Korea Selatan mengalu-alukan laluan perjalanan yang divaksin dengan Singapura, Berita Asia Timur & Cerita Teratas

SEOUL – Perjanjian dengan Singapura untuk membenarkan perjalanan bagi mereka yang divaksinasi adalah perjanjian dua hala kedua Korea Selatan yang bertujuan untuk membuka semula pelancongan, selepas gelembung perjalanan dengan Saipan dimulakan pada Julai.

Ditandatangani pada Jumaat (8 Okt), perjanjian Vaccinated Travel Lane (VTL) antara Korea Selatan dan Singapura akan membenarkan mereka yang diberi vaksin sepenuhnya untuk melakukan perjalanan antara kedua-dua negara mulai 15 Nov tanpa memerlukan kuarantin.

Encik Kim Yong-seok, ketua dasar penerbangan di Kementerian Tanah, Infrastruktur dan Pengangkutan (MOLIT), berkata perjanjian itu boleh dilihat sebagai simbol kepercayaan antara kedua-dua negara.

“Memperluaskan skop perjalanan juga akan memberi peluang kepada syarikat penerbangan dan industri pelancongan untuk mengatasi kesukaran yang disebabkan oleh pandemik dan memenuhi permintaan orang ramai untuk perjalanan ke luar negara, serta menggiatkan semula pelancongan di Korea Selatan,” tambahnya.

Korea Selatan pernah menerima hampir tiga juta pelancong asing sebulan pada hari sebelum wabak. Jumlah itu menjunam sebanyak 86 peratus tahun lepas.

Lapangan Terbang Incheon hanya menerima 215,313 penumpang yang terbang ke dan dari Singapura pada 2020, turun daripada 1.55 juta pada 2019.

Hanatour, salah satu agensi pelancongan terbesar Korea Selatan, mengalami kerugian bersih 120 bilion won (S$136.3 juta) tahun lepas.

Perkara mula mencari industri pada pertengahan tahun apabila bilangan jangkitan stabil di tengah-tengah kadar vaksinasi yang semakin meningkat, dan kerajaan Korea Selatan mula mendapatkan tawaran gelembung perjalanan dengan negara lain dalam usaha untuk memulihkan sektor itu.

Singapura adalah antara yang disebut, tetapi perjanjian pertama adalah dengan Saipan pada 30 Jun dan penerbangan pertama berlepas pada bulan berikutnya untuk pulau kecil itu.

Asiana Airlines, yang mengendalikan penerbangan ke Saipan sekali seminggu, berkata ia menjangkakan jumlah pengunjung ke pulau itu melebihi 1,000 menjelang akhir tahun ini.

Pemerhati industri berkata permintaan tidak tinggi disebabkan sekatan lawatan berkumpulan dan kos tinggi bagi tiga ujian PCR yang diperlukan.

Perjanjian dengan Singapura, bagaimanapun, akan membolehkan pengembara yang diberi vaksin untuk bergerak dengan bebas di dalam negeri bandar itu.

Rakyat Korea Selatan yang berminat untuk melawat Singapura perlu meminta Pas Perjalanan yang Divaksin di Laman Web Perjalanan Selamat Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan Singapura mulai 8 Nov dan seterusnya dan memuat naik sijil vaksinasi mereka, menurut MOLIT.

Mereka juga perlu menyerahkan ujian PCR negatif yang dijalankan 48 jam sebelum berlepas, membeli insurans perjalanan dan ujian negatif semasa mendarat. Butiran lanjut akan diumumkan kemudian.

Antara mereka yang berharap untuk menggunakan VTL ialah Cik Jamie Oh, pengarah urusan pejabat Korea sebuah firma ukur kuantiti yang berpangkalan di Singapura.

“Saya ingin berjumpa dengan bos saya di Singapura secara peribadi dan memaklumkan mereka tentang kemajuan di pejabat kami di Korea. Kami boleh melakukan ini melalui e-mel dan telesidang tetapi perkara tertentu seperti pertemuan bersemuka dan perbualan masa nyata adalah mudah. tidak boleh digantikan,” kata Cik Oh, 48, yang kali terakhir melawat negeri bandar itu pada Julai 2019.

“Selain bekerja, saya juga menantikan kemesraan Singapura, terapi runcit Orchard Road, dan semua makanan enak, seperti ketam lada hitam, nasi ayam dan lor mee.”

Cik Oh mengakui perangkap mengembara semasa pandemik dan berkata dia berhasrat untuk mengikuti protokol ketat mengenai pencegahan penyakit.

“Kami telah hidup dalam era pandemik selama hampir dua tahun sekarang dan telah belajar untuk lebih berhati-hati tentang apa yang boleh dan tidak boleh kami lakukan,” katanya kepada The Straits Times.

“Tiada sesiapa yang mahu membawa virus pulang bersama mereka.”

Cik Chua Pei Chi, presiden Kelab Singapura Seoul, menggelar VTL sebagai “berita hebat”.

“Sekarang tarikh telah ditetapkan, ramai rakyat Singapura yang ingin pulang tetapi tidak mampu masa akhirnya boleh mula merancang untuk perjalanan balik,” katanya kepada ST, sambil menambah bahawa dia sendiri tidak sabar untuk pulang pada November.

Korea Selatan pada hari Jumaat melaporkan 2,176 kes Covid-19. Sejumlah 39.86 juta orang, atau 77.6 peratus daripada 51.3 juta penduduk negara itu, telah menerima dos pertama vaksin sejak Februari. Hampir 57 peratus telah diberi vaksin sepenuhnya.

Tahap 4 tertinggi atau langkah penjarakan sosial yang paling ketat dilaksanakan di kawasan ibu kota, yang, antara lain, memerlukan restoran dan kafe ditutup pada pukul 10 malam. Orang yang diberi vaksin dibenarkan berkumpul dalam kumpulan sehingga enam orang.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *