskan masa depan Georgieva, seorang ahli ekonomi Bulgaria dan orang pertama dari negara membangun untuk mengetuai dana itu.

Perancis dan kerajaan Eropah lain berkata minggu lalu mereka mahu Georgieva menamatkan perkhidmatannya, manakala pegawai AS dan Jepun membuat semakan menyeluruh terhadap dakwaan itu, menurut sumber berasingan yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Yang menjadi isu ialah laporan terkutuk yang disediakan oleh firma undang-undang WilmerHale untuk lembaga Bank Dunia mengenai penyelewengan data dalam laporan “Menjalankan Perniagaan” bank itu yang kini dibatalkan.

Laporan firma itu mendakwa bahawa Georgieva dan pegawai kanan lain menggunakan “tekanan tidak wajar” ke atas kakitangan bank untuk membuat perubahan bagi meningkatkan kedudukan China dalam laporan itu, sama seperti bank itu sedang mendapatkan sokongan Beijing untuk peningkatan modal yang besar.

Georgieva menafikan sekeras-kerasnya dakwaan itu, yang bermula sejak 2017, ketika dia menjadi ketua eksekutif Bank Dunia. Beliau menjadi pengarah urusan IMF pada Oktober 2019.

Perancis dan kerajaan Eropah yang lain telah mendesak penyelesaian segera perkara itu menjelang mesyuarat tahunan IMF dan Bank Dunia minggu ini, di mana Georgieva dan Presiden Bank Dunia David Malpass mengetuai perbincangan mengenai pemulihan global daripada pandemik Covid-19, hutang. bantuan dan usaha untuk mempercepatkan vaksinasi.

Amerika Syarikat dan Jepun, dua pemegang saham terbesar dana itu, memberi amaran terhadap pengesahan semula keyakinan awal terhadap pemimpin IMF itu, kata salah satu sumber.

Tidak kira siapa yang harus dipersalahkan untuk data yang diubah, kakitangan semasa dan bekas daripada kedua-dua institusi berkata skandal itu telah menjejaskan reputasi penyelidikan mereka, menimbulkan persoalan kritikal sama ada kerja itu tertakluk kepada pengaruh negara anggota.

Malpass pada Isnin enggan mengulas mengenai proses IMF, tetapi berkata Bank Dunia sedang berusaha untuk meningkatkan integriti penyelidikannya, termasuk dengan mengangkat ketua ekonominya, Carmen Reinhart, untuk menjadi sebahagian daripada 10 orang pasukan pengurusan kanan bank itu.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *