Ketegangan antara China dan AS mungkin akan meningkat lagi: Pakar China, Berita Asia Timur & Cerita Teratas

BEIJING – Pertemuan peringkat tinggi baru-baru ini antara pegawai dari China dan Amerika Syarikat telah mencetuskan cakap-cakap mengenai penahanan antara kedua-dua kuasa besar itu, tetapi seorang cendekiawan China yang terkenal berkata hubungan tidak mungkin menjadi cair.

Sebaliknya, tempoh apabila ketegangan kelihatan semakin reda ini adalah sementara, dan hubungan akan terus bertambah buruk kerana Washington berkemungkinan besar akan memberikan tekanan lanjut ke atas Beijing berhubung perdagangan, kata Profesor Shi Yinhong dari Universiti Renmin pada Isnin (11 Okt).

“Secara keseluruhannya, ketegangan nampaknya telah berhenti meningkat tetapi… pada masa hadapan, ini tidak akan berkurangan. Mungkin terdapat kurang retorik negatif, tetapi intipati hubungan itu adalah sama,” kata Prof Shi, yang adalah penasihat kepada Majlis Negara, Kabinet China.

Hubungan dua hala nampaknya menuju ke arah yang lebih baik baru-baru ini, dengan beberapa penglibatan antara pegawai atasan dari kedua-dua negara.

Tanda pertama ialah apabila Presiden AS Joe Biden menelefon rakan sejawatannya dari China Xi Jinping bulan lalu.

Beberapa minggu kemudian, eksekutif tertinggi Huawei Meng Wanzhou kembali ke China dari Kanada selepas pendakwa raya AS menarik balik perintah untuk ekstradisinya.

Minggu lalu, penasihat keselamatan negara AS Jake Sullivan bertemu diplomat terkemuka China Yang Jiechi untuk rundingan secara peribadi di Zurich.

Naib perdana menteri China Liu He juga mengadakan perbincangan maya mengenai perdagangan dengan wakil perdagangan AS Katherine Tai pada hujung minggu.

Tabloid Global Times juga telah menggunakan pendirian yang lebih berdamai dalam editorialnya, menunjukkan dalam sekeping baru-baru ini bahawa “jelas bahawa sikap pihak AS terhadap China telah diselaraskan”.

Tetapi Prof Shi kurang optimistik.

Beliau berkata: “Sesetengah orang di China agak terlalu optimistik. Orang China mempunyai ingatan yang singkat, jika Presiden AS walaupun tersenyum, mereka semua teruja.”

Beliau bercakap pada hari Isnin pada pelancaran buku di Pusat Pemikir China dan Globalisasi Beijing.

Buku, Konsensus Atau Konflik? China And Globalization In The 21st Century, mengandungi esei daripada pakar China dan asing yang antara lain membincangkan implikasi kebangkitan China.

Menunjuk kepada komen Cik Tai baru-baru ini mengenai dasar perdagangan AS dengan China, Prof Shi menyatakan bahawa beliau tidak menolak tarif baharu untuk “menekan atau menghukum” China kerana tidak memenuhi obligasi pembelian di bawah perjanjian perdagangan satu fasa.

Perang perdagangan AS-China akan berterusan, dan “pertempuran baru boleh muncul apabila AS mengambil langkah tambahan”, katanya.

Bercakap melalui pautan video pada acara yang sama, bekas naib menteri luar China He Yafei berkata dasar luar Washington semasa telah dibentuk oleh pergolakan domestik di AS – yang disebabkan oleh peningkatan perpecahan politik, peningkatan ketidaksamaan dan salah pengendalian pandemik Covid-19 .

“Mereka telah mencari kambing hitam dan musuh untuk melencong daripada krisis ini. Ini telah menjadi strategi utama dasar luar AS,” tambahnya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *