Kemas kini Windows 10 KB5003173 gagal dengan ralat 0x800f0922 untuk sesetengah pengguna

Tahun lepas, laporan daripada NetMarketShare mengesahkan bahawa Microsoft Edge ialah pelayar web kedua paling popular selepas Chrome pada Windows. Dalam laporan baharu, firma analitik lain StatCounter juga telah mengesahkan bahawa Microsoft Edge telah menambah lebih ramai pengguna berbanding Firefox dalam beberapa bulan yang lalu.

Google Chrome masih menjadi pemain teratas dan tiada tandingan dengan bahagian 67.14% daripada pasaran penyemak imbas desktop. Menurut StatCounter, Microsoft Edge kini telah mengatasi Firefox, pelayar mesra privasi Mozilla ke tempat keempat dengan bahagian pasaran sebanyak 7.95.

Walaupun Safari ialah penyemak imbas kedua paling popular dengan bahagian pasaran sebanyak 10.11%, Edge telah memperoleh tempat ketiga dengan bahagian 8.03% dan ia menambah pengguna baharu hampir setiap bulan, seperti yang ditunjukkan dalam graf di bawah.

Nampaknya penyemak imbas web Microsoft Edge telah mencecah rekod tertinggi dalam hal nombor pengguna dan nampaknya ia merupakan pelayar kedua paling popular di Windows.

Untuk lebih memahami pertumbuhan Microsoft Edge, saya telah mencipta graf menggunakan data yang disediakan oleh StatCounter. Pengguna desktop tambahan untuk Microsoft Edge mungkin datang dari Mozilla Firefox dan Google Chrome. Sudah tentu, pergerakan ke atas juga melibatkan beberapa pengguna dari Internet Explorer, yang tidak lagi disokong.

Edge telah menikmati pertumbuhan yang stabil sejak tahun lepas dan ia juga boleh mengatasi tawaran eksklusif macOS Apple pada tahun 2021.

Microsoft jelas menunjukkan prestasi yang lebih baik, tetapi nampaknya orang ramai masih mengambil masa untuk meninggalkan Internet Explorer yang dihentikan. Menurut laporan itu, Internet Explorer mempunyai bahagian pasaran sebanyak 1.7% dan ia kehilangan pengguna pada kadar yang perlahan.

Perlu diingat juga bahawa Firefox masih mempunyai bahagian keseluruhan yang lebih besar daripada Edge apabila nombor dari mudah alih dan tablet dipertimbangkan, tetapi ia juga menurun dengan perlahan.

Ia bukan hanya anda: Windows 10 KB5003173 kemas kini gagal dengan 0x800f0922 bagi sesetengah pengguna, menurut banyak laporan yang dilihat oleh kami. Walaupun Kemas Kini Windows biasanya menawarkan pengalaman kemas kini yang lancar, nampaknya sesetengah pengguna menghadapi masalah untuk menaik taraf daripada Patch April 2021 kepada Patch Mei 2021 yang baru dikeluarkan

Windows 10 KB5003173 adalah sebahagian daripada kitaran kemas kini Patch Tuesday Mei 2021 dan ia dikeluarkan pada 11 Mei. Ini ialah kemas kini terkumpul keselamatan untuk versi terbaharu Windows 10 – versi 20H2 (dikeluarkan pada Oktober 2020) dan versi 2004 (dikeluarkan dalam Mei 2020).

Malangnya, ia nampaknya menimbulkan masalah kepada sesetengah orang, termasuk yang kelihatan seperti pepijat keserasian Microsoft Edge yang membuang proses Kemas Kini Windows itu sendiri, yang bermaksud pemasangan kemas kini akan gagal dan Microsoft akan melancarkan semula kemas kini.

Apabila menggunakan kemas kini mandatori KB5003173, ramai pengguna menyedari bahawa pemasangan gagal dengan mesej ralat misteri “0x800f0922” dan Windows memulakan rollback automatik. Seorang pengguna yang terjejas memberitahu kami bahawa pendekatan DISM tidak berfungsi untuk mereka, tetapi kemas kini boleh dipasang dengan jayanya apabila mereka memasang semula Microsoft Edge.

Berdasarkan laporan di Reddit, nampaknya ralat Windows 10 0x800f0922 sedang melanda peranti di mana Microsoft Edge (Chromium) telah dialih keluar secara manual untuk memulihkan Microsoft Edge warisan.

Apabila anda memasang KB5003173, ia juga cuba memasang Chromium Edge. Walau bagaimanapun, pemasangan kemas kini gagal apabila ia mengesan folder Edge kosong dalam pemacu sistem (C:Program Files (x86)MicrosoftEdge). Akibatnya, Windows memulakan rollback automatik dan mesej ralat dipaparkan dalam apl Tetapan.

Ini boleh berlaku apabila anda menggunakan perintah yang salah untuk menyahpasang Microsoft Edge dan folder yang tinggal tidak dialih keluar dengan betul.

Untuk membetulkan ralat Kemas Kini Windows 0x800f0922, gunakan langkah ini:

Jika anda masih tidak dapat menggunakan kemas kini kumulatif bulan ini, pergi ke tapak web Microsoft dan muat turun Chromium Edge, dan pasang semula penyemak imbas secara manual.

Ini akan membolehkan kemas kini kumulatif berjaya mengesan penyemak imbas pada sistem anda dan pemasangan akan diteruskan, seperti yang disahkan oleh pengguna yang terjejas.

Kegagalan pemasangan kemas kini Windows 10 sentiasa disertakan dengan mesej ralat dan kod itu mungkin berbeza-beza. Malangnya, terdapat kes di mana pemasangan kemas kini gagal dengan mesej ralat yang berbeza setiap kali dan penyelesaian Microsoft Edge tidak berfungsi.

Sesetengah pengguna memerhatikan bahawa muat turun dan pemasangan kemas kini menjadi 73% dan kemudian ia gagal dengan mesej ralat yang tidak dijangka.

Jika anda salah seorang yang menghadapi masalah semasa memasang kemas kini terkini, tiada penyelesaian yang diketahui tetapi anda boleh cuba membaiki sistem pengendalian menggunakan Alat Penciptaan Media.

Membaiki Windows 10 dengan Alat Penciptaan Media adalah sangat mudah dan ia tidak mengambil masa yang lama selagi anda mempunyai sambungan internet yang pantas/stabil. Jangan risau, menyegarkan OS menggunakan Alat Penciptaan Media tidak akan mengalih keluar fail dan folder peribadi selagi anda menyemak pilihan.

Jika anda tidak selesa dengan Alat Penciptaan Media, anda juga boleh menjeda kemas kini buat masa ini dan tunggu kumpulan kemas kini kumulatif pilihan seterusnya, yang dijangka tiba pada minggu ketiga atau keempat bulan itu.

ralat 0x800f0922

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa KB5003173 menggunakan pembetulan keselamatan pada Windows 10 versi 20H2 dan versi 2004, dan ia juga membetulkan pepijat penggunaan CPU yang tinggi, yang dilaporkan oleh sesetengah pengguna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *