Kembara cahaya bulan: Kembara malam terbaik di Hong Kong

Pemandangan latar langit dan pelabuhan yang diterangi cahaya, percubaan untuk melihat bintang. Ini adalah pilihan kami untuk mendaki malam terbaik di Hong Kong.

Dengan lebih 75 peratus Hong Kong diliputi kehijauan, sukar untuk menjejaki semua takungan bersejarah, air terjun dan puncak yang ditawarkan oleh bandar yang menakjubkan ini. Tetapi jika anda mendapati haba melekit dan lembap terlalu banyak untuk ditanggung, cuba buat trek pada waktu malam ia adalah pengalaman yang sama sekali berbeza: lebih sejuk, kurang menuntut dan bercahaya bintang (atau mungkin, bercahaya pencakar langit).

Mari mulakan dengan latar langit Hong Kong! Tidak perlu menjelaskan yang ini, pemandangan dari Victoria Peak pada waktu malam adalah menakjubkan. Ini adalah perjalanan yang agak mudah melalui kehijauan yang indah dengan lebih daripada satu tempat tinjau. Mulakan di pintu masuk Taman Desa Pok Fu Lam dan terus berjalan di Jalan Takungan Pok Fu Lam. Anda mempunyai pilihan di sini untuk menuju ke titik pandangan Mount High West yang terletak di dalam taman desa. Jika tidak, ikuti sepanjang jalan ke Lugard Road, berhenti di tempat peninjau dan kemudian pergi ke The Peak Tower.

Anda boleh menaiki mana-mana bas ke pintu masuk Taman Desa Pok Fu Lam di Jalan Takungan Pok Fu Lam (termasuk bas NWFB 30X dan 4X, CTB 7 dan Bas Mini Hijau 22 dari Central). Untuk mengurangkan kenaikan ini separuh, mulakan di Lugard Road.

Jarak: 6km (3.5bt) | Tempoh: 2-3 jam | Kesukaran: pemula

Mudah dengan laluan ringkas yang satu ini sesuai untuk pengembara malam yang serba baharu. Langkau menunggu di puncak untuk lampu bandar menyala dengan bermula selepas matahari terbenam. Untuk mengelak terlepas sebarang sudut pandangan, mulakan dari Gunung Butler dan naik Sir Cecil’s Ride ke Red Incense Burner Summit. Luangkan masa anda dengan yang ini dan jangan ragu untuk keluar dari denai utama (tetapi tidak terlalu jauh!) untuk mendapatkan pemandangan menyeluruh ke Central, Harbour dan Kowloon. Titik pandangan Braemar Hill hanya jauh sedikit dari Red Incense Burner Summit.

Anda boleh menaiki MTR ke Stesen Admiralty dan menaiki Bas Mini Hijau 24M dan turun di “Mount Butler Block C & D”. Untuk mengurangkan pendakian ini kepada berjalan-jalan, anda sentiasa boleh pergi ke perhentian bas Bukit Braemar (atau mana-mana perhentian bas berdekatan) dan berjalan kaki singkat ke tempat tontonan Bukit Braemar.

Jarak: 3km (1.8bt) | Tempoh: 1 jam | Kesukaran: pemula

Berhati-hati, yang ini adalah untuk pejalan kaki yang berpengalaman. Walaupun bukan yang paling meletihkan pada siang hari, adalah baik untuk berhati-hati semasa mendaki pada waktu malam. Cuba mendaki yang ini pada waktu siang sebelum melakukan kerana ia boleh menjadi sangat menggembirakan dalam gelap tetapi pemandangannya menakjubkan dan berbaloi dengan pendakian yang berbahaya. (Sila ambil perhatian: Kenaikan mempunyai beberapa bahagian yang memerlukan penggunaan tali.)

Kowloon Peak adalah sebahagian daripada Taman Desa Ma On Shan dan mempunyai tebing “bunuh diri” yang terkenal yang kebetulan menjadikan tempat foto yang sangat cantik dengan berhati-hati. Di dalam taman, pergi ke Jalan Fei Ngo San di mana anda akan menemui pagoda dan Titik Pandangan Puncak Kowloon. Anda akan dapat melihat Lion Rock, Mount Davis, Victoria Peak dan Mount Butler serta banyak lagi dari sini. Mendaki merentasi Bukit Gajah untuk sampai ke puncak dan kemudian turun (dengan berhati-hati) ke tebing di mana anda akan disambut dengan pemandangan panoramik. Ambil masa anda!

Anda boleh menaiki MTR ke Stesen City One di laluan Tuen Ma, dan kemudian menaiki bas mini (seperti Bas Mini Hijau 65A dan 65K) dari Exit D. Turun di Terminal Bas Wong Nai Tau.

Jarak: 9km (5.6bt) | Tempoh: 4-5 jam | Kesukaran: Pertengahan kepada Maju

Kenaikan bersejarah yang mesra pemula ini adalah perjalanan yang mudah dan agak singkat. Dinamakan untuk lanun yang menawan kawasan itu semasa Dinasti Ming, bukit itu kemudiannya dirampas oleh British yang membina stesen tentera, termasuk bateri senjata api. Ia bermula di bekas perkampungan nelayan dan mengembara melepasi runtuhan dan peninggalan, termasuk Bateri Gough dan Bateri Pottinger (kebanyakannya hilang akibat tumbuh-tumbuhan). Jika boleh, mulakan sebelum matahari terbenam.

Pergi ke Stesen Yau Tong dan ambil Exit A1 ke Domain Mall. Naiki eskalator ke tingkat bawah pusat beli-belah dan keluar dari belakang (bersebelahan Restoran Tai Hing) dan terus ke Ko Chiu Road. Berjalan melepasi Estet Lei Yue Mun, belok kanan dan berjalan mendaki ke arah Tanah Perkuburan Kekal Tseung Kwan O sehingga anda melihat pintu masuk Wilson Trail ‘Pau Tai Shan’ (Puncak Syaitan).

Jarak: 3-4.4km (1.8-2.7bt) | Tempoh: 1-2 jam | Kesukaran: pemula

Ah, kembar yang dahsyat. Malah, mungkin mereka yang bukan profesional harus melangkau sahaja entri ini ini mungkin kenaikan yang paling mencabar dalam senarai. Masih disini? Pendakian melepasi Twin Peaks dan Violet Hill membawa anda dari Takungan Wong Nai Chung ke Stanley. Sebahagian daripada peringkat pertama Wilson Trail Hong Kong, pendakian ini menampilkan kehijauan dan bunga mekar, gunung dan air yang indah. Berakhir di Stanley Gap Road.

Pergi ke Takungan Wong Nai Chung dari Central, anda boleh menaiki Citybus 6 dan Green Minibus 66 ke Parkview di Tai Tam Reservoir Road.

Jarak: 5km (3.1bt) | Tempoh: 2-3 jam | Kesukaran: Maju

Jangkakan ramai pejalan kaki dengan peralatan kamera di sekeliling anda Garden Hill popular di kalangan jurugambar malam. Kurang mendaki, “perjalanan bandar” ini (baca: 15 minit berjalan kaki) ada dalam senarai kerana ia benar-benar tempat yang indah pada waktu malam untuk melihat ke seberang bandar.

Terdapat beberapa cara untuk melakukan berjalan kaki ini. Anda boleh menaiki MTR sama ada ke Stesen Shek Kip Mei dan bermula dari Exit A atau ke Stesen Sham Shui Po dan bermula dari Exit D2. Pergi ke Rumah Mei Ho dan kemudian berjalan ke atas bukit.

Jarak: kira-kira 1km (0.6bt) | Tempoh: 10-20 minit | Kesukaran: pemula

Dan bagi peminat pendakian klasik Hong Kong yang lain, termasuk Lion’s Rock dan Dragon’s Back, lihat beberapa sebutan di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *