Laporan mencadangkan Windows 10 X Microsoft masih belum matang

Microsoft mengekalkan versi bebas apl Word, Excel, PowerPoint, Outlook dan OneNote untuk Android. Nampaknya telefon Android tidak lama lagi boleh mendapatkan apl Microsoft Office semua-dalam-satu baharu yang akan menyertakan Word, Excel dan PowerPoint di bawah satu bumbung.

Telefon Samsung turut dimuatkan dengan aplikasi Microsoft Office bersatu yang merangkumi Word, Excel dan PowerPoint. Apl Mudah Alih Office juga boleh masuk ke telefon bimbit Android lain, kerana apl itu baru-baru ini dikesan di Gedung Google Play.

Pada masa menulis cerita ini, Microsoft telah menarik pautan muat turun Office Mobile tetapi kami dapat memasang aplikasi itu pada telefon kami.

Apl Office, yang kini dalam versi beta, disertakan dengan ciri utama berikut:

Apl Office Mobile turut disertakan dengan beberapa ciri tambahan. Contohnya, anda boleh membuat PDF daripada foto dan dokumen. Anda juga boleh menandatangani PDF menggunakan jari anda dan mencipta atau mengakses Nota Lekat yang disegerakkan merentasi Windows dan OneNote.

Apl ini juga menyokong perkongsian berdekatan dan anda boleh memindahkan fail antara dua peranti dengan mudah atau menggunakan kod QR untuk mengimbas dan membuka fail pada peranti lain.

Apl Office yang serba baharu dan bersatu belum lagi tersedia untuk dimuat turun pada telefon bimbit Android dan iOS, tetapi Microsoft boleh mengumumkan aplikasi itu pada persidangan Ignite.

2020 boleh menjadi tahun peranti boleh lipat dan dwi-skrin daripada pembuat telefon pintar dan PC. Microsoft juga telah merancang untuk memasuki pasaran baharu ini dengan dua produk, Surface Neo berkuasa Windows 10X dan Surface Duo berkuasa Android.

Windows 10 X, sistem pengendalian baharu Microsoft, bersedia untuk menggerakkan gelombang pertama perkakasan boleh lipat dan dwi-skrin yang dijadualkan untuk percutian 2020. Surface Neo akan menjadi perkakasan pertama yang dihantar dengan Windows 10 X, tetapi gergasi Redmond itu juga sedang bersedia. OS untuk PC dwi-skrin daripada rakan kongsi.

Windows 10 X dijangka akan memberi kuasa kepada PC dwi-skrin yang dibangunkan oleh rakan kongsi Microsoft OEM seperti HP, Dell dan Lenovo.

Kebocoran baru-baru ini mengesahkan bahawa Windows 10 X akan datang ke komputer riba dan faktor bentuk PC tradisional lain pada masa hadapan, tetapi nampaknya sistem pengendalian itu masih belum matang.

Windows 10X ditampilkan

Menurut laporan baharu, Intel mungkin tidak mempromosikan komputer riba boleh lipat kerana pembangunan sistem pengendalian yang perlahan dan bekalan panel fleksibel yang tidak mencukupi.

Prototaip dwi-skrin Intel menampilkan paparan 17-inci dan ia akan menjalankan Windows 10 X, tetapi syarikat itu akan menangguhkan pelancaran yang dijadualkan pada CES 2020 yang asalnya disebabkan oleh isu “sokongan OS yang tidak matang”.

Laporan itu menyebut ‘rantaian bekalan huluan’ sebagai sumber khabar angin dan ia juga menambah bahawa Intel tidak akan mempromosikan komputer riba boleh lipat sehingga pertengahan 2020.

Windows 10 X telah diumumkan pada acara Oktober 2019 dan sejak itu Microsoft telah menjaganya dengan sangat rahsia. Microsoft tidak mendedahkan bila ia merancang untuk melancarkan Windows 10 X, tetapi sistem pengendalian itu dikhabarkan akan dimuktamadkan pada tahun 2020, beberapa bulan atau minggu sebelum pelancaran Surface Neo dan peranti boleh lipat lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *