Ketahui cara menggunakan perisian automasi IT Puppet, bahagian dua – TechRepublic

Puppet Enterprise ialah perisian automasi untuk pentadbir dan perunding sistem IT. Beberapa minggu yang lalu saya menulis blog menggunakan Bahagian Satu daripada tutorial VM Pembelajaran Makmal Boneka. Dalam bahagian pertama tutorial, kami hanya menggunakan satu Puppet VM. Ini pada asasnya untuk tujuan pembelajaran, kerana Puppet biasanya berfungsi dalam konfigurasi induk/ejen dengan dua VM. Dalam siaran ini, saya akan menumpukan pada Bahagian Dua tutorial VM Pembelajaran Makmal Boneka, yang memerlukan penggunaan konfigurasi induk/ejen. Kami menggunakan tutorial yang dipaparkan dalam siaran Puppet Labs saya sebelum ini.

Selepas kami memastikan kami dikemas kini, kami boleh mengklon VM untuk mencipta yang baharu. Tutorial ini memandu anda melakukannya dalam VMware Fusion atau VirtualBox. Ikuti langkah ini untuk berbuat demikian dalam VMware Workstation.

1. Semasa masih log masuk ke VM Boneka anda, matikannya dengan menaip tutup -h sekarang.

2. Klik kanan VM Boneka Pembelajaran anda dan pilih Urus | Klon.

3. Anda boleh memilih untuk Mengklon Daripada Keadaan Semasa Dalam Mesin Maya.

4. Pilih Cipta Klon Penuh dalam tetingkap Clone Type pada wizard klon.

5. Beri nama dan kemudian klik melalui wizard yang lain. Ini akan bertindak sebagai ejen anda, yang boleh mempunyai sekurang-kurangnya 256 MB RAM (tuan harus mempunyai sekurang-kurangnya 512 MB). Saya telah meninggalkan saya pada 1 GB, hanya kerana saya boleh.

6. Mulakan vm master boneka anda.

7. Mulakan ejen boneka anda vm dan nyatakan bahawa anda menyalinnya jika ia meminta anda.

8. Pasang modul learningpuppet pada ejen VM dengan mengikut langkah berikut:

9. Pastikan master dan ejen VM boleh berkomunikasi melalui IP dan nama dengan mengikut langkah berikut:

Ini harus melengkapkan pemasangan VM kedua dan memastikan semua komunikasi antara VM induk dan ejen berfungsi sepenuhnya.

Menurut tutorial, ejen akan menarik data daripada induk secara berkala, tetapi anda juga boleh melakukannya secara manual. Untuk tujuan tutorial, mereka mahu anda kekal dengan menarik secara manual daripada induk. Berikut ialah arahan yang perlu anda ketahui untuk menarik data:

1. Untuk menyemak status, taip /etc/init.d/pe-puppet status.

2. Jika ia sedang berjalan dan anda ingin mematikannya, taip /etc/init.d/pe-puppet stop.

Dalam siaran akan datang, saya akan menggunakan kedua-dua master dan ejen VM untuk mula menjalankan automasi.

Adakah orang lain pernah melalui tutorial ini, atau adakah anda menggunakan versi boneka percuma atau perusahaan dalam persekitaran anda? Jika ya, saya ingin mendengar pendapat anda atau mendapatkan idea tentang tujuan anda menggunakannya.

Lauren Malhoit telah berada dalam bidang IT selama lebih 10 tahun dan telah memperoleh beberapa pensijilan pusat data. Beliau kini merupakan Penginjil Teknologi untuk Cisco yang memfokuskan pada ACI dan Nexus 9000. Beliau telah menulis selama beberapa tahun untuk TechRepublic, Te…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *