Kursor tetikus hilang pada Mac? Cuba pembaikan ini

Ini ialah cara paling mudah untuk mencari kursor tetikus yang hilang pada Mac. Apa yang anda perlu lakukan ialah menggoncang tetikus atau menggerakkan jari pada Trackpad anda dengan pantas. Kursor tetikus yang hilang akan muncul pada skrin dan mungkin juga meningkat dalam saiz supaya anda boleh melihatnya dengan mudah.

Salah satu cara paling mudah untuk mencari kursor tetikus anda yang hilang adalah dengan mengklik kanan (sama ada menggunakan Cmd + klik kiri atau klik dengan dua jari). Apabila anda klik kanan, kursor tetikus kelihatan serta-merta.

Walaupun anda tidak dapat melihat penuding tetikus, anda masih boleh menggunakannya seolah-olah anda boleh. Gerakkan kursor halimunan ke bawah ke Dok. Sebaik sahaja penuding tetikus yang hilang melayang di atas Dok, ia akan muncul semula.

Apabila anda memainkan video skrin penuh di YouTube atau bekerja dalam apl skrin penuh, kaedah klik kanan mungkin tidak membawa kejayaan. Di sinilah mengakses Kawalan Misi pada Mac boleh membantu anda mencari kursor tetikus.

Tiga kaedah untuk memasuki Kawalan Misi:

Tekan Cmd (鈱? + tab untuk bertukar dengan cepat kepada apl atau Finder lain. Anda sepatutnya melihat kursor tetikus. Sekarang kembali ke apl yang anda sedang kerjakan.

Pada papan kekunci anda tekan Cmd (鈱? + Pilihan (鈱? + esc. Pop timbul Force Quit Applications muncul. Anda tidak perlu keluar daripada mana-mana apl. Hanya membuka menu memaparkan kursor tetikus tersembunyi.

macOS membolehkan anda menetapkan saiz penunjuk tetikus mengikut keinginan anda. Untuk meningkatkan pelancaran saiz kursor Keutamaan Sistem Pian Kebolehcapaian Pian Paparan dari bar sisi kiri 鈫 Kursor 鈫 seret Kursor saiz peluncur.

Juga, dayakan Goncang penunjuk tetikus untuk mencari.

Anda juga boleh melancarkan Siri dari bahagian atas sebelah kanan bar menu (atau sentuh) atau tekan dan tahan Cmd (鈱? + Bar Angkasa. Sekarang tanya Siri ‘Tingkatkan saiz penunjuk tetikus.’

Jika kursor anda terus hilang pada Mac, cuba lumpuhkan atau nyahpasang mana-mana apl penyelamat skrin pihak ketiga yang anda gunakan.

Ciri kebolehaksesan berfaedah, tetapi ia mungkin menyebabkan sedikit isu di sana sini. Melumpuhkan pintasan papan kekunci untuk mengezum adalah cara yang baik untuk menangani tetikus yang hilang secara tiba-tiba.

Pelancaran Keutamaan Sistem Pian Kebolehcapaian Pian Zum 鈫 pastikan semuanya tidak ditanda di sini.

Jika anda menggunakan peranti peranti bukan jenama Apple, lawati tapak web mereka atau tanya syarikat jika terdapat sebarang kemas kini pemacu yang belum selesai untuk meningkatkan keserasian dan membetulkan gangguan.

Gantikan bateri boleh tanggal atau cas tetikus dan Trackpad anda jika ia mempunyai bateri dalaman yang boleh dicas semula.

Jika tiada penyelesaian yang berkesan untuk anda, cuba mulakan semula peranti macOS anda. Mulakan semula biasanya membetulkan isu sementara ini. Klik pada logo Apple dari kiri atas dan pilih Mulakan semula.

NVRAM dan PRAM simpan beberapa tetapan khusus di lokasi yang macOS boleh akses dengan cepat, seperti cakera permulaan yang ditetapkan, resolusi paparan atau volum pembesar suara.

SMC ialah cip penting pada Mac berasaskan Intel yang mengawal komponen dan proses perkakasan kecil seperti papan kekunci, kipas, pengurusan haba dan kuasa, pengecasan bateri, hibernasi, dll.

Jika kursor tetikus anda terus hilang pada Mac, cuba tetapkan semula SMC dan NVRAM/PRAM.

Jika isu ini berterusan, anda boleh memasang aplikasi pihak ketiga yang membantu anda mencari kursor anda. Satu aplikasi yang boleh anda cuba ialah Pencari Tetikus Mudah. Ia adalah apl berbayar yang tidak menerima kemas kini sejak 2015, tetapi terdapat ulasan pujian daripada seawal 2019. Cubalah jika ia tidak berkesan untuk anda, minta bayaran balik!

Anda juga mungkin suka membaca…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *