Kuasa suria, mengimport tenaga lebih bersih antara tumpuan masa depan rendah karbon Singapura: Gan Kim Yong, Berita Alam Sekitar & Cerita Teratas

SINGAPURA – Republik sedang melihat pelbagai strategi untuk menyahkarbonkan grid elektriknya, termasuk meningkatkan tenaga suria dan mengimport tenaga rendah karbon dari rantau ini, kata Menteri Perdagangan dan Industri Gan Kim Yong.

Encik Gan berucap pada Perbualan Pelan Hijau Singapura yang julung kali dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan dan Perindustrian pada hari Selasa (19 Okt).

Kapasiti tenaga suria Singapura telah meningkat lebih daripada enam kali ganda dalam tempoh lima tahun yang lalu. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan penggunaan tenaga suria di sini sebanyak lima kali menjelang 2030 kepada sekurang-kurangnya dua gigawatt-puncak, bersamaan dengan kuasa sekitar 350,000 isi rumah setahun.

Encik Gan berkata bahawa negara juga merancang untuk memanfaatkan grid kuasa serantau.

“Kami sedang memulakan percubaan dengan Malaysia untuk mengimport sehingga 100MW elektrik. Percubaan ini akan membolehkan kami membina pengetahuan kami mengenai import karbon rendah berskala besar dari rantau ini,” tambahnya.

Projek Integrasi Tenaga Lao PDR-Thailand-Malaysia-Singapura juga telah dimulakan, yang akan merangkumi perdagangan kuasa rentas sempadan sehingga 100MW antara empat negara terbabit.

Encik Gan berkata: “Singapura ialah sebuah negara bandar kecil – tanpa sumber asli, tanah, mahupun keadaan iklim untuk penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui secara besar-besaran. Oleh itu, kami mengambil pembangunan mampan dengan sangat serius.”

Beliau menambah: “Bagi kami, perubahan iklim adalah cabaran yang wujud.”

Pelan Hijau Singapura 2030 telah dilancarkan awal tahun ini sebagai pelan tindakan untuk membantu negara mengurangkan jejak karbonnya.

Terdapat lima tonggak dalam rancangan itu, iaitu City in Nature, Kehidupan Lestari, Tetapan Semula Tenaga, Ekonomi Hijau dan Masa Depan Berdaya tahan.

Acara Selasa, yang bertujuan untuk melibatkan perniagaan dan wakil dari sektor perdagangan, turut dihadiri menteri-menteri negara bagi perdagangan dan industri Low Yen Ling dan Alvin Tan.

Encik Gan berkata bahawa ekonomi hijau juga akan memberikan peluang baharu untuk Singapura.

“Kami melihat potensi Singapura untuk menjadi hab perkhidmatan karbon. Ketika dunia bergerak ke masa hadapan rendah karbon, syarikat akan memerlukan kepakaran untuk menguruskan jejak karbon mereka. Kami mahu bekerjasama dan menyokong pihak berkepentingan serantau dalam memenuhi matlamat penyahkarbonan mereka,” katanya.

Syarikat dan pekerja juga digalakkan untuk membina keupayaan mereka dan memanfaatkan peluang yang muncul.

Awal bulan ini, Enterprise Singapore melancarkan Program Kelestarian Perusahaan, yang menyokong bengkel latihan dan projek pembangunan produk untuk menyokong perniagaan tempatan mengenai inisiatif kemampanan.

Pihak Berkuasa Pasaran Tenaga juga telah bekerjasama dengan Institut Teknologi Singapura untuk membangunkan program sarjana muda Kejuruteraan Kuasa Elektrik khusus pertama Singapura untuk memupuk kecekapan teknikal, kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan dalam penyelesaian tenaga baharu.

Encik Gan berkata bahawa Rancangan Hijau Singapura memerlukan usaha daripada semua sektor masyarakat untuk berjaya.

“Kami tahu bahawa pembangunan mampan memerlukan komitmen yang kukuh oleh semua pihak berkepentingan – perniagaan, pekerja, dan setiap seorang daripada kita. Perbualan hari ini adalah langkah pertama yang penting untuk melibatkan diri antara satu sama lain dan bekerjasama antara satu sama lain, sambil kita menuju ke arah ekonomi hijau. “

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *