Kemas kini Windows 10 Mac 2021: Perkara baharu dan dipertingkatkan

Kemas kini Windows 10 Mac 2021 kini tersedia untuk semua versi sistem pengendalian yang disokong – v20H2, v2004 dan v1909. March Patch Tuesday disertakan dengan pengoptimuman permainan, pembaikan Blue Screen of Death, peningkatan keselamatan untuk Microsoft Edge warisan dan banyak lagi.

Kemas kini Windows 10 Mac 2021 disertakan dengan senarai panjang pembetulan keselamatan untuk lebih 82 kelemahan, yang termasuk pepijat yang ditandakan sebagai ‘kritikal’ dan ‘penting’. Ini termasuk kerentanan sifar hari yang dilaporkan oleh jurutera Google di mana penggodam menyalahgunakan projek Visual Studio.

Microsoft juga telah mengesahkan bahawa ia memperluaskan pelancaran kemas kini Adobe Flash Player-killer. Jika anda masih mempunyai Flash Player, kemas kini pilihan baharu akan mengalih keluarnya daripada komputer anda.

Untuk memasang kemas kini kumulatif Mac 2021 pada PC anda, cuma ikut langkah berikut:

Nombor binaan dan pembetulan yang disertakan dalam kemas kini bergantung pada versi Windows 10 yang dipasang pada peranti anda. Jika anda menggunakan versi 20H2 (iaitu versi terkini), anda akan mendapat Build 19042.867. Bagi mereka pada versi 2004 (Kemas Kini Mei 2020), anda akan mendapat tampung yang sama tetapi ia akan mempunyai nombor versi yang berbeza – Bina 19041.867.

Kemas kini kumulatif Windows 10 Mac 2021:

Kemas kini Patch Tuesday Mac 2021 disertakan dengan pembetulan keselamatan dan peningkatan kualiti sahaja. Tiada ciri baharu disertakan dalam keluaran ini.

Menurut log perubahan, kemas kini datang dengan peningkatan keselamatan yang tidak diketahui untuk produk Office, antara muka pengguna Windows dan proses sistem yang bertanggungjawab untuk operasi asas.

Windows 10 versi 20H2 mendapat Build 19042.867 (KB5000802) sebagai sebahagian daripada Patch Tuesday bulan ini.

Kemas kini kumulatif Mac 2021

Berdasarkan log perubahan tampung dan kemas kini pilihan terakhir, berikut ialah senarai semua pembetulan dan penambahbaikan penting dalam keluaran ini:

Kebanyakan isu kritikal dan diketahui kini ditandakan sebagai ‘tetap’ atau separa tetap. Walau bagaimanapun, Microsoft masih mengetahui tentang isu dengan Editor Kaedah Input (IME) yang mana sesetengah aksara tidak akan muncul dalam apl anda.

Memandangkan kebanyakan pepijat kini telah diperbaiki, Microsoft mengesahkan bahawa ia telah mula memaksa Windows 10 versi 20H2 pada peranti yang menjalankan versi lapuk, seperti versi 1903 atau versi 1809.

Microsoft juga dikatakan akan menggunakan pembelajaran mesin untuk mengembangkan pelancaran kemas kini ciri.

Bagi mereka yang masih menggunakan Windows 10 versi 1909, Microsoft telah menerbitkan Build 18363.1440 (KB5000808) dan ia disertakan dengan pembetulan pepijat yang sama. Nampaknya, tiada kemas kini baharu dikeluarkan untuk Windows 10 versi 1903, yang telah dihentikan.

Selepas mengeluarkan kemas kini ini, gergasi teknologi itu mengingatkan kedua-dua pengguna akhir dan pentadbir IT bahawa Microsoft Edge lama telah dihentikan dengan kemas kini Mac 2021 Patch Tuesday dan ia tidak lagi akan menerima sokongan daripada syarikat itu mulai 10 Mac.

Jika anda masih memasang Microsoft Edge lama, kemas kini kumulatif seterusnya akan mengalih keluar penyemak imbas yang telah bersara dan sebaliknya memasang Edge berasaskan Chromium. Microsoft mengesyorkan agar pengguna Edge lama beralih kepada penyemak imbas yang disokong untuk terus menggunakan apl dan perkhidmatan webnya.

Penamatan sokongan untuk Microsoft Edge akan menjejaskan pengguna Windows 10 versi 20H2, versi 2004 dan lebih lama, itulah sebabnya Microsoft memberi amaran kepada pengguna tentang perubahan yang akan datang. Bagi mereka yang tidak melihat pengumuman itu, Microsoft telah mula menunjukkan amaran “tamat sokongan” kepada pengguna Edge memberitahu mereka bahawa mereka perlu menaik taraf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *