Kerja yang baik, dan kerja yang baik, di Cloud for Good

Untuk orang yang berfikiran dermawan yang telah memasuki IT dari dunia seni liberal dan ingin bekerja dari rumah, Cloud for Good, organisasi kecil No. 1 di ComputerworldSenarai Tempat Kerja Terbaik 2018 dalam IT, kelihatan seperti majikan yang sempurna.

Rakan kongsi Salesforce.org premium ialah syarikat B, yang bermaksud perniagaan untung yang diperakui oleh B Lab bukan untung sebagai memenuhi piawaian prestasi sosial dan alam sekitar tertentu, akauntabiliti dan ketelusan. Ia diasaskan oleh Tal Frankfurt, yang mempelajari Salesforce semasa dia bekerja sebagai pengumpul dana, cuba mengurus penderma, peserta dan sukarelawan dengan lebih baik di organisasi bukan untung untuk belia berisiko di Israel. Secara beransur-ansur, rakan sekerja bukan untung lain bertanya kepadanya tentang cara menggunakan platform itu, dan dia mula berunding.

Selepas berpindah ke Amerika Syarikat, beliau mengasaskan Cloud for Good pada tahun 2010 dan mula mengupah orang yang mempunyai kisah serupa. Dia bekerja dari pejabat rumah dan tidak melihat sebab untuk menyewa ruang komersial, jadi syarikat itu 100% maya. Kini berjumlah lebih daripada 50, pekerja berasal daripada latar belakang bukan untung atau pendidikan, diperakui Salesforce dan bekerja dari rumah. “Pekerja kami semua melihat kuasa platform ini untuk mengubah operasi [nonprofits]”kata Will Nourse, naib presiden operasi di syarikat itu dan dahulunya CIO di sebuah organisasi bukan untung. “Itulah yang membuatkan orang kami teruja.”

Kisah Kestril Lowrey adalah tipikal. Selepas menamatkan pengajian dengan jurusan berganda dalam antropologi dan teater, kemudian melanjutkan untuk memperoleh sarjana dalam teater persembahan, Lowrey bekerja untuk beberapa organisasi bukan untung di New York City. Walaupun memberontak terhadap tradisi keluarga bekerja dalam teknologi (bapa dan datuk dan neneknya bekerja untuk syarikat teknologi), Lowrey mendapati dirinya mengendalikan teknologi untuk majikannya. “Daripada sembilan orang pejabat, saya seorang sahaja yang tahu cara membetulkan pencetak.” Beliau menyertai Cloud for Good pada tahun 2014 dan kini menjadi arkitek penyelesaian.

Lara Hoke, seorang perunding awan kanan yang mempunyai ijazah dalam seni halus dan merupakan seorang pelukis yang mapan, berasal dari organisasi bukan untung seni di San Francisco. Apabila dia mempelajari Salesforce, dia semakin berminat dengan teknologi itu, “tetapi saya mahu bekerja untuk organisasi berasaskan misi,” katanya. Dia berkata latar belakang seninya membantunya berfikir secara kreatif tentang cara membantu organisasi bukan untung menggunakan Salesforce untuk kelebihan terbaik mereka. “Tugas terbesar kami adalah sebagai penyelesai masalah,” katanya. “Apabila anda melukis, selalunya itulah yang anda lakukan. Anda tidak semestinya tahu apa jawapannya… tetapi anda menikmati proses memikirkannya.”

Walaupun bekerja sendirian di rumah mereka, minat bersama pekerja dalam organisasi bukan untung menyediakan asas untuk budaya bersatu padu di syarikat. “Kami mempunyai semangat kerjasama dan komuniti yang kuat” yang datang daripada tujuan bersama, kata Lowrey. “Kita semua mahu membantu badan bukan untung menggunakan teknologi untuk kebaikan.”

Tetapi Frankfurt mengambil langkah yang disengajakan untuk membina itu dan mewujudkan budaya untuk menyatukan pekerja yang tersebar di antara 15 negeri, tiga wilayah Kanada, dan Belanda. Pertama, dia berhati-hati untuk mengupah orang yang boleh bekerja secara bebas di rumah tanpa berasa terlalu terasing. Kedua, dia menetapkan jangkaan dan matlamat yang jelas, mentakrifkan dengan tepat rupa kejayaan. Ketiga, beliau melakukan usaha yang berdedikasi untuk membina hubungan dan memupuk kerjasama.

Sebagai contoh, pekerja menggunakan video Zoom sebagai cara komunikasi utama mereka dengan satu sama lain dan pelanggan. “Semua panggilan adalah panggilan video,” kata Frankfurt. “Saya tidak ingat kali terakhir seseorang menghubungi saya melalui telefon saya.” Untuk kemesraan, pekerja berkumpul secara maya di bilik sembang khusus untuk minat bersama seperti keibubapaan atau sukan. Frankfurt mengadakan waktu pejabat terbuka di bilik sembangnya sebulan sekali.

“Saya berasa lebih berhubung dengan rakan sekerja saya di Cloud for Good berbanding dengan rakan sekerja yang saya lihat di pejabat setiap hari” dalam kerja pejabat sebelumnya, kata Lowrey. Dan setiap bulan atau lebih, dia berkumpul secara peribadi dengan beberapa pekerja Cloud for Good yang lain di New York.

Nourse menyertai Cloud for Good hampir lima tahun lalu, apabila ia hanya mempunyai 10 pekerja. Pada masa itu, syarikat itu menggunakan Google Apps dan Hangouts, tetapi ia mengatasi mereka apabila bilangan pekerja meningkat. Jadi ia berpindah dari Google ke Office 365 dan dari Skype ke Zum.

Terdapat juga sentuhan peribadi yang membantu pekerja berasa dikenali, diiktiraf dan dihargai. Syarikat itu mempunyai “kumpulan penjagaan” yang menyediakan hadiah yang diperibadikan untuk hari lahir pekerja dan ulang tahun kerja, kata Nourse. “Mereka memberi saya, seorang jurugambar amatur, sijil hadiah untuk berjalan-jalan bergambar di sekitar Boston, ” katanya. “Perkara kecil seperti itu sangat membantu untuk memastikan orang ramai berasa bersepadu dan melabur.”

Lebih lanjut mengenai Tempat Terbaik untuk Bekerja dalam IT:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *