Kerajaan baharu Hong Kong hanya patriotik akan lebih cekap dalam menangani masalah perumahan: Carrie Lam, Berita Asia Timur & Cerita Teratas

HONG KONG – Dengan “sistem pilihan raya yang lebih baik” di mana hanya patriot memerintah, pemimpin Hong Kong berkata kerajaan akan menjadi lebih cekap apabila ia datang untuk menyelesaikan masalah perumahan, sebagai tanda bahawa ia mahu mengambil lembu dengan tanduk.

Ketua Eksekutif Carrie Lam pada Selasa (21 Sept) menyatakan perkara itu apabila diminta menjawab laporan Reuters minggu lalu bahawa pegawai China memberitahu taikun Hong Kong dalam mesyuarat tertutup tahun ini bahawa mereka harus menyokong kepentingan Beijing dan membantu menyelesaikan kekurangan perumahan.

Puan Lam enggan mengulas mengenai laporan itu, menyebutnya “khabar angin”.

“Apa yang boleh saya katakan ialah kerajaan pusat amat mementingkan isu sara hidup di Hong Kong. Dengan sistem pilihan raya yang lebih baik, kecekapan tadbir urus kerajaan Hong Kong harus dipertingkatkan,” katanya.

Ketua Eksekutif seterusnya berkata dengan perubahan dasar yang dimulakan oleh kerajaan semasa, termasuk pengenalan rumah permulaan dan mempertingkatkan skim pemilikan rumah, “kami kini menangani masalah bekalan tanah”.

Puan Lam menyatakan bahawa sebahagian daripada tanah itu dipegang oleh pemaju tetapi berkata jika perlu, kerajaan boleh mengambil semula tanah persendirian di bawah undang-undang.

“Saya percaya mereka (pemaju) sanggup menyokong dasar tanah kerajaan, seperti skim perkongsian tanah. Kami berkongsi penggunaan tanah pada asas 70 hingga 30 peratus, jadi daripada 15,000 unit rumah peralihan yang komited, lebih separuh tanah telah dipinjamkan kepada kami secara percuma oleh pemaju,” tambahnya.

Di bawah skim yang pada mulanya menerima sambutan hangat apabila ia dilancarkan pada Mei 2020, pemaju boleh memohon untuk membina di atas peratusan tanah lapang yang lebih tinggi. Tetapi mereka mesti menggunakan sekurang-kurangnya 70 peratus daripada keluasan lantai tambahan untuk perumahan awam, manakala baki 30 peratus lagi boleh untuk unit persendirian.

Hong Kong adalah rumah kepada beberapa hartanah paling mahal di dunia, dengan perumahan yang tidak mampu dimiliki dan kekurangan bekalan menyumbang kepada rasa tidak puas hati yang mendalam dalam kalangan penduduk.

Nisbah pemilikan rumah di Hong Kong jatuh ke paras terendah 20 tahun pada 49.8 peratus pada 2019, selepas lonjakan hampir empat kali ganda dalam harga rata dalam 15 tahun. Ia melantun semula kepada 51.2 peratus pada akhir 2020 tetapi masih jauh di bawah paras 60 peratus yang dilihat dalam ekonomi mewah.

Kesengsaraan perumahan dilihat oleh Beijing sebagai punca kepada protes anti-kerajaan 2019 di Hong Kong.

Ramai pembesar bandar telah mendapat manfaat daripada pasaran hartanah yang berkembang pesat yang telah mewujudkan kumpulan hartanah yang luas dan seakan-akan monopoli yang boleh membuat tawaran tinggi di lelongan tanah.

Beijing telah berusaha untuk mengekang kuasa taikun itu.

Di bawah sistem pilihan raya baharu bandar itu di mana Jawatankuasa Pilihan Raya yang berkuasa memilih pemimpin bandar dan sebahagian daripada parlimen, keahliannya telah diperluaskan kepada 1,500 daripada 1,200. Tetapi pemimpin perniagaan dan pembesar hartanah diberi lebih sedikit kerusi di meja.

Dr Willy Lam, pemerhati lama China dan pengarang buku mengenai Parti Komunis China, memberitahu The Straits Times bahawa Presiden Xi Jinping telah menegaskan sejak beberapa tahun lalu bahawa perlu ada “bidang kuasa menyeluruh” ke atas Hong Kong.

Sehingga sedekad lalu, Beijing tidak akan campur tangan dalam ekonomi Hong Kong, tetapi keadaan tidak lagi sama, katanya.

Tanda paling jelas bahawa Beijing mahu masalah perumahan diselesaikan pada akhir Julai apabila pegawai tertinggi Beijing dalam hal ehwal Hong Kong Xia Baolong menyatakan bahawa dia berharap bandar itu tidak lagi mempunyai rumah dalam sangkar dan rumah yang dipecah bahagi menjelang 2049.

Beberapa hari kemudian, Nan Fung Development menjadi pemaju pertama yang memohon di bawah skim perkongsian tanah untuk menyediakan perumahan awam. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Sun Hung Kai, Henderson Land dan Wheelock turut menyertai program itu, manakala New World dan Henderson Land menderma tanah luar bandar sebagai rizab untuk perumahan sosial.

“Mesej tersirat (dari Beijing) ialah pemaju besar Hong Kong ini termasuk Henderson dan (orang besar seperti) Li Ka Shing harus memberi lebih banyak peluang kepada perusahaan milik kerajaan untuk membida tanah supaya harganya terhad,” kata Dr. Lam.

Dalam senario sedemikian, had dasar ini juga akan didedahkan, kerana “sebahagian besar hasil (kerajaan) datang daripada penjualan tanah”, tambahnya. “Jadi ini adalah soalan yang sukar bagi sesiapa yang menjadi ketua eksekutif seterusnya.”

Satu lagi kemungkinan hasil campur tangan Beijing ialah pasaran hartanah Hong Kong secara beransur-ansur akan dikuasai oleh pemain tanah besar, tidak seperti bagaimana konglomerat tempatan memindahkan syarikat British pada masa lalu, kata Dr Lam.

Firma hartanah Hong Kong telah mengalami tekanan jualan yang tinggi di bursa, dengan pelabur berpendapat usaha kemakmuran bersama Beijing boleh menyasarkan golongan besar ini.

Tetapi sesetengah seperti Profesor Madya Alfred Wu dari Sekolah Dasar Awam Lee Kuan Yew percaya kepentingan pembiayaan tanah kepada Beijing mungkin bermakna ia akan menjadi ringan.

“Mereka pasti akan campur tangan untuk mengekalkan kestabilan rejim tetapi saya tidak fikir gangguan itu akan berterusan,” katanya.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *