Langkah berani Thailand untuk memulihkan pelancongan mengambil masa bertahun-tahun: Penganalisis, Berita Asia SE & Berita Teratas

BANGKOK (BLOOMBERG) – Rancangan Thailand untuk menamatkan kuarantin bagi pelawat yang diberi vaksin adalah “perjuangan untuk memenangi pelancong asing”, kata Menteri Pelancongan dan Sukan Phiphat Ratchakitprakarn pada Selasa (12 Okt). Tetapi penganalisis dan eksekutif industri melihatnya sebagai jalan panjang untuk pemulihan yang penuh dengan risiko kebangkitan virus berkala dan trend perjalanan yang tidak dapat diramalkan.

Menteri Phiphat berkata rancangan pembukaan semula Thailand bertepatan dengan usaha banyak negara lain untuk membolehkan perjalanan rentas sempadan lebih mudah dan merupakan perjuangan untuk memenangi pelancong asing dalam beberapa bulan akan datang.

Kementeriannya mahu menarik pelancong dari China paling banyak, dan mungkin mencari gelembung perjalanan dengan negara Asean jika mereka adalah negara berisiko rendah dan pengembara telah diberi vaksin sepenuhnya.

Kembali ke tahap pra-pandemi ketibaan dan perbelanjaan pelancong mungkin akan mengambil masa beberapa tahun, menurut Marisa Sukosol Nunbhakdi, presiden Persatuan Hotel Thai.

Tidak mungkin kumpulan besar pelawat akan segera menuju ke Thailand, memandangkan sifat perjalanan global yang tidak menentu dan situasi koronavirus, katanya.

“Cahaya di hujung terowong ada di sini, tetapi pada masa yang sama ia akan menjadi pendakian perlahan kembali ke tahap yang dilihat sebelum wabak,” kata Marisa. “Perjalanan masih sangat tidak menentu jadi kami perlu menguruskan risiko kami. Mengekalkan kos yang rendah masih akan kekal sebagai strategi utama untuk semua hotel di Thailand.”

Thailand akan menamatkan kuarantin untuk pelawat yang diberi vaksin dari negara berisiko rendah mulai 1 Nov, menyertai senarai negara yang semakin meningkat yang dibuka semula kepada pengembara rentas sempadan menjelang musim cuti akhir tahun, kata Perdana Menteri Prayuth Chan-Ocha pada Isnin.

Pengumuman mengejut itu menyaksikan mata wang negara melonjak paling tinggi dalam tempoh lebih dua minggu, dan saham pengendali lapangan terbang, hotel dan syarikat penerbangan rally untuk menaikkan indeks penanda aras ke paras tertinggi sebulan.

Ekasit Kunadirekwong, seorang penganalisis di Krungsri Securities, berkata dengan “langkah berani”, pemulihan pelancongan dijangka meningkat pada suku keempat bersama-sama dengan peningkatan kadar vaksinasi dan pelancaran suntikan penggalak.

Kadar vaksinasi Thailand yang rendah sebanyak 32 peratus boleh menyebabkan lonjakan kes baharu apabila dibuka semula untuk pelancong masuk dan melonggarkan sekatan untuk aktiviti perniagaan.

Krungsri menjangkakan penduduk Thailand akan mencapai kadar vaksinasi 70 peratus menjelang akhir tahun dengan unjuran ketibaan pelancong dikekalkan pada 300,000 tahun ini, 14 juta pada 2022, 34 juta pada 2023, dan lantunan semula ke tahap pra-pandemi 40 juta menjelang 2024.

Sunthorn Thongthip, seorang penganalisis di Kasikorn Securities, berkata langkah terbaharu itu akan membantu menghapuskan halangan yang menghalang pelancong daripada datang ke Thailand dan untuk merangsang aktiviti ekonomi semasa musim perayaan Tahun Baru.

Sunthorn melihat peningkatan kepada ramalan KDNK 2022 Bank of Thailand sebanyak 3.9 peratus yang berdasarkan anggaran ketibaan pelancong sebanyak 6 juta tahun depan. Setiap 3 juta ketibaan pelancong di Thailand dijangka menghasilkan peningkatan 1 peratus kepada pertumbuhan KDNK.

Sunthorn menjangkakan baht akan meningkat kepada 32.75 berbanding dolar AS menjelang akhir 2021.

Kasikorn Securities positif terhadap pasaran ekuiti Thailand kerana pembukaan semula seharusnya memberi manfaat kepada sektor berkaitan pelancongan domestik.

Kampon Adireksombat, timbalan pengarah urusan Ketua Pejabat Pelaburan SCB Securities, berkata pemulihan ekonomi masih menghadapi banyak risiko penurunan dan terdapat keperluan untuk memantau berapa ramai pelancong yang benar-benar masuk, terutamanya dari China, sumber terbesar pelawat sebelum Covid.

Supant Mongkolsuthree, pengerusi Persekutuan Industri Thai, berkata pembukaan semula itu perlu untuk meningkatkan ekonomi Thailand kerana pelancongan menyumbang lebih daripada 10 peratus daripada KDNK.

“Thailand perlu dibuka semula untuk memperoleh lebih banyak pendapatan dan mendapat manfaat daripada pemulihan ekonomi global. Jika tidak, negara hanya akan mengalami kos yang lebih tinggi berikutan kenaikan harga minyak,” kata Supant.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *