Kini terdapat panggilan balik pada bateri Samsung Galaxy Note 4 “palsu”.

Samsung nampaknya tidak dapat berehat apabila memanggil semula dan kali ini, ia bukan salah mereka. Penarikan semula baharu untuk kira-kira 10,000 bateri Galaxy Note 4 telah dikeluarkan, dengan alasan terlalu panas yang boleh menyebabkan kebakaran atau menyebabkan terbakar. Walaupun ini terdengar serupa dengan bencana Galaxy Note 7 yang dilalui Samsung tahun lepas, ia sebenarnya agak berbeza.

Penarikan balik itu mengatakan bahawa hanya telefon yang diperbaharui melalui program insurans AT&T dan dikendalikan oleh Rantaian Bekalan FedEx akan terjejas. Menurut panggilan balik, telefon ini mungkin berakhir dengan bateri palsu menggantikan bateri OEM asal, yang boleh gagal dan menyebabkan kebakaran.

Dalam satu kenyataan kepada The Verge, Samsung meletakkan kesalahan untuk penarikan balik semata-mata di atas bahu FedEx kerana penggunaan bateri palsu dalam penarikan semula asal.

“Rantaian Bekalan FedEx sedang melakukan penarikan balik bateri Samsung bukan tulen kerana sesetengah daripadanya adalah tiruan. Program pengubahsuaian ini diuruskan oleh Rantaian Bekalan FedEx dan dikendalikan secara bebas daripada Samsung. Mana-mana pemilik yang terjejas harus menghubungi Rantaian Bekalan FedEx di 1-800-338-0163 atau pergi ke dalam talian di www.exchangemybattery.com untuk mendapatkan maklumat lanjut.”

Walaupun ini menyebalkan kerana nama Samsung dilampirkan pada telefon, ia bukanlah masalah besar kerana Galaxy Note 4 dihantar dengan bateri yang boleh diganti pengguna. FedEx sedang dalam proses menghantar kotak kepada pelanggan yang terjejas supaya mereka boleh menghantar semula bateri yang telah ditarik balik.

Adakah anda mempunyai Galaxy Note 4? Beritahu kami jika anda mengalami sebarang bengkak atau masalah dengan bateri anda sejak beberapa bulan lalu.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *