Kemas kini Windows 10 seterusnya akan menambah baik Tetapan Storan

Microsoft telah pun mula mengusahakan kemas kini ciri seterusnya untuk Windows 10 dengan nama kod “20H2”, yang mungkin tidak disertakan dengan sebarang peningkatan yang ketara kerana Microsoft merancang untuk membuat 20H2 satu lagi kemas kini kecil gaya pek perkhidmatan.

Walaupun Windows 10 20H2 (kemas kini musim luruh 2020) tidak akan dipenuhi ciri seperti 20H1, ia masih akan memperkenalkan penambahbaikan kecil kerana gergasi teknologi itu merancang untuk menumpukan pada penghalusan dan pembetulan pepijat sekurang-kurangnya sekali setahun sebelum melancarkan peningkatan besar.

Microsoft baru-baru ini telah mengeluarkan binaan pratonton baharu untuk pengguna yang mendaftar dalam Fast Ring dan ia disertakan dengan penambahbaikan untuk Tetapan Storan.

Binaan pratonton termasuk pengesyoran pembersihan pengguna baharu dalam Tetapan Storan untuk membantu anda menyingkirkan fail dan apl yang tidak digunakan. Tetapan Storan yang dikemas kini akan menyertakan halaman baharu yang dipanggil ‘Cadangan Pembersihan’ di mana anda boleh menemui senarai fail besar dan tidak digunakan serta maklumat storan terperincinya.

Walaupun Windows masih tidak dapat meramalkan sama ada pengguna harus memadamkan fail peribadi mereka, Tetapan Storan hanya akan mengumpulkan semua calon yang mungkin berdasarkan saiz dan penggunaan mereka.

Tetapan Storan Windows 10

Contohnya, Tetapan Storan akan memasukkan fail besar atau tidak digunakan daripada desktop anda dalam pengesyoran pembersihan dan anda boleh mengalih keluarnya dengan beberapa klik.

Microsoft juga sedang mengusahakan perubahan lain yang menambah baik ciri pembersihan Storage Sense. Dalam binaan pratonton, Microsoft telah memperkenalkan perubahan baharu yang akan menyekat Storage Sense daripada mengalih keluar Muat Turun apabila folder disegerakkan kepada pembekal awan sebagai OneDrive.

“Berdasarkan maklum balas, jika folder Muat Turun anda disegerakkan kepada pembekal awan, kami akan melumpuhkan pilihan untuk mempunyai Storage Sense secara automatik mengosongkan folder Muat Turun anda pada kitaran,” kata Microsoft.

Mengikut jadual keluaran biasa Microsoft, kemas kini Windows 10 20H2 dijangka akan mula dilancarkan pada bulan Oktober atau November.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *