Kemas kini Windows 11 & Windows 10 kini akan tamat tempoh untuk prestasi yang lebih baik

KB5006670 ialah sebahagian daripada Windows 10 October 2021 Patch Tuesday dan ia mengandungi pembetulan pepijat, kemas kini keselamatan dan peningkatan yang telah diuji untuk perkhidmatan Windows. Secara lalai, kemas kini terkumpul ini dipasang secara automatik untuk semua pengguna secepat mungkin, tetapi ia nampaknya menyebabkan isu baharu untuk sesetengah orang.

KB5006670 ialah keselamatan yang penting, tetapi nampaknya tampung itu telah memperkenalkan satu lagi isu pencetakan untuk pencetak berasaskan rangkaian, menurut laporan pengguna di forum dan platform media sosial kami seperti Reddit. Di media sosial, pentadbir telah mengadu tentang isu pencetakan dengan pencetak rangkaian mereka selepas mereka menggunakan Patch Oktober 2021.

Pepijat dalam kemas kini kumulatif mandatori untuk Windows 10 versi 2004 atau lebih baru menghalang pengguna daripada mencetak. Dalam perbualan dengan kami, berbilang pengguna menceritakan pengalaman buruk mereka dengan Windows Update, sambil menambah bahawa pencetak rangkaian mereka berhenti berfungsi buat kali ketiga selepas kemas kini ini.

“Apabila mencetak ke pencetak rangkaian dengan pemacu Jenis 4 ia tidak bertindak balas selama 15 saat atau lebih kemudian akhirnya mencetak. Dokumen itu mengatakan tidak bertindak balas, berputar, kemudian akhirnya selesai,” seorang pengguna menyerlahkan masalah mereka dengan Patch Oktober 2021 Windows 10 Selasa.

“Nampaknya banyak Pelayan Windows (2019) selepas sama ada kemas kini KB5006765 atau (tekaan saya) KB5006672 telah menetapkan jenis rangkaian kepada “peribadi” dan bukannya “domain”. Ini menyebabkan tetapan tembok api tingkap yang salah digunakan,” seorang pengguna dicatatkan dalam benang Reddit.

“Memulakan semula perkhidmatan nla (kesedaran lokasi rangkaian) menyelesaikan masalah (jenis rangkaian adalah domain semula) sehingga but semula seterusnya,” tambah mereka.

Perlu diingat bahawa isu ini tidak meluas dan tidak semua pengguna mengalami masalah dengan pencetakan rangkaian, tetapi nampaknya terdapat beberapa isu lain dalam kemas kini terkini Windows 10.

Sebagai contoh, sesetengah pengguna berkongsi peranti mereka tidak dapat memuat turun dan memasang KB5006670, yang lain melaporkan bahawa peranti mereka ranap dengan Skrin Kematian Biru, manakala yang ketiga menyerlahkan isu dengan SmartCards dan stylus.

Kemas kini Windows 10 yang baru dikeluarkan juga gagal dipasang untuk sesetengah pengguna dengan mesej ralat seperti 0x8007000d. Mesej ralat misteri ini adalah sesuatu yang dilaporkan pada awal tahun ini dan tahun lepas. Kegagalan kemas kini turut disertai dengan ralat mesej lain yang berbunyi seperti: “Kami akan cuba memuat turun kemas kini semula kemudian”.

Ingat bahawa kod ralat mungkin berbeza-beza dan nampaknya ia adalah kesalahan Microsoft, jadi tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menangani kegagalan pemasangan. Terdapat beberapa penyelesaian yang melibatkan pemasangan manual atau Alat Penciptaan Media, tetapi kaedah ini mungkin berfungsi atau tidak

Microsoft belum lagi mengakui isu secara terbuka, dan ia tidak membalas maklum balas pengguna dalam Hab Maklum Balas.

Jika kemas kini telah mencipta lebih banyak masalah daripada yang telah diselesaikan dan anda mahu dapat melancarkan semula peranti ke keadaan sebelumnya, ikut langkah ini untuk menyahpasang tampung:

Pop timbul nyahpasang kemas kini akan muncul dan anda akan diminta untuk but semula peranti anda.

Sebagai sebahagian daripada model servis yang dikenali sebagai “Windows as a Service”, versi Windows 11 dan Windows 10 menerima kemas kini bulanan dengan pembetulan keselamatan dan am.

Terdapat dua jenis Kemas Kini Windows terutamanya: “kemas kini ciri” dan “kemas kini kualiti.” Setiap satu menyampaikan set pembetulan pepijat atau ciri yang berbeza, dan kemas kini kualiti tidak boleh dilangkau. Contohnya, kemas kini Patch Tuesday dipasang secara automatik melainkan anda menjeda kemas kini secara manual menggunakan Windows Update atau Windows Update for Business.

Untuk kedua-dua Windows 10 dan Windows 11, kemas kini keselamatan “B” dikeluarkan pada setiap Patch Selasa, manakala kemas kini kualiti pilihan dikeluarkan pada minggu ketiga atau keempat bulan itu. Kemas kini ini mengandungi pembetulan pepijat yang penting dan ia dihantar dalam tempoh masa tertentu.

Jika anda menjeda atau melangkau kemas kini, ini boleh mengakibatkan kemas kini tertunggak dan meningkatkan saiz pakej kemas kini. Untuk prestasi Windows Update yang lebih baik, Microsoft kini telah mula mengalih keluar kemas kini kualiti yang lebih lama daripada pelayan Windows Update dan kemas kini yang dialih keluar ini akan muncul sebagai “kemas kini tamat tempoh”.

Pakej yang lebih lama dan berlebihan kini akan tamat tempoh secara automatik, yang boleh meningkatkan prestasi Kemas Kini Windows dan mengurangkan saiz cache kemas kini. Kemas kini yang lebih lama digantikan dengan kemas kini yang lebih baru, dan ini akan menyebabkan masa imbasan Kemas Kini Windows yang lebih singkat.

Syukurlah, kemas kini kumulatif (Patch Tuesday) termasuk pembetulan daripada semua kemas kini lama yang telah diterbitkan untuk sistem pengendalian. Jika pakej kemas kini telah tamat tempoh, anda masih akan menerima pembetulan yang terkandung dalam pakej kemas kini tamat tempoh apabila anda memasang keluaran Patch Tuesday yang terkini.

Pakej yang telah tamat tempoh tidak akan muncul dalam hasil imbasan Kemas Kini Windows dan ia juga boleh mengurangkan penggunaan data internet, yang amat penting apabila anda mempunyai sambungan internet yang terhad.

“KB ini tidak lagi tersedia daripada Kemas Kini Windows, Katalog Kemas Kini Microsoft atau saluran keluaran lain. Kami mengesyorkan anda mengemas kini peranti anda kepada kemas kini kualiti keselamatan terkini. Kemas kini kualiti keselamatan terkini adalah kumulatif dan mengandungi semua isu yang ditangani dalam kemas kini ini, “kata Microsoft dalam dokumen yang dikemas kini.

Kemas kini Windows 10 tamat tempoh

Kemas Kini Windows dinilai untuk tamat tempoh secara tetap dan status “tamat tempoh” akan muncul di tapak web Microsoft, seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di atas.

Untuk Windows 11, Microsoft juga sedang menguji ciri yang dipanggil “Kemas Kini Pakej Tindanan” yang disebut-sebut sebagai cara baharu untuk menyampaikan penambahbaikan sebelum tampung besar digunakan. Dengan “Pakej Tindanan Kemas Kini” baharu, Microsoft boleh menyampaikan peningkatan beberapa bahagian OS sebelum menghantar kemas kini bulanan atau ciri.

Pakej Tindanan Kemas Kini yang pertama dikeluarkan bersama Build 22478 untuk Windows Insiders dan pada masa ini tersedia untuk bilangan pengguna yang terhad tanpa perubahan yang ketara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *