Kemas Kini Windows 10 Mei 2019: Penambahbaikan terbaik yang terbaik

Microsoft Chromium Edge bermula dengan mantap dan penyemak imbas telah dipuji oleh komuniti. Walaupun Google mengalu-alukan Microsoft ke komuniti Chromium ‘sumber terbuka’, beberapa perkhidmatan besar yang dimiliki Google tidak berfungsi dengan baik dalam Edge baharu.

Awal hari ini, pengguna melihat bahawa reka bentuk baharu YouTube tidak disokong dalam Edge baharu. Ternyata Google juga tidak menyenarai putih pelayar Chromium Edge pada YouTube Music dan anda tidak boleh menggunakan perkhidmatan penstriman muzik dalam penyemak imbas baharu.

Jika anda melawati YouTube Music dalam Edge berasaskan Microsoft Chromium, anda akan disambut dengan mesej ralat “Maaf, YouTube Music tidak dioptimumkan untuk penyemak imbas anda. Semak kemas kini atau cuba Google Chrome” dan perkhidmatan itu tidak boleh diakses.

Walaupun enjin penyemak imbas adalah sama seperti Chrome, perkhidmatan Google nampaknya mengekalkan senarai putih dan Chromium Edge tidak disenarai putih secara lalai kerana ia mempunyai rentetan ejen pengguna baharu. Edge lama disokong sepenuhnya oleh YouTube, YouTube Music, Google Drive, Google Meet dan Google Docs.

Ia tidak sepenuhnya jelas apabila masalah pertama kali muncul dan Google atau Microsoft masih belum mengeluarkan kenyataan mengenai masalah itu.

Terima kasih atas petua, Aditya!

Jika begitu, saya tidak akan menggunakan edge sama sekali, saya sudah selesai dengan anti-daya saing google (menjijikkan)

Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 disertakan dengan senarai penambahbaikan yang panjang dan walaupun tidak terdapat terlalu banyak ciri baharu, ada sesuatu untuk semua orang. Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 mempunyai banyak lagi tawaran daripada Kotak Pasir Windows, Tema Cahaya dan kawalan Kemas Kini Windows yang dipertingkatkan.

Windows 10 versi 1903 mempunyai lebih sedikit ciri baharu utama berbanding versi 1809, tetapi anda akan melihat beberapa peningkatan yang bagus. Berikut ialah yang anda mungkin mahu naik taraf untuknya.

Tetapan kecerahan

Dalam versi Windows yang lebih lama, sistem mengekalkan dua kecerahan paparan berbeza apabila peranti berada dalam mod bateri dan dipalamkan masuk. Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 menetapkan hanya satu tetapan biasa untuk kedua-dua senario.

Kecerahannya tidak berubah apabila anda mencabut palam komputer riba anda.

Ikon Penjelajah Fail

Microsoft juga sedang mengemas kini ikon File Explorer, jadi ia kelihatan lebih baik dengan tema cahaya baharu. Anda akan perasan bahawa ikon File Explorer kini mempunyai warna yang lebih gelap dengan warna yang sama dan ia kelihatan lebih elegan.

Memuat turun pengisihan folder

Windows 10 versi 1903 juga mengemas kini pengisihan folder muat turun lalai. Biasanya, pengguna tidak menukar nama fail sebelum memuat turunnya dan nama lalai tidak selalunya sangat diingati. Akibatnya, fail yang dimuat turun baru-baru ini hilang dalam folder muat turun.

Microsoft sedang mengemas kini File Explorer untuk menunjukkan fail yang paling baru dimuat turun di bahagian atas senarai tanpa mengira nama fail. Perlu diingat bahawa Microsoft tidak akan mengubah pengisihan jika anda telah mengubah suai pengisihan semasa daripada lalai dalam apa jua cara.

Tab lalai Pengurus Tugas

Anda kini boleh menetapkan tab pilihan anda dalam Pengurus Tugas. Pada masa ini, apabila anda melancarkan Pengurus Tugas, ia membuka tab proses. Pada Kemas Kini Mei 2019, anda boleh menetapkan tab pilihan anda dan apabila anda melancarkan Pengurus Tugas sekali lagi, ia kini akan melompat terus ke tab pilihan.

Sambungan Imej Mentah

Sesetengah telefon pintar dan kamera menghasilkan fail imej mentah dan Windows terkini dikemas kini secara dramatik meningkatkan sokongan format fail mentah asli dalam Windows 10. Untuk meningkatkan sokongan mentah dalam Windows 10, pengguna juga dikehendaki memuat turun pakej Raw Image Extension (beta) daripada Microsoft Store.

Selepas memasang kemas kini dan sambungan, anda akan dapat melihat lakaran kecil imej dan metadata kamera fail mentah terus dalam Penjelajah Fail.

(Tidak jelas sama ada sokongan imej RAW akan menjadikannya versi akhir Kemas Kini Windows 10 Mei 2019).

Tetapkan semula tetapan PC

Microsoft juga sedang merombak UI untuk Tetapkan Semula wizard PC ini yang merupakan sebahagian daripada Tetapan > Kemas Kini & Pemulihan Keselamatan. Perubahan direka bentuk untuk menyampaikan pengalaman yang lebih konsisten merentas peranti dan memerlukan lebih sedikit klik untuk menyelesaikan proses tersebut.

Pusat Tindakan

Pusat Tindakan akhirnya mendapat peluncur kecerahan yang sangat dinanti-nantikan dan bukannya butang. Anda kini boleh menyesuaikan kecerahan terus dari Pusat Tindakan dengan melaraskan peluncur.

Anda kini juga boleh menyesuaikan tindakan Pantas anda daripada Pusat Tindakan itu sendiri. Seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah, anda perlu klik kanan pada sebarang tindakan untuk mengalih keluar atau menukarnya dengan sesuatu yang lain. Anda tidak perlu melawat halaman Tetapan untuk menyesuaikan Pusat Tindakan lagi.

Sesuaikan Pusat Tindakan

Microsoft telah mengeluarkan berbilang kemas kini untuk memperbaiki masalah DPI Tinggi untuk aplikasi Win32 (desktop).

Microsoft baru-baru ini menambah ciri pada Windows 10 yang membenarkan pengguna membetulkan masalah penskalaan dan apl yang kabur secara manual. Dalam versi Windows sebelumnya, ciri ini telah dilumpuhkan secara lalai, tetapi pada Kemas Kini Mei 2019, Microsoft mendayakan tetapan secara lalai.

Tetapan skala

Windows kini boleh menangani beberapa masalah penskalaan anda secara automatik dengan aplikasi dan permainan Win32 tertentu. Ia juga mengurangkan bilangan kali anda melihat pemberitahuan “Betulkan apl kabur”.

Pemberitahuan dan gangguan lain boleh memusnahkan produktiviti dan hiburan. Pada Windows, pemberitahuan meluncur masuk dari sisi skrin dan ia mengganggu.

Focus Assist ialah penyelesaian Microsoft untuk menangani jumlah pemberitahuan yang banyak semasa bermain permainan.

Bantuan Fokus

Sehingga kini anda perlu menghidupkan dan mematikannya secara manual untuk menggunakan Focus Assist, tetapi Kemas Kini Mei 2019 mendayakannya secara automatik apabila pengguna bermain permainan skrin penuh atau menonton sebarang kandungan dalam mod skrin penuh.

Zon masa

Ia menjengkelkan apabila jam dalam Windows enggan menyesuaikan dirinya sendiri dan memaparkan masa yang salah.

Microsoft akhirnya menangani masalah ini dan kini terdapat butang untuk menyegerakkan PC dengan pelayan masa secara manual.

Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 juga meningkatkan prestasi keseluruhan dalam dua cara – pembetulan teguh untuk kelemahan Spectre dan proses berasingan untuk menu Mula.

Windows 10 versi 1903 dijadualkan untuk disiarkan secara langsung pada akhir Mei 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *