Lebih 70 warga emas dimasukkan ke kemudahan rawatan Covid-19 pertama Singapura, Berita Kesihatan & Cerita Teratas

SINGAPURA – Kira-kira 75 warga emas dengan Covid-19 telah dimasukkan ke kemudahan rawatan komuniti (CTF) pertama Singapura setakat ini, kata Dr Wong Kirk Chuan, ketua pegawai operasi Woodlands Health, yang mengendalikan CTF, pada Khamis (30 Sep).

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengumumkan pada 19 Sept bahawa kemudahan itu akan ditubuhkan sebagai tindak balas terhadap peningkatan kes Covid-19 di sini sejak bulan lepas.

Terletak di tapak Rumah Penjagaan Kesihatan NTUC di Tampines, CTF dibuka dan mula menerima pesakit pertamanya pada 23 Sept, hanya seminggu selepas MOH menghubungi Woodlands Health untuk mendapatkan bantuan, kata Dr Wong.

Ia bertujuan untuk menjaga pesakit warga emas yang stabil dan bergejala ringan, tetapi mempunyai penyakit kronik yang mendasari atau komorbiditi – seperti sistem imun yang lemah – yang meletakkan mereka pada risiko lebih tinggi untuk menjadi lebih sakit.

Operasi kemudahan itu akan membantu hospital, yang mengalami tekanan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, untuk menerima pesakit Covid-19 yang lebih teruk.

Dr Wong berkata pada 16 Sept lepas, kementerian meminta Woodlands Health segera menyediakan kemudahan dalam komuniti yang boleh menjaga warga emas dengan Covid-19.

“Kami sedang mencari kemudahan yang membolehkan kami menyampaikan penjagaan, dengan pengubahsuaian minimum, kepada warga emas kami dalam lingkungan 80-an dan 90-an, dengan selamat dan dengan sokongan perubatan dan kejururawatan yang sesuai,” jelasnya.

Dalam masa 24 jam, rumah jagaan itu dikenal pasti sebagai tempat yang sesuai dan pengurusannya bersetuju untuk membenarkan Woodlands Health menggunakan kemudahan itu “untuk masa hadapan yang boleh dijangka”.

Woodlands Health, yang sebelum ini telah menubuhkan dan mengurus kemudahan penjagaan komuniti (CCF), seperti yang terdapat di D’Resort NTUC dan Expo, memanfaatkan pengalaman masa lalunya untuk menubuhkan CTF baharu.

Dr Nicholas Chew, pengerusi lembaga perubatan Woodlands Health, berkata: “Kami bergantung pada kakitangan kami yang telah menyediakan tapak Ekspo, jadi keluk pembelajaran adalah sangat singkat. Mereka mempunyai pengalaman dan pada dasarnya kami akhirnya mengumpulkan pasukan yang sama yang telah menyediakan Ekspo (CCF) dan memindahkan apa yang telah mereka pelajari, serta mengubahnya berdasarkan lokasi.”

Beberapa pelarasan perlu dibuat memandangkan pesakit di CTF baharu adalah warga emas berbanding muda, tetapi secara amnya, “ia adalah soal kami mengubah suai aliran kerja daripada mencipta semula segala yang kami telah lakukan sebelum ini”, kata Dr Chew.

Selain kakitangan Woodlands Health, tenaga kerja turut dibawa masuk daripada rakan kongsi sektor swasta yang telah membantu di Ekspo, serta Lembaga Promosi Kesihatan, Pusat Kulit Nasional, Hospital Tan Tock Seng dan Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan.

Resorts World Sentosa juga menyediakan tenaga kerja untuk membantu operasi, dan Sistem Maklumat Kesihatan Bersepadu membantu menyediakan dan menyediakan teknologi kesihatan, termasuk sistem telekesihatan.

Setakat ini, tiga daripada lima tingkat kemudahan itu telah dibuka dan menerima pesakit, dan lebih banyak lagi akan dibuka jika perlu, kata Dr Wong. CTF mempunyai kapasiti kira-kira 250 katil.

Dr Chew berkata, memandangkan pesakit Covid-19 di CTF semuanya warga emas berumur lebih dari 60 tahun, mereka cenderung mempunyai lebih banyak penyakit kronik dan mungkin lebih lemah.

“Oleh itu, penjagaan yang kami reka… perlu lebih bersesuaian dengan usia,” jelasnya.

Ini bermakna menempatkan kakitangan terlatih geriatrik yang boleh membantu menguruskan penyakit kronik dan membantu warga emas dengan pemulihan.

CTF juga mempunyai pelbagai kemudahan diagnostik di tapak, seperti peranti ultrasound dan mesin X-ray. Ujian darah mudah boleh dijalankan, dengan sampel dihantar ke makmal rakan kongsi.

Satu aspek penting dalam menjaga warga emas dengan Covid-19 ialah memastikan kecergasan fizikal mereka tidak merosot, kata Dr Chew.

“Ini adalah orang-orang yang berada dalam komuniti – mereka sangat ambulan, mereka sebenarnya melakukannya dengan sangat baik. Tetapi jika kita (menerima mereka) dalam persekitaran di mana mereka perlu berbaring, mereka akan melakukan dekondisi dengan cepat,” katanya.

Untuk menanganinya, ahli fisioterapi dan ahli terapi cara kerja telah dibawa masuk untuk melibatkan pesakit warga emas setiap hari dengan senaman dan aktiviti. Ini akan memastikan mereka masih cergas pada masa mereka dibenarkan keluar, kata Dr Chew.

Mengumumkan pelan penjagaan komuniti pada 19 Sept, MOH berkata: “Ini akan menambah kapasiti hospital kami, supaya hanya mereka yang benar-benar memerlukan perhatian perubatan yang rapat dan khusus, seperti suplemen oksigen dan rawatan rapi, menerima rawatan perubatan mereka di hospital kami.”

Walaupun masih awal, pesakit secara amnya dijangka tinggal selama kira-kira 10 hingga 21 hari di CTF, bergantung pada keadaan mereka.

Dr Chew berkata tiada program tetap untuk pesakit, tetapi selain daripada latihan harian mereka digalakkan untuk mengambil bahagian, TV dan Wi-Fi juga disediakan dan terdapat ruang komunal di mana mereka boleh berinteraksi antara satu sama lain dan bermain permainan seperti mahjong. baiklah.

MOH sebelum ini berkata ia merancang untuk mewujudkan lebih banyak CTF ini pada masa hadapan. Walaupun Woodlands Health pada masa ini tidak terlibat dalam perkara ini, Dr Wong berkata ia akan berkongsi pelajaran yang telah dipelajari dengan kemudahan ini dan pengendalinya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *