Lanjutan terkini sekatan Covid-19 menyebabkan peruncit S’pore ‘terputus asa, rosak’, Berita Pengguna & Berita Teratas

SINGAPURA – Pelanjutan sekatan Covid-19 selama sebulan terbaharu, berikutan pusingan demi pusingan sekatan yang diperketatkan tahun ini, boleh membunyikan lonceng kematian bagi banyak perniagaan, kata peruncit dan persatuan peruncitan.

Komuniti perniagaan barisan hadapan Singapura “dalam keputusasaan dan kehancuran”, kata kumpulan Singapore Tenants United For Fairness (SGTUFF) dalam catatan Facebook pada hari Rabu (20 Okt).

Kumpulan itu bertindak balas terhadap pengumuman Kerajaan pada hari Rabu bahawa sekatan Covid-19 – seperti mengehadkan saiz kumpulan untuk perhimpunan sosial dan makan bersama dua orang – akan dilanjutkan sehingga 21 Nov.

Pelanjutan itu datang kerana sistem penjagaan kesihatan berisiko terbeban. Pada hari Rabu, terdapat 3,862 jangkitan Covid-19 baharu, dan 18 kematian akibat komplikasi yang dikaitkan dengan virus itu.

Dalam kenyataan di Facebook, SGTUFF berkata sambungan itu “akan menenggelamkan bot bagi kebanyakan daripada kita yang hampir tidak bertahan”.

“Hanya pada tahun ini sahaja, kami telah dilanda teruk oleh empat gelombang sekatan peningkatan keterukan dan kesan negatif kepada trafik dan perniagaan,” kata kenyataan itu. Itadded bahawa sebahagian besar pemilik perniagaan “masih perlu menggali lebih dalam apa sahaja yang mereka tinggalkan dalam poket mereka sendiri untuk dapat membayar gaji kakitangan, sewa dan banyak kos lain”.

Pengarah Eksekutif Persatuan Peruncit Singapura, Cik Rose Tong, menyuarakan sentimen kumpulan itu, dengan berkata: “Sektor peruncitan sudah berada dalam keadaan yang teruk, dan pengumuman terbaharu akan (membunyikan) kematian bagi banyak perniagaan. Lebih banyak peruncit akan akan musnah dan kami menjangkakan potensi kehilangan pekerjaan.”

Pada hari Rabu, Kementerian Kesihatan juga mengumumkan bahawa Kerajaan akan menawarkan sokongan gaji sebanyak 25 peratus di bawah Skim Sokongan Pekerjaan (JSS) lanjutan bagi sektor yang terjejas dengan ketara oleh sekatan yang berterusan. Ini termasuk perniagaan dalam sektor makanan dan minuman, runcit serta gim dan kecergasan.

“Kami berterima kasih atas pemberian, tetapi bukan itu yang dicari oleh peruncit… kami mahu dapat menjalankan perniagaan,” kata Cik Tong, sambil menambah bahawa langkah telah menurun secara drastik dengan setiap pusingan sekatan dan langkah pengurusan yang selamat.

SGTUFF meminta bantuan segera dalam beberapa bidang seperti subsidi sewa selama empat minggu, sokongan gaji yang lebih tinggi sebanyak 50 peratus di bawah JSS berbanding 25 peratus semasa, dan moratorium ke atas pinjaman bank sedia ada.

Kumpulan itu juga menyatakan bahawa pembukaan lorong perjalanan yang divaksin ke destinasi luar negara baru-baru ini “bermakna kita kini melihat lebih banyak aliran keluar perniagaan, disebabkan oleh penduduk tempatan yang melancong ke luar negara, berbanding aliran masuk daripada pelancong asing”.

Ia menambah bahawa ini akan ditambah lagi dengan rancangan kenaikan cukai barang dan perkhidmatan (GST) daripada 7 peratus sekarang kepada 9 peratus.

“Dalam tempoh 12 bulan akan datang, perniagaan barisan hadapan akan terus terjejas oleh kemungkinan kenaikan GST kepada 9 peratus, inflasi selanjutnya kos perniagaan, dan peningkatan kos gaji akibat pelaksanaan Model Gaji Progresif,” kata kumpulan itu. .

Bagaimanapun, Encik Kurt Wee, presiden Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana, mempunyai lebih banyak kebimbangan segera.

Encik Wee berharap Kerajaan dapat menilai semula beberapa sekatan, seperti membenarkan mereka dalam unit keluarga lima atau enam orang untuk makan bersama dan bukannya berpisah kerana had dua orang.

Tahap keyakinan tinggi komuniti perniagaan terhadap strategi Covid-19 Kerajaan kekal, katanya, sambil menambah bahawa ia “komited untuk menyelaraskan dengan Kerajaan, tetapi kami berharap lebih banyak perniagaan barisan hadapan boleh mempunyai ruang bernafas yang lebih besar”.

Beliau juga digalakkan bahawa pasukan petugas pelbagai kementerian yang mengendalikan Covid-19 berkata langkah itu akan dikaji semula pada tanda dua minggu dan diselaraskan berdasarkan situasi virus dalam masyarakat ketika itu.

“Kami tetap komited untuk memberi maklum balas aktif kepada Kerajaan dan berharap ia dapat menentukur (tindak balas) dan bersedia untuk melonggarkan langkah dalam masa satu atau dua minggu,” katanya.

Peruncit, bagaimanapun, bingung bagaimana untuk bergerak ke hadapan.

“Dengan setiap pusingan langkah yang diperketatkan, kami melihat jejak kaki menjunam, bersama-sama dengan jualan,” kata Cik Gin Lee, pengasas dan pereka label fesyen tempatan GINLEE Studio. Label ini mempunyai cawangan di Pusat Beli-belah Raffles City, Great World dan Tangs.

“Ia bukan sahaja pengurangan langkah, ia juga penurunan keyakinan pembeli… mereka tidak mempunyai acara untuk pergi dan kurang keperluan untuk membeli pakaian baru,” kata Cik Lee.

“Ia mengecewakan, saya tidak tahu apa lagi yang boleh saya lakukan untuk membuat perubahan.”

Gim dan studio kecergasan juga kecewa dengan pelanjutan sekatan, tetapi beberapa tetap optimis.

Kelas di F45 Training Aljunied pada masa ini membenarkan 12 hingga 15 orang pada satu masa, dengan jarak 3m antara kumpulan dua orang. Ini menurun daripada 20 kepada 24 orang yang dibenarkan awal tahun ini.

Pemilik Ben Adamssa berkata: “Mendapatkan lebih ramai ahli akan membolehkan kami memulihkan sedikit hasil dan bertahan sebagai perniagaan. Tetapi kami terus bermain mengikut peraturan dan kami yakin bahawa masa depan akan bertambah baik.”

Satu lagi gim, Body Fit Training Raffles, dibuka hanya pada Julai tahun ini.

Pemiliknya, Encik Ryan Choo, berkata membuka gim dalam persekitaran ini sememangnya mencabar. “Tetapi anda hanya perlu melalui dan mencari jalan untuk memastikan ahli dan kami terlibat,” katanya.

“Pemikiran kami sekarang tidak terlalu mengharapkan kerana anda tidak pernah tahu apa yang akan berlaku.”

Pakar seperti Encik Guillaume Sachet, rakan kongsi di KPMG di Singapura, berkata bahawa wabak itu adalah urusan yang telah lama berlarutan dan gangguan serta penutupan dijangka berlaku secara konsisten.

“Sektor peruncitan dan pelancongan Singapura perlu membuat beberapa keputusan yang jelas untuk beralih kepada model perniagaan lain dan mempelbagaikan saluran serta pangkalan pelanggan mereka,” kata Encik Sachet, memetik industri seperti mesyuarat, insentif, konvensyen dan sektor pameran, yang telah beralih ke digital pameran untuk terus melibatkan komuniti perniagaan di peringkat global.

“Jika tidak, sudah pasti kelangsungan hidup akan menjadi sukar tanpa mengira langkah bantuan yang diberikan oleh Kerajaan,” katanya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *