Koleksi barang kemas terbaharu Bulgari menerokai warisan kaya di Timur Tengah

Maison mewah Itali Bulgari baru sahaja melancarkan koleksi barang kemas tinggi terbaharunya, yang dicipta dengan kerjasama Yang Amat Mulia Sheikha Fatima binti Hazza bin Zayed Al Nahyan daripada Kerajaan Emiriah Arab Bersatu yang memerintah.

Koleksi Jannah terdiri daripada 26 reka bentuk barang kemas dan dua jam tangan yang berpusat pada bunga lima kelopak — reka bentuk yang diilhamkan oleh pengarah kreatif Bulgari dari High Jewellery Lucia Silvestri yang banyak melawat Masjid Besar Abu Dhabi.

Di sana, bunga lima kelopak menghiasi siling marmar yang megah dan menemui rakan senegara dengan imaginasi reka bentuk Bulgari. Label Itali telah mengeluarkan kerongsang bunga sejak tahun 1950.

Keunikan dari Koleksi Jannah termasuk kalung poncho di mana 41 zamrud bulat dan 46 manik rubelite terletak dengan elegan pada tulang selangka pemakai. Ini memerlukan 1200 hingga 1500 jam kerja oleh seorang tukang barang kemas tunggal untuk membuat kraf.

Untuk potongan klasik berinspirasikan Arab, beralih kepada gelang cincin yang dibina dengan bahagian yang sama halus lagi tahan lama atau salah satu daripada dua tiara, yang merupakan tafsiran moden tiara Timur Tengah tradisional.

Potongan-potongan cantik ini dicipta dalam perayaan antara Itali dan Emiriah Arab Bersatu.

“Terdapat banyak persamaan antara wanita Itali dan Timur Tengah…kemesraan, layanan mesra dan rasa jenaka,” kata Silvestri. “Sama ada saya di Itali atau Timur Tengah, saya berasa seperti di rumah sendiri.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *