Kembaralah dunia tanpa meninggalkan rumah anda dengan menonton filem-filem perjalanan ini

Keindahan buku dan filem ialah ia boleh membawa anda ke masa dan tempat yang baharu.

Memandangkan semua sekatan perjalanan dan penerbangan yang dibatalkan, ia mungkin berasa sedikit tertekan untuk tersekat. Lagipun, hanya ada banyak yang boleh dilakukan di Bangkok sebelum kita mula merasa terkurung, dan dengan penjarakan sosial semakin diperlukan, adalah yang terbaik dan paling selamat untuk benar-benar tinggal di rumah.

Daripada berlarutan dalam kesedihan, puaskan nafsu berkelana anda dengan satu atau dua filem. Anda juga boleh meluangkan masa ini untuk mendapatkan inspirasi untuk perjalanan seterusnya selepas situasi COVID-19 berakhir. Inilah senarai penuh kami.

Mereka yang pernah menonton mana-mana salah satu filem daripada Trilogi Sebelum (Sebelum Matahari Terbit, Sebelum Matahari Terbenam dan Sebelum Tengah Malam) tahu bahawa lokasi memainkan peranan yang besar. Setiap filem yang lembut dan hidup berkisarkan beberapa jam di lokasi tertentu, menjadikan latar belakangnya sama seperti pelakon utama seperti dua kekasih dalam filem itu. Pergi mengembara melalui Vienna, Paris dan Greece sambil anda mengikuti kisah cinta Jesse (Ethan Hawke) dan C茅line (Julie Delpy) pada tiga masa berbeza dalam hidup mereka.

Filem Wes Anderson adalah antara yang paling terkenal dalam sejarah sinematik. Kegemarannya terhadap motif visual dan simetri menjadikan setiap karya menakjubkan untuk ditonton dan The Grand Budapest Hotel adalah salah satu daripada, jika bukan yang paling, karya terkenal. Filem ini merangkumi pelbagai tema seperti persahabatan, fasisme dan kesetiaan serta garis plot yang berlapis-lapis yang berlaku dalam visual yang diilhamkan di Eropah.

Pengakhiran Titanic menggambarkan percutian yang menakutkan dalam pelayaran, tetapi itu tidak menghilangkan hakikat bahawa adegan muram dan dalaman mewah adalah latar belakang yang sesuai untuk filem itu. Percintaan angin puyuh bertemu kabin mewah dan pemandangan yang indah — siapa yang boleh meminta lebih banyak?

Komedi romantik 1999, Notting Hill, membintangi pelakon Hugh Grant dan Julia Roberts ketika mereka mengemudi cinta dan perhatian media. Kebanyakan penggambaran filem itu adalah di Portobello Road, di daerah Notting Hill yang pelik di London, memberi inspirasi kepada gerombolan pelawat setiap tahun untuk melawat dan mencipta semula adegannya. Walaupun tanpa mengembara, seseorang sentiasa boleh hidup secara vicariously melalui filem klasik ini untuk percintaan luar negara tidak seperti yang lain.

Hayao Miyazaki telah dikenali untuk meninjau lokasi kehidupan sebenar untuk filemnya, dan Spirited Away, salah satu filem animasi yang paling digemari oleh Studio Ghibli, tidak berbeza. Filem ini mengisahkan Chihiro muda ketika dia ditarik ke dunia rohani semasa cuba menyelamatkan ibu bapanya. Ia merakamkan pemandangan indah yang diilhamkan oleh beberapa landskap paling menarik di Jepun, dengan sempurna memenuhi mana-mana kecenderungan nafsu merayau dalam masa yang mencabar ini.

Tahun ialah 2000. Latar belakangnya? Pantai. Leonardo Di Caprio membintangi filem ini sebagai backpacker yang mencari pulau yang bersih dan tidak berpenghuni dengan pantai dan lagun tersembunyi yang indah di Teluk Thailand. Air yang jernih dan pantai berpasir putih yang dipaparkan dalam filem itu dirakamkan di Ko Phi Phi, sebuah kepulauan pulau yang terletak di Wilayah Krabi, Thailand.

Siapa yang boleh melupakan semua lagu lirik dan nota tali pinggang dalam The Sound of Music? Perbukitan Austria filem ini menjadi latar belakang keluarga von Trapp ketika mereka mengemudi cinta, tugas dan perang semasa Perang Dunia Kedua. Mungkin sukar untuk melakukan perjalanan sekarang, tetapi filem ini mungkin memberi inspirasi kepada anda untuk menempah penerbangan seterusnya yang tersedia ke Salzburg untuk Jelajah Sound of Music yang asal.

Sebelum dunia terkurung, perjalanan perlahan mula meningkat semula. Laluan yang indah menjadikan perjalanan sebahagian daripada destinasi anda, dan ditambah pula dengan hiasan dan perkhidmatan yang mewah, apa lagi yang boleh diminta oleh sesiapa sahaja? Sekiranya anda teringin untuk menaiki kapal terbang, puaskan nafsu berkelana anda dengan tayangan Pembunuhan di Orient Express. Kereta api trans-Eropah yang mewah adalah rumah kepada kejadian jenayah yang akhirnya akan diselesaikan oleh Hercule Pierot, lakonan Kenneth Branagh.

Tiada filem tentang melancong ke luar sana yang lebih baik daripada Eat, Pray, Love. Mulakan pengembaraan bersama Elizabeth Gilbert (lakonan Julia Roberts) ketika dia, yang baru bercerai dan berada di persimpangan jalan, mendapati dirinya mengembara ke seluruh dunia dengan harapan untuk menemui dirinya. Dari India ke Itali dan Indonesia, filem ini pasti akan membawa anda bersiar-siar, semuanya dalam keselesaan rumah anda sendiri.

Artikel ini mula-mula muncul pada Gaya Hidup Asia Singapura.

Ikuti gambar harian kami di @lifestyleasiabk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *